Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Elektrická požární signalizace a legislativa s ní související, 2. díl ČSN 342710 - oprašovaná stařenka nad hrobem ještě trochu platí


Document Actions
Článek
Tento příspěvek je druhým dílem volného seriálu o legislativě spojené s návrhem a realizací elektrické požární signalizace. V druhém dílu si "posvítíme" na normu ČSN 342710, předpisy pro zařízení elektrické požární signalizace.
Radek Kaisler, ze dne: 18.06.2002
reklama

Navazujeme na 1. díl seriálu o legislativě spojené s návrhem a stavbou systému elektrické požární signalizace (dále jen EPS). Dne 15.8.1977 byla schválena norma ČSN 342710 Předpisy pro zařízení elektrické požární signalizace. O této "stařence" pojednává dnešní 2.díl.

 

Zabývat se detailním výkladem normy ČSN 342710 by byl tak trochu výlet do historie. V současné době je pomalu, ale jistě nahrazována souborem norem ČSN EN 54 - elektrická požární signalizace, která je v souladu s evropskými standardy. Dále tato norma obsahuje odkazy na jiné normy, které již nejsou platné.

 

Máte-li původní normu z 15. 8. 1977

ve svém archívu, musí být již značně zažloutlá

 

Co tedy již bylo zrušeno, kdy a jakou normou

 

Tisková změna 5 ČSN 342710 s účinností od 1997.10.01:

Ruší část I. NÁZVOSLOVÍ články 2-26 a nahrazuje ji normou ČSN EN 54-1 Elektrická požární signalizace - část 1. úvod

Dále se mění článek 434, který je nově definován v tomto dodatku. Týká se pravidelných zkoušek a revizí zařízení elektrické požární signalizace.

 

Tisková změna 6 ČSN 342710 s účinností od 1999.03.01:

Ruší články 70 a 71 a nahrazují je normou ČSN EN 54-2 Elektrická požární signalizace - část 2. ústředna. Rušené články 70 a 71 ČSN 342710 pojednávají o napájení zařízení EPS (?!).

Dále ruší články 150-169 a nahrazují je normou EN 54-4 Elektrická požární signalizace - část 4. napájecí zdroj. Rušené články 150 - 169 ČSN 342710 pojednávají o ústředně zařízení EPS (?!).

V této tiskové změně došlo k chybě. Zřejmě jste si jí hned všimli. Články pojednávající o napájení jsou nahrazeny normou o ústředně a články o ústředně jsou nahrazeny normou o napájecím zdroji. Přirozeně, že toto má být naopak.

 

Tisková změna Z7 ČSN 342710 s účinností od 2001.11.01:

Ruší články 120 - 122 a článek 332.

Tato změna se nezmiňuje o tom, čím jsou tyto články nahrazeny (!!!). Jelikož se stejným datem je v účinnosti norma ČSN EN 54-7 Elektrická požární signalizace - část 7. hlásiče kouře, hlásiče bodové využívající rozptýleného světla, vysílaného světla a ionizace a jelikož články 120-122 a 332 původní normy ČSN 342710 pojednávají o opticko-kouřových a ionizačních hlásičích, dá se předpokládat že je nahrazuje. 

 

Tisková změna Z8 ČSN 342710 s účinností od 2002.01.01:

Ruší články 117 a 118 a články 330 a 331.

Tato změna se rovněž nezmiňuje o tom, čím jsou tyto články nahrazeny (!!!). I v tomto případě je se stejným datem v účinnosti norma ČSN EN 54-5 Elektrická požární signalizace - část 5. hlásiče teplot, bodové hlásiče a články 117-118 a 330-331 původní normy ČSN 342710 pojednávají o tepelných hlásičích, dá se předpokládat že je nahrazuje. 

 

Dle sdělení Českého normalizačního institutu a z vlastního bádání v Moravské Zemské knihovně norma ČSN 342710 Předpisy pro zařízení elektrické požární signalizace z 15.8.1977 nemá k dnešnímu dni žádné další tiskové změny.

Je to zajímavé, jelikož 1. 4. 2002 nabyla účinnost norma ČSN EN 54-11 Elektrická požární signalizace - část 11. tlačítkové hlásiče. Tato by měla nahradit články 130-135 původní normy ČSN 342710 (!!!), které pojednávají o tlačítkových hlásičích. Nebo platí současně?

Dne 1. 5. 2002 nabyla účinnost další norma z řady ČSN EN 54 a to ČN EN 54-3 Elektrická požární signalizace - část 3. požární poplachová zařízení - sirény. Zda tato nahrazuje nějakou pasáž v původní ČSN 342710 rovněž není nikde stanoveno (!!!).

 

Ke staré normě stará technologie. Pohled na "hnízdo" ústředen

LITES MHÚ 103 a MHÚ 106.  Vzpomínáte ?

 

 

 

A co stojí za zmínku z toho co ještě zůstává v platnosti

 

Článek 44 pojednává o průvodní dokumentaci. 

Průvodní dokumentace musí být dodána ke každému zařízení EPS, musí odpovídat skutečnosti a tvoří ji:

Návody k obsluze a údržbě všech částí zařízení EPS.

Pokyny pro obsluhu zařízení EPS.

Provozní kniha zařízení EPS.

Přehledové blokové schéma zařízení EPS.

Záruční list zařízení EPS.

 

Článek 45 se zabývá vyznačením údajů přímo na zařízení EPS.

Na hlásičích, ústřednách a dalších zařízeních EPS musí být trvanlivě a zřetelně vyznačeny tyto údaje:

Označení výrobce.

Označení typu výrobku.

Výrobní číslo nebo kód, podle kterého se zjistí datum výroby.

Článek 46 tyto údaje pro některé případy doplňuje.

 

Články 72 a 73 řeší vliv zařízení EPS na ostatní zařízení a ostatních zařízení na EPS. Je zde uveden odkaz na normu ČSN 342000.

V tomto případě je třeba též brát zřetel na platné normy o elektrických zařízeních, zejména ČSN 332000-4 bezpečnost,  ČSN 332000-3 stanovení základních charakteristik atd.

 

Článek 75 řeší vliv okolního prostředí (dnes správně nazváno vnější vlivy) na zařízení EPS a jejich krytí IP. 

V tomto případě je třeba zřetel na platné normy o elektrických zařízeních, ČSN 332000-3 stanovení základních charakteristik atd.

 

Článek 76 stanový, že veškeré svorkovnice a zařízení pro připojení musí umožnit zapojení vodičů 0,5 až 2.5mm2 Cu.

 

Zařízením dálkového přenosu se zabývá kapitola F, články 210 - 214.

Zařízení dálkového přenosu musí na podnět z ústředny umožnit vyslat a na přijímacím místě přijmout:

Informaci o požáru.

Informaci o poruše.

Adresu vysílacího místa.

Spojení mezi vysílacím a přijímacím místem musí být dosaženo samočinně, nezávisle na obsluze.

Vedení mezi vysílacím a přijímacím místem musí být trvale kontrolováno, přerušení (případně i zkrat) musí být na přijímací straně signalizováno.

 

Bezpečnostní ustanovení v kapitole IV sice v této normě zůstávají v platnosti, ale neznají dnešní pojmy, jako je soustava TN, obvod SELV atd. Dále obsahuje odkazy na některé normy, které již nejsou v platnosti. 

I v tomto případě je třeba brát zřetel na platné normy o elektrických zařízeních, zejména ČSN 332000-4 bezpečnost,  ČSN 332000-3 stanovení základních charakteristik atd.

 

Články 370 až 376 v kapitole VI. rozvod vedení pro zařízení EPS obsahují rovněž odkazy na některé normy, které již nejsou v platnosti. Na co je však nutné brát zřetel jsou články 371, 375 a 376. Pojednávají o napojení na rozvod NN (vždy s hlavního rozvaděče objektu a samostatně jištěno). Je dovoleno sdružování tras do vícežilových kabelů s vkládáním svorkovacích a odbočovacích krabic.

 

Kapitola VII. výstavba a provoz stanoví:

Kdo může zařízení EPS montovat.

Zkoušky zařízení EPS, které je nutné provést před uvedením do provozu.

Výchozí revize, které je nutné provést na zařízení EPS.

Pokyny pro předání a převzetí zařízení EPS.

Požadavky na obsluhu a údržbu zařízení EPS.

Zkoušky činnosti při provozu.

Ustanovení ohledně poruch zařízení EPS.

Požadavky na servis zařízení EPS a kontrolu provozu.

 

Jedná se pouze o výběr důležitých částí normy. Článek není kompletním a detailním výkladem normy, pouze přehledem a pomůckou k orientaci v legislativě spojené s návrhem a stavbou zařízení elektrické požární signalizace, dnes v normě ČSN 342710. 

 

Další volně navazující díl tohoto seriálu bude zaměřen na ČSN 730875 - požární bezpečnost staveb, navrhování elektrické požární signalizace, tak jak bylo uvedeno v koncepčním obsahu seriálu. 

 

 

 

 

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Co je to protokolární určování vnějších vlivů? Skládání více tříd téže povahy vnějšího vlivu? Jak má vypadat konstrukce elektrických zařízení z hlediska vnějších vlivů? Které vnější vlivy jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed.3.? Jak se označují vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci? Obecné principy volby a návrhu elektrického zařízení s ohledem na vnější vlivy ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933