Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Přístroje

OEZ: Novinky produktové řady MINIA v roce 2014

  • 25.09.2014
OEZ: Novinky produktové řady MINIA v roce 2014
O jaké nové funkce společnost OEZ v tomto roce obohatila své výrobky řady MINIA? O tom přednášel zástupce společnosti Karel Brokeš. V čem spočívají výhody nových impulzních relé, stykačů, termostatů či přepěťových ochran? K čemu slouží nové spínací hodiny Astro nebo diferenciální termostat MMR-TD? K čemu je centrální ovládání u relé? A jak vypadá nová skupina monitorovacích relé? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v jeho přednášce.

Využití infračervených kamer pro systémy strojového vidění

  • 18.09.2014
Využití infračervených kamer pro systémy strojového vidění
Systémy strojového vidění pracující ve viditelném spektru mají svá omezení. Infračervené kamery oproti tomu dokáží rozlišit teplotu i rozdíly mezi materiály, proto je lze využít například u nanášení průsvitného lepidla na sklo nebo při práci se světelnými vlákny. Jak postupovat při výběru infračervené kamery? Jak se liší ceny těchto kamer oproti cenám kamer pracujících ve viditelném spektru? O tom s námi na AMPERu 2014 hovořil Juraj Devečka ze společnosti Micro - Epsilon.

Infračervená kamera a vibrometr Fluke pro odhalení problémů při výrobě

  • 12.09.2014
Infračervená kamera a vibrometr Fluke pro odhalení problémů při výrobě
Mezi nejpraktičtější ukazatele hrozícího problému při výrobě patří teplota a vibrace. Většina mechanických součástek vydává za normálního provozu určité množství tepla a vibrací. Nadměrné množství tepla, podchlazení nebo vibrace mohou ukazovat na některé problémy v pozadí, které lze napravit dříve, než dojde k poruše a zastavení výroby. Infračervená kamera Fluke Ti400 a vibrometr Fluke 805 pomáhají měřit teplotu a vibrace. Z naměřených dat lze poté zjistit, o jaký problém se jedná a jak jej vyřešit.

LPE: Michal Kříž o použití přístrojů v elektrických instalacích

  • 7.08.2014
LPE: Michal Kříž o použití přístrojů v elektrických instalacích
Použití přístrojů v elektrických instalacích. Tak zní název přednášky Michala Kříže. Zaměřil se v ní na aktuální normy, které se vztahují k proudových chráničům, pojistkám, jističům, odpojovačům, hlídačům a dalším přístrojům. Jaké požadavky musí podle norem tyto přístroje splňovat? Jak použít proudový chránič z hlediska ochrany při poruše? Jaká pravidla platí pro přístroje pro ochranu před podpětím? Kde se používá nouzové vypnutí? A jaké jsou požadavky na záložní ochranu? To vše se dozvíte v jeho přednášce.

OEZ: Modulární přístroje Minia - pro klidný spánek i za bouřky

  • 6.08.2014
OEZ: Modulární přístroje Minia - pro klidný spánek i za bouřky
Úder blesku může způsobit rozsáhlé škody. Vzniká při něm přepětí, proti jehož následkům je třeba se bránit. Existují různé typy přepěťových ochran. Jak zvolit to správné provedení, abyste kvůli škodám nepřišli o klidný spánek?

PHXC: Crimphandy zrychlí práci při zapojování

  • 12.06.2014
PHXC: Crimphandy zrychlí práci při zapojování
Řešíte kompletaci rozvaděčů? Pak víte jak je časově náročné ukončování slaněných vodičů. Přemysl Brož, produktový manažer Phoenix Contact názorně ukazuje funkci Crimphandy. Přístroj, který usnadní mnohým výrobcům rozvaděčů práci. Jednoduché ovládání, perfektní výsledek, jednoduchá údržba. Proč investovat prostředky do této pomůcky si musí každý odpovědět sám. Pohledem na počty prodaných kusů bychom měli odpovědí přes tisíce ...

OEZ: Michal Votrubec o produktovém portfoliu

  • 6.05.2014
OEZ: Michal Votrubec o produktovém portfoliu
Michal Votrubec se zastavil na AMPER foru 2014 a prozradil nám něco, co se běžně z novin nedozvíme. Co vše prozradil? Jak funguje OEZ nyní jako součást společnosti Siemens. Co se vše v OEZ změnilo od sloučení se Siemensem. O otevření nové zkušebny v roce 2013. Proč OEZ nebyla letos na Amperu a o roadshow seminářů OEZ po České a Slovenské republice. Představení nové generace oceloplastových rozvodnicových skříní RZA. Pokud chcete vědět, co chystá OEZ na jaro tohoto roku, sledujte tento videozáznam!

Přístroje Fluke 712B a 714B pro teplotní měření a kalibraci

  • 4.04.2014
Přístroje Fluke 712B a 714B pro teplotní měření a kalibraci
Přístroje Fluke 712B a 714B jsou navrženy jak pro jednoduché a snadné použití, tak i s důrazem na vysokou přesnost měření. Jsou určené primárně pro zpracovatelský průmysl zahrnující plyn a rafinaci ropy, chemické procesy, zpracování vlákniny a papíru, potravin a nápojů, dále energetický, vodohospodářský a odpadní průmysl. Využívat je budou nejčastěji technici údržby, procesní kontroloři a správci výrobních technologií.

ABB Elektroměry #4: Sběrnice M-bus

  • 26.08.2013
ABB Elektroměry #4: Sběrnice M-bus
ABB myslí u svých elektroměrů nejen na co nejpřesnější měření nebo možnost programování, ale i na dálkový odečet dat. K tomu slouží jednoduchý nevelký adaptér, který je potřeba montovat vždy na správnou stranu elektroměru, kde jsou vyvedeny infračervené porty. Sériový komunikační adaptér umožňuje sériovou datovou komunikaci mezi elektroměrem a systémem automatického načítání elektroměrů.

ABB Elektroměry #3: OD 1365

  • 12.08.2013
ABB Elektroměry #3: OD 1365
Řada elektroměrů ODIN přestavuje základní elektroměry pro instalaci do jednofázových nebo trojfázových(4vodičových)napájecích sítí. Elektroměry jsou namontovány na lištu DIN a jsou vhodné pro instalaci do distribučních rozvaděčů a malých rozvodnic. Tyto přístroje jsou určeny pro měření činné energie. Elektroměr OD1365 je dvoumodulový. Co vše zvládne měřit a jaké jsou výhody?

ABB ELSYNN: Elektroměry #7, DBM 23000

  • 31.07.2013
ABB ELSYNN: Elektroměry #7, DBM 23000
Je zde další pokračování seriálu o elektroměrech. Tentokrát se podíváme na elektroměr označovaný jako DBM 23000. Elektroměr patří pod novou řadu přístrojů Delta-plus, ta je oproti staré řadě Delta vylepšena komfortnějším měřením a má široké rozpětí napětí. Elektroměr obsahuje kódovací klíč a uživatel tak zaplatí jen přístroj s měřením, které využije.

O Energomonitoru s Pavlem Štorkem technicky

  • 24.07.2013
O Energomonitoru s Pavlem Štorkem technicky
O měřiči spotřeby elektrické energie hovoří Pavel Smílek s jedním z tvůrců Energomonitoru Pavlem Štorkem. Energomonitor má tři možné způsoby jak připojit Energomonitor na měřenou část zařízení. Z kolika částí se Energomonitor skládá. Jak dlouho vydrží vnitřní akumulátory vysílací části. Odkud kam putují data ze snímačů. Jaká je potřebná šířka pásma přenosu dat. Kam se ukládají měřená data. Jak se dostanu k naměřeným informacím. Které webové prohlížeče podporují zobrazení dat. Jak je to se zabezpečení ztráty dat. Je možné si stáhnout data na lokál? Nová verze software je automaticky aktualizovaná z centrálního serveru. Jak Energomonitor vnímá stavy HDO.

ABB Elektroměry #2: C 11

  • 22.07.2013
ABB Elektroměry #2: C 11
Elektroměr C11 je dokonale kompaktní přístroj pro měření spotřeby elektrického proudu v jednofázové síti. Montuje se na lištu DIN a je vhodný pro instalaci do distribučních rozváděčů a malých domovních rozvodnic. Může pracovat v širokém teplotním rozsahu, což vytváří možnost instalovat jej na nejrůznější místa. Typové schválení odpovídá normám, které zahrnují všechny důležité technické aspekty přístroje.

O Energomonitoru s Patrickem Zandlem

  • 17.07.2013
O Energomonitoru s Patrickem Zandlem
Úvodní informace o Energomonitoru představuje Patrick Zandl s Miroslavem Minaříkem a Pavlem Smílkem. Chcete se něco dozvědět o způsobu měření odebírané elektřiny? Jak se Patrick Zandl dostal od Mobilu, Marigoldu a Lupy k měření energie? Pro koho je Energomonitor určen, komu pomůže? Můžeme tímto zařízením měřit třeba všechny byty jednoho paneláku? Jak se dostáváme k naměřeným datům? Bude možnost mřit i vodoměry a plynoměry? Jak je řešena sazba HDO? Kolik stojí souprava Energomonitoru?

ABB Elektroměry#1: A 41

  • 11.07.2013
ABB Elektroměry#1: A 41
Elektroměry řady A jsou určeny pro jednofázové a trojfázové měření spotřeby. Montují se na DIN lištu a jsou vhodné pro instalaci do distribučních rozvaděčů nebo malých skříňových rozvodnic domovního typu. Jejich hlavní svorky, jsou snadno přístupné. Elektroměry vyhovují široké škále napětí a také širokému teplotnímu rozsahu. Dnes tu máme elektroměr A41, pro jednofázové měření. A jaké jsou jeho hlavní výhody?
FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933