Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Přehled nejčastějších závad na odběrných místech, které komplikují montáž či výměnu měření


Document Actions
Článek
Je dobré vědět čeho se vyvarovat, aby přihláška proběhla bez komplikací. Zeptali jsme se Ing. Dadáka z JME a.s. na nejčastější chyby, se kterými se setkávají pracovníci energetiky.
ze dne: 15.11.2001
reklama

- Před elektroměrem není instalován hlavní jistič
V souvislosti se zavedením nových sazeb za elektrickou energii je velice důležitou podmínkou hlavní jistič před elektroměrem. Od hodnoty hlavního jističe se pak odvíjí příslušná sazba. To znamená, že pokud nejsou revizní technik, instalační firma nebo odběratel v tomto směru informováni a před elektroměrem je místo hlavního jističe instalován hlavní vypínač nebo pojistky, nelze takové odběrné místo připojit k síti. Pochopitelně nelze v takovém případě rovněž určit odběrateli příslušnou sazbu.

- Hodnota tohoto jističe nesouhlasí s hodnotou jističe ve smlouvě
Může se stát, že mezi provedenou revizí a uzavřením smlouvy o dodávce elektřiny je třeba měsíc časového odstupu. Odběratel provede výměnu jističe (a to z jakýchkoliv důvodů) a pak na odběrném místě při návštěvě našich montérů a při montáži elektroměru se zjistí, že hodnota skutečného jističe v rozvaděči nesouhlasí s hodnotou ve smlouvě.

- Pro montáž měření je v rozvaděči málo místa
Každý zájemce může od nás získat brožurku, kde je uvedeno jak má rozvaděč pro montáž měření vypadat, a to např. pro montáž jednofázového či třífázového elektroměru nebo přijímače HDO. Rozměry rozvaděčů by měly být dodrženy z důvodu jednoduché a snadné montáže.
- Není dodržen požadovaný průřez vodičů pro připojení elektroměru
Elektroměr i přijímač HDO má svorky pro vodiče určitého průřezu. Požadovaný průřez vodičů je opět uveden ve výše zmíněné brožurce. (Příklad: pokud jsou svorky nějakého přístroje konstruovány na připojení vodičů průřezu od 4mm2 do 10mm2, je nepřípustné chtít zapojovat např. 16mm2 nebo naopak 1,5mm2)
- Není provedeno blokování spotřebičů dle podmínek pro požadovanou sazbu
V souvislosti s určitými sazbami je stanoveno, že musí být pro jejich přiznání splněny určité podmínky. Tyto podmínky jsou uvedeny v ceníku, který je běžně k dispozici.
- Nejsou splněny další podmínky pro přiznání požadované sazby
Jeden příklad: existuje výhodná sazba D55, kterou používají odběratelé, vlastnící tepelné čerpadlo. Naši montéři na místě samém kontrolují fyzickou přítomnost tohoto zařízení pro přiznání sazby. Bohužel již několikrát se stalo, že i přes uvedení v revizní zprávě, toto čerpadlo v odběrném místě chybí. Nejsou tedy splněny podmínky sazby o kterou bylo požádáno.
Samozřejmě se toto týká i blokování, kromě toho, že přijímač HDO přepíná nízkou a vyšší sazbu, tak ještě prostřednictvím dalšího relé blokuje tepelné spotřebiče (v době vysoké sazby), aby odběratel netopil za drahé peníze. Tyto údaje by měl revizní technik uvést do revizní zprávy. Je pravdou, že zvláště u hybridních způsobů vytápění je blokování a samotné vydrátování rozvaděče poměrně komplikované.
- Rozvaděč není řádně "vydrátován"
Samozřejmě naši montéři mají sebou určité množství svorek a vodičů nutné např. k drobné opravě zapojení. Pokud jde skutečně jen o drobné úpravy (např. krátká délka vodiče), lze takové nedostatky řešit okamžitě. V případě zjištění větších nedostatků však nebývá odběrné místo připojeno k síti a nápravu musí zjednat ten, kdo rozvaděč instaloval.
- Rozvaděč není připraven pro montáž nepřímého měření
Tato situace nastává v případech kdy se požaduje větší odběr - např. 100A. Pro takový proud je potřeba připojení elektroměru do obvodu přes měřící transformátory proudu. Často se stává, že rozvaděč není těmito měniči (měřicími transformátory proudu) vybaven.

- Rozvaděč není připraven pro montáž samostatného HDO
Dříve se používal jeden přijímač HDO nebo jedny spínací hodiny pro ovládání spotřebičů v celém domě. Prakticky to znamenalo, že v jeden okamžik se v domě seply všechny blokované spotřebiče. To mělo často za následek výpadek pojistek na přívodech. Dnes již se každému odběrateli montuje přijímač HDO samostatně. Každý přijímač HDO je naprogramován v rámci jednoho objektu (přívodu) rozdílně tak, aby sepnutí spotřebičů netvořilo tak strmou křivku nárůstu odběru.
- V rozvaděči chybí příchytky (držáky) pro elektroměr nebo HDO
Každý rozvaděč, určený pro umístění elektroměru, by měl být vybaven příchytkami pro elektroměr. Toto může být problém zvláště u rozvaděčů, určených pro osazení více elektroměrů.
- Místo montáže není označeno (v případě, že odběratel není přítomen)
V případě montáže elektroměrů ve větších domech - např. na chodbě bývá rozvaděč pro více bytů - je potřeba, aby revizní technik dohlédl na to, že místo pro montáž elektroměru je označeno takovým způsobem, aby tam náš montér i v nepřítomnosti zákazníka byl schopen elektroměr namontovat a na správné místo.
Samozřejmě pokud je odběratel přítomen a sdělí správné místo instalace "měření", tento problém odpadá.
- Přípojka není pod napětím (nebylo uvedeno v "Podkladu pro …")
Pro montáž elektroměru a následné odzkoušení je potřeba, aby přípojka byla pod napětím a montér mohl zkontrolovat sled fází a správnou funkci elektroměru. Je tedy potřeba při vyplňování revizní zprávy uvést zda je přípojka pod napětím. Podle toho se má možnost náš montér na práci předem připravit.
Odpověď na dotaz: Přípojku nelze připojit, dokud nemá provedenou revizi. Revizní technik nemůže udělat revizi, dokud přípojka není pod napětím. V připravovaných podmínkách užší spolupráce s revizními techniky JME uvažuje, že na takových odběrných místech se setká náš montér a revizní technik nebo elektrikář. Provedou alespoň měření izolačního stavu a např. do stavebního deníku se uvede stav zařízení. Pak naši montéři přípojku připojí a tím bude umožněno provádět dál revizi. Následně bude možno předat revizní zprávu se všemi náležitostmi v krátké době dodavateli el. energie. V jednodušších případech by pak mohla přípojku připojit k síti smluvní elektromontážní firma. Je to otázka domluvy. V této době se tato problematika projednává.
- Místo pro montáž je nepřístupné (a odběratel není přítomen)
Všichni dodavatelé elektrické energie se snaží, aby elektroměrové rozvaděče byly umístěny na místech přístupných. Důvodem je snadné provedení odečtu stavu elektroměrů, výměn za účelem úředního přezkoušení elektroměrů, a též zabránění možným neoprávněným odběrům. Bohužel nelze tuto podmínku striktně vyžadovat. Proto se vzhledem k různorodé členitosti objektů stává, že je elektroměr umístěn v rodinném domku za dveřmi, v nepřístupné chodbě apod. Jsou případy, kdy odběratel nechce nebo nemůže být u montáže přítomen. V takovém případě je nutné aby zajistil místo montáže elektroměru přístupné, např. pomocí jiné osoby (souseda...).

- Na určených místech nelze provést zaplombování
Každý výrobce elektroměrových rozvaděčů by měl počítat se skutečností, že dodavatel energie má ze zákona právo určité části neměřeného rozvodu zajistit tzv. proti neoprávněné manipulaci. Tedy takový rozvaděč by měl být vybaven speciálními šrouby s úpravou pro zaplombování.

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933