Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

OEZ: Modulární přístroje Minia - pro klidný spánek i za bouřky


Document Actions
OEZ: Modulární přístroje Minia - pro klidný spánek i za bouřky
Úder blesku může způsobit rozsáhlé škody. Vzniká při něm přepětí, proti jehož následkům je třeba se bránit. Existují různé typy přepěťových ochran. Jak zvolit to správné provedení, abyste kvůli škodám nepřišli o klidný spánek?
Komerční sdělení, ze dne: 6.08.2014
reklama


Bouřka sama o sobě je fascinující přírodní úkaz. To již nelze říci o následném řešení škod způsobených úderem blesku. Rozumnější je se proti těmto škodám chránit. Jste proti úderu blesku a přepětí, které při něm vzniká, dostatečně chráněni? Poradíme vám, jak na to.

Ochrany proti přepětí
Přístroje, které dokážou omezit škody způsobené přepětím, jsou nazývány přepěťové ochrany. Existuje mnoho typů, a proto je velmi důležitá volba toho správného provedení.

T1+T2 - první a druhý stupeň ochrany

Při úderu blesku do objektu se část bleskového proudu může díky ekvipotenciálnímu pospojování dostat do vnitřní instalace. K zajištění ochrany musí být použita přepěťová ochrana prvního stupně T1 nebo kombinovaná ochrana prvního a druhého stupně T1+T2. V závislosti na hladině ochrany před bleskem LPL se jako ochrana použije buď varistorové provedení (pro LPL III, IV), nebo provedení s jiskřištěm (pro LPL I, II). Obdobnou hrozbou je i úder blesku do připojené inženýrské sítě. Hodnota proudů vznikajících při vyrovnání potenciálů je i v těchto případech tak vysoká, že je zapotřebí instalovat T1, popřípadě T1+T2.

T2 - druhý stupeň ochrany
V případech, kdy nehrozí přímé zavlečení bleskového proudu do vnitřní instalace, stačí k ochraně druhý stupeň ochrany T2. Tyto přístroje jsou schopny eliminovat jak přepětí vzniklé při vzdáleném úderu blesku, tak i spínací přepětí. Spínací přepětí je přepětí vzniklé spínacími pochody v elektrickém obvodu. Nebezpečí tohoto přepětí není v jeho velikosti, ale v jeho četnosti. Dlouhodobé, opakující se namáhání elektronických spotřebičů spínacím přepětím vede téměř vždy k jejich zničení.

T3 - třetí stupeň ochrany
K citlivým elektronickým spotřebičům, jako jsou moderní televizory či výpočetní technika, se doporučuje instalovat ještě ochranu třetího stupně T3. Tyto ochrany by měly být umístěny co možná nejblíže chráněnému zařízení, ideálně v instalační krabici společně se zásuvkou. Je tak vyloučeno i přepětí indukované na vlastním kabelovém rozvodu vnitřní instalace.

Ochrana stejnosměrných obvodů

Jestliže má být ochrana účinná, je nutné chránit všechna vedení vstupující do objektu. Nejběžnějším příkladem opomíjeného vedení je připojení fotovoltaických panelů. Vzhledem k jejich umístění (často na střechách) je veliké riziko vzniku přepětí při úderu blesku.

Rozeznávají se dva typy instalace fotovoltaických elektráren:

  • Panely nejsou galvanicky propojeny s jímací soustavou objektu - v tomto případě se sice může na připojené vodiče indukovat napětí, ale nemůže jimi téct část bleskového proudu. Přepěťovou ochranou tedy protéká pouze proud potřebný k vyrovnání potenciálů. Celý proud blesku je sveden systémem ochrany před bleskem. Zde je dostačující použití přepěťové ochrany T2 (SVC-DC-...).
  • Panely jsou galvanicky propojeny s jímací soustavou - zde existuje pro bleskový proud kromě svodů další vodivá cesta na zemní potenciál. Část bleskového proudu teče i cestou FVE panel - střídač - hlavní rozvaděč nn - zem. K vyrovnání potenciálů není v tomto případě ochrana T2 dostatečná. Je nutné použít ochranu T1+T2 (SVBC-DC-...), která je schopna svádět i proudy s delším trváním, tedy s větší energií.
Nepodceňujme přepětí. Je to neviditelný nepřítel, které člověka může připravit jak o klidný spánek, tak o finanční prostředky. Investice do ochrany proti přepětí jsou vždy nižší než do řešení rozsáhlých škod.

Aktuální papírový katalog produktů OEZ
si můžete objednat přes Modrou planetu na stránkách OEZ.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Už nám zakázali telefonování v autě a teď se prý blíží zákaz i telefonování během bouřky! Jde o vtip nebo opravdu hrozí nějaké nebezpečí? Telefonování za bouřky a jeho nebezpečí bych přiřadil mezi tzv., Urban legend. Legenda o černém autě začínala také tmavým kočárem a tak tomu je i s použitím mobilu za bouřky. 
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933