Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

BF#1: Co vše změnila digitalizace Jiřímu Konečnému za poslední dobu (2023)


Document Actions
BF#1: Co vše změnila digitalizace Jiřímu Konečnému za poslední dobu (2023)
Víte, že Estonsko je považováno za digitálního giganta? Ano, je to tak. Ale co my v České republice? Nejsme snad taky na dobré cestě? Představte si, že můžete provádět všechny své úřední záležitosti online, aniž byste museli čekat v dlouhých frontách. Já osobně využívám datovou schránku už několik let a je to skvělé! Můžu si třeba vyžádat výpis z řidičáku nebo poslat objednávku pro firmu, a to vše z pohodlí domova. A co je na tom nejlepší? Digitalizace nám umožňuje mít přesný přehled o všem, co se děje. Každý produkt má svůj čárový kód, takže pokud něco pokazíme, můžeme rychle zjistit, kde se stala chyba. Někteří říkají, že Průmysl 4.0 není jen o digitalizaci, ale o mnohem víc. A mají pravdu! Ale jedno je jisté: v dnešní době, kdy většina z nás má chytrý telefon nebo počítač, je digitalizace nezbytná.
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 28.10.2023

Volný překlad mluveného slova ...

Jiří Konečný www.elkoep.cz
Jedná se o online nástroje dostupné na internetu. Ačkoliv Česká republika nemá takový digitální pokrok jako Estonsko, dnes již mnoho procesů probíhá online. Osobně využívám datovou schránku již od doby, kdy byla zavedena, což je zhruba 3-4 roky. Prostřednictvím této platformy provádím různá podání, výpisy z řidičského průkazu a další. Všechny tyto činnosti, včetně objednávek pro firmu a specifikací, řeším online. To samé platí o objednávkách od zákazníků, kteří si mohou v online konfigurátoru definovat specifikace produktů. Tyto specifikace pak směřují přímo k výrobní lince.


V oblasti digitalizace jsme vždy byli průkopníky a snažili jsme se motivovat naše zákazníky. V minulém roce jsme dokonce získali ocenění v oblasti Průmyslu 4.0. Přestože tento trend byl populární až v posledních letech, my jsme digitalizaci zaváděli již dávno předtím. Bylo pro nás neefektivní evidovat všechny operace ručně, a proto jsme přešli k digitalizaci již před 20 lety. Začínali jsme s databází Access, následně jsme přešli k ERP systému a nyní integrujeme vše do systému ABRA.

Dříve se vše zapisovalo ručně, ale dnes, díky digitalizaci, máme přesný přehled o všem, co se ve firmě děje. Každý polotovar je opatřený čárovým kódem, což nám umožňuje sledovat celý výrobní proces. Pokud dojde k chybě, můžeme přesně určit, kde k ní došlo.

Nedokážu si představit, jak by dnes firma fungovala bez digitalizace. Mnozí tvrdí, že Průmysl 4.0 není jen o digitalizaci, ale my jsme firmu bez papíru měli vždy. Vzhledem k množství výrobků a inovací by bylo nemožné vše evidovat na papíře. I když někteří považují technologii za překážku, věřím, že většina lidí dnes již s technologiemi umí pracovat díky rozšíření chytrých telefonů a počítačů.


Všechny vydané díly Breaking fuse sledujte v textu zde a videu zde!
Pořad byl vytvořen v souvislosti s vysílání Digitální továrny #2.3 viz ...











 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933