Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

ESČ#1: Aktuálně o legislativě v elektrotechnice


Document Actions
ESČ#1: Aktuálně o legislativě v elektrotechnice
Protože se v obecných médiích nehovoří o elektrotechnické legislativě tak jako o politice, vznikají různé fámy, dohady a nepřesnosti ve výkladech. Jak se v tomto chaosu domněnek má elektrotechnik orientovat? Čemu tedy má věřit? Pokud vezmeme v úvahu formu dnešních technických sdělení, vypadá to, že by měl být technik částečně také právně vzdělán. Z toho mi vyplývá, že stávajícímu elektrikáři nezbývá nic jiného než se hlouběji ponořit do právního světa, zjišťovat všechny vazby a souvislosti.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.06.2018
reklama


Na aktivu revizních techniků v Praze naše kamera nechyběla a primárně byla namířena na Radka Roušara, prezidenta ESČ, který objasňoval mnoho z mýtů šířících se po naší republice.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Tématem mé dnešní přednášky bylo hlavně vyvrácení mýtů, které se šíří mezi elektrotechniky, ale hlavně bylo uvedení na pravou míru toho, co se týká přípravy nového zákona o provozu vyhrazených technických zařízení a související předpisů nařízení vlády.

Jak se v tomto chaosu domněnek má elektrotechnik orientovat? Čemu tedy má věřit?
V tuto chvíli by se firmy měly chovat tak, že stále platí stávající právní úprava a dokud nevyjde nová, musí dodržovat stávající. Není pravda, že by vyhláška 50 neplatila. Je nadále platná, není pravda, že by zákon č. 73 nebyl platný. Platí stejně jako zákon 174 z roku 1968 sbírky. Zatím minimálně do konce roku 2018 platí stávající právní předpisy.

Z toho mi tedy vyplývá, že elektrotechnikovi nezbývá nic jiného než se hlouběji ponořit do právního světa, zjišťovat všechny vazby a souvislosti.
Tuto přednášku jsem chtěl přednést až v rámci členské schůze nicméně prezidiální rada ESČ mě přesvědčila, že by měla zaznít dnes na ARTu a to z důvodu, že mezi elektrotechniky se šíří spousta mýtů, polopravd, nepravd. Dnes bych to vše chtěl uvést na pravou míru a informovat vás o tom, jaký je stav z oblasti legislativy pro vyhrazená technická zařízení. Než začnu se samotnou legislativou, dovolím si vysvětlit, proč zrovna já o tom mluvím. Od roku 2014 jsem byl jako prezident ESČ pozván nejdříve na práci k vyhlášce 50, byl jsem osloven ředitelem TIČR Oldřichem Küchlerem. Od roku 2015 do současné doby se jakožto představitel autorizovaného živnostenského společenstva Hospodářské komory podílím na jednáních MPSV ohledně novelizace zákona 174/1968 Sb. a s ním souvisejících vyhlášek 73/2010 Sb. a 50/1978. Od roku 2017 od podzimu jsem byl nominován Hospodářskou komorou i do Rady vlády pro BOZP, která tuto problematiku má zastřešovat a je to její úkol a gesce. Dovolím si tvrdit, že o dané problematice vím informací relativně dost a kromě asi jediného jednání, kdy jsem měl 40° teploty a účastnil se za mě Jaroslav Ďoubalík, tak jsem byl na všech důležitých jednání MPSV v této oblasti.


V dalších dílech se věnujeme rozboru přednášky Radka Roušara podrobněji. Celý záznam naleznou příjemci týdenního přehledu (odběratelé newsletterů) portálu Elektrika po vydání všech částí jako bonus.




Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ESČ Elektrotechnický Svaz Český
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933