Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

LAPP: ÖLFLEX SOLAR s kosmickou technologií


Document Actions
LAPP: ÖLFLEX SOLAR s kosmickou technologií
Jak se u kabelu Ölflex Solar projevuje technologie převzatá z kosmonautiky? Jakou odolností se vyznačuje? Může se kabel použít i v prostředí, kde hrozí okusování hlodavci? Více informací zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 16.09.2009

 

Nová generace kabelů firmy Lapp Kabel pro fotovoltaiku

Existuje asi jen málo oborů, které rostly v posledních 10 letech podobně rychle a ve srovnatelném tempu jako sektor fotovoltaiky. Dávno odložila svou image techniky pro nadšence a směřuje k tomu stát se jedním ze zdrojů energie 21. století.

Přitom to na začátku tak nevypadalo. Již v roce 1905 byl Albertem Einsteinem vysvětlen již delší dobu známý a popsaný „fotovoltaický jev“. Za to získal v roce 1922 také Nobelovu cenu za fyziku.

Trvalo to však ještě nějakých 50 let, než byl v laboratoři firmy Bell (USA) vyroben první solární článek na bázi křemíku pro použití ve vesmíru. „Vanguard One“ byl první satelit, který získával v roce 1958 svou energii ze solárního zařízení složeného ze šesti solárních článků. V 70. letech uplynulého století byly vyráběny tenkovrstvé solární články pro napájení kapesních kalkulaček a hodinek a krystalické články pro výrobu elektrické energie v regionech, kde neexistovala žádná elektrická síť.

O prosazení této technologie se postarala v roce 1988 politika „Program 1000 střech“, který zajišťoval státní podporu privátních fotovoltaických zařízení. V roce 2000 byl v Německu vydán „Zákon o obnovitelných energiích“ a v roce 2004 doplněn o sazby náhrad na pokrytí nákladů. Od té doby trh s fotovoltaikou po celém světě nezadržitelně roste.

Spolu s tímto vývojem vznikl i nový ekonomický obor. Firmy, které byly ještě před 10 lety zakládány „v garážích“, jsou dnes světovými firmami. Z původních „kutilských kůlen“ se staly high-tech firmy s miliardovými obraty.

Tento trend průběžně sledovala i stuttgartská skupina Lapp. Zatímco na počátku byly pro kabeláž fotovoltaických zařízení voleny kabely ze standardního programu firmy Lapp (jako jsou jednožilové vodiče PVC nebo pryžové kabely H07RN-F), nabízí dnes firma Lapp speciální produktový program přizpůsobený tomuto oboru pod jménem ÖLFLEX®SOLAR. Všechny produkty jsou odolné proti UV záření a vyznačují se vysokou odolností proti povětrnostním vlivům a teplotám.

Nejnovější hvězdou z tohoto produktového programu je ÖLFLEX® SOLAR XLR, zesítěný paprskem elektronů. Při zesítění působením paprsku elektronů (technologie z kosmonautiky) dochází k vzájemnému zesítění molekul kopolymerů, což dává materiálu mimořádné tepelné a mechanické vlastnosti. Kabely ÖLFLEX® SOLAR XLR jsou typově odzkoušeny zkušebnou TÜV. Vyznačují se zvláště vysokou teplotní odolností (-40 až +120°C) a garantují dlouholetou funkčnost ve všech ročních obdobích.

Naproti tomu jsou zesítěné solární kabely ÖLFLEX® SOLAR XLS stále více používány v teplotním rozsahu do +100°C. Oba typy kabelů se zpravidla používají pro kabeláž solárních modulů mezi sebou a také k propojení jednotlivých řad modulů se střídačem na šikmých a plochých střechách i na zařízeních postavených na volných plochách.

Robustní ÖLFLEX® SOLAR XLV se používá kvůli svému velkému průřezu u velkých fotovoltaických zařízení jako sběrný kabel k přenosu vysokých proudových zátěží mezi jednotlivými řadami modulů, resp. také jako propojení se střídačem a je vhodný i pro pokládku do země.

Na střechách stájí a stodol nebo v zemědělských provozech se přednostně používá ÖLFLEX® SOLAR V4A. Je opatřen armováním z nerezové ušlechtilé oceli a tak účinně chráněn před okusováním kunami, hlodavci a termity.

Jako doplněk ke kabelům nabízí skupina Lapp také zastříknuté, předem smontované nebo volně sestavitelné konektory a vestavné konektory EPIC® SOLAR pro spojování solárních modulů. Např. EPIC® SOLAR M XLR, který je díky technologii zastřikování zvláště robustní, těsný maximálně pevný v tahu. Pro jednoduchou montáž na staveništi se perfektně hodí volně sestavitelný konektor EPIC® SOLAR M.

K solárnímu programu skupiny Lapp náleží ale také robustní a povětrnostním vlivům odolné připojovací krabice. Takzvaný EPIC® SOLAR Modul box (dodávaný s kabelem nebo bez něj) se osazuje na zadní stranu solárních modulů. Paralelní zapojení solárních modulů je možné pomocí rozdvojek EPIC® SOLAR Y. Portfolio doplňují vhodné kabelové vývodky SKINTOP® a ochranné polyamidové hadice odolné proti UV záření z řady SILVYN®.

Michael Collet, jednatel pro fotovoltaiku v rámci skupiny Lapp: „Naše solární produkty jsou v současné době používány po celém světě. Pevně věříme v tuto technologii.“ Tak bylo v nedávné době pomocí caa 20km kabelů ÖLFLEX® SOLAR provedeno zapojení zařízení s 5000 solárními moduly ve španělské Boveře. Další příklady použití najdeme na všech pěti kontinentech. Aby šla jako přední dodavatel fotovoltaického sektoru příkladem, provozuje dokonce stuttgartská skupina Lapp na střeše svého hlavního sídla ve Stuttgartu vlastní solární zařízení s více než 1000 moduly a výkonem 168kWp.


Solární park Bovera                               Solární zařízení
                                                                    skupiny Lapp

Informace o skupině Lapp:
Skupina Lapp s hlavním sídlem ve Stuttgartu náleží k nejvýznamnějším výrobcům a dodavatelům vysoce flexibilních kabelů, vodičů, kabelového příslušenství, průmyslových konektorů, kabelové konfekce a komunikační techniky. Světoznámé jsou značky připojovacích a ovládacích kabelů ÖLFLEX
®, datových kabelů UNITRONIC®, optických kabelů HITRONIC®, kabelových vývodek SKINTOP®, systémů ochrany kabelů a jejich vedení SILVYN®, označovacích systémů FLEXIMARK®, průmyslových konektorů EPIC® a komponentů ETHERLINE® pro aktivní datové sítě.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933