Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Musí dbát elektrikář živnostník na udržení své fyzické kondice?


Document Actions
Musí dbát elektrikář živnostník na udržení své fyzické kondice?
Elektrikář jako horolezec? Ten, kdo pracoval nějakou dobu na montážích, dobře ví, o čem se zde píše. Výstupy na sloupy již nejsou tak častým sportovním výkonem, ovšem mrštnost na lešení, balancování na okrajích střech se progresivním živnostníků nevyhýbá. Nebude tedy na závadu, pokud bude elektrikář živnostník typu "valící se koule"?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.07.2009
reklama

 

Musí dbát elektrikář živnostník na udržení své fyzické kondice?

Milan Bureš


Ano jistě.

Jan Franěk


Určitě by si měl udržovat fyzičku - v rámci možností a času, ale prostě vidím, že když dělám zakázku a hoří termín a člověk přidá na tempu a když si někdy uvědomím, kolikrát třeba vylezu na štafle, tak kolikrát z toho bolí i nohy, že je to až neskutečné. A když pominu lezení po sloupech, tak si prostě musí fyzičku udržovat. Věřím tomu, že z toho bude elektrikář, který dělá tu elektroinstalaci, zapojí vypínač, zásuvku ......

Jaroslav Hasala


Měl by být v kondici, to bývá docela problém. Každý na to taky nemá, někdo má přirozený strach z výšky a někdo na to není uzpůsobený. Jak třeba poslat 120-ti kilového chlapa na střechu, kde je bobrovka, to je prostě problém. Já to zvládám docela dobře, nemám strach z výšek. Ale můj problém je váha. Nejsem zrovna typ na lezení po střechách, to chce takové ty pavouky, co měří 190 a váží 60 kilo.

Aleš Dudek


Tam jde o tu bezpečnost. Já se tomu trochu vyhýbám. Já trochu lezu po střechách, ale nemyslím si, že to dělám úplně ideálně. To jištění by tam mělo být, ale na to já moc vybavení nemám. Na to by měli být specialisti. Například hromosvodaři by měli být horolezci, i ti, co lezou po sloupech, tak by měli mít jisté vybavení a jistý výcvik, aby ta práce byla aspoň trochu bezpečná. Což já teda ani moc radši nedělám, protože na to ani moc vybavení nemám. Pokud můžu, tak se tomu vyhnu. Živnostník by měl být celkově lehčí. Pohyb je jednodušší třeba na tom lešení a taky pak stačí třeba lehčí žebřík.

Zdeněk Rajmont


Profesionál nebude mít čas na to, aby makal na své fyzičce. Pokud se jedná o standardní montáže, nezáleží ani tak na fyzičce, ale na splnění termínu. Buď ten termín splní a může být jak sud anebo ho nesplní a rozhodně ne proto, že nevyleze na žebřík. To je otázka profesionality toho člověka. Můžu být jako sud a můžu se pohybovat dobře a můžu být jako sud a nevylezu na stoličku. Pak tam ten člověk nemá co dělat. Ale myslím si, že po práci má toho ještě i tak dost, že do posilovny určitě nepůjde.

Radek Červený


Těžko. Ale nedělá mi problém vylézt na střechu nebo na anténní sloup, žebřík, ale každopádně to je věc, která k tomu patří a patřit bude. Když se máš dostat na střechu, tak se na ní musí dostat.
Miroslav Minařík - Taky by z ní neměl spadnout.
Radek Červený - Neměl by z ní spadnout.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933