Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Pracovník

Jak poznáme muzejní elektroinstalaci vhodnou k rekonstrukci?

  • 17.02.2017
Jak poznáme muzejní elektroinstalaci vhodnou k rekonstrukci?
Stále se setkáváme s požadavkem revize staré instalace podle prehistorických norem. Inu, možné by to bylo, ovšem za předpokladu, že elektrické vlastnosti nebudou nikoho ohrožovat. Argument, že je to pouze pro vás, není argumentem. Jak vypadaly elektrické rozvody, které dnes s největší pravděpodobností naleznete především v technickém muzeu? Co dělat, pokud si nejste jistí bezpečností?

ÚVAHA: Když elektrotechnik opouští svou komfortní zónu ...

  • 9.02.2017
ÚVAHA: Když elektrotechnik opouští svou komfortní zónu ...
Co z činností, které vykonáváme je pro nás existenčně důležité a co nás baví? U každého jsou to jiné aktivity a jiný poměr. Za slupkou toho co vidíme, se často v nitru skrývá zcela něco jiného, než bychom podle zevnějšku čekali. Proto moc nedejte na první pohledy! Zvláště pak u elektrotechniků. Toho potkáte jednou s měřákem, šroubovákem, jindy s lopatou nebo zahloubaného v technických normách. Tento rozptyl náhodný kolemjdoucí nevnímá a profil takového elektrikáře přisuzuje především právě tomu co vidí. A jak to vidíme my, kteří se v této profesi každodenně angažujeme?

Bezdotykový indikátor vysokého napětí HSA 205 zachraňuje hasiče!

  • 11.01.2017
Bezdotykový indikátor vysokého napětí HSA 205 zachraňuje hasiče!
Německý výrobce DEHN+SÖHNE je známý jako výrobce komponent ochran proti blesku a přepětí. Ne všichni však ví, že je navíc předním výrobcem ochranných pomůcek pro práci pod napětím. My, jako elektrikáři si přítomnost napětí na zařízení kontrolujeme automaticky a bez problémů. Jak se prověřuje bezpečnost při nenadálých situacích jako jsou požáry nebo živelné pohromy si moc nedokážeme představit. Ovšem je jasné, že za takových okolností se spoléháme na jiné osoby, zařízení nebo přístroje.

BONEGA: Nové funkce v aplikaci Ověření návrhu.cz

  • 15.09.2016
BONEGA: Nové funkce v aplikaci Ověření návrhu.cz
Aplikace Ověření návrhu.cz vytvořená společností BONEGA slouží k vygenerování dokumentace k rozvaděčům. Neustále se vyvíjí, inovuje a vylepšuje. Pro koho je přínosná? Kolik stojí? Jak dlouho zabere taková konfigurace nebo kde všude je dokumentace platná? Ze kterých výrobců můžete sestavovat? Čtěte a vyzkoušejte v článku.

R4M: MATRIX nám dává možnost se dobrovolně utopit v informacích

  • 25.08.2016
R4M: MATRIX nám dává možnost se dobrovolně utopit v informacích
Nové technologie nám podstatně zjednodušily přístup k informacím. V některých případech to není tak dobré, jak jsme si mysleli. Jsme přesyceni daty! A lepší to nebude! Matrix si pro nás chystá informační tsunami a jak se s tím dokážeme poprat, bude na nás. Máte někdo představu? Pokud nevěříte, zkuste nastudovat všechny dostupné normy na ČSN online. U toho projektujte, montujte a revidujte. Pak shánějte zakázky. A ještě máte rodinu a musíte spát. To přece nejde zvládnout!

Proč uvažovat protahovací pero CANFOR jako důležitého pomocníka na stavbě

  • 1.07.2016
Proč uvažovat protahovací pero CANFOR jako důležitého pomocníka na stavbě
Elektroinstalační trubka je dnes základ. Vedení se pak vtáhne. Moderní instalace se vyznačuje nikoliv posledními výdobytky techniky, ale svou nadčasovostí použití. Z toho logicky vyplývá, že vedení uložená pouze pod omítkou zařazují instalaci do pravěké kategorie. Abychom mohli v budoucnu použít nové technologie, musíme zajistit vyměnitelnost vedení. V případě domovních instalací jde o elektroinstalační trubky. Samotné uložení trubky však neznamená snadné následné protažení vedení...

Dotáhni to dál s IAESTE ČR

  • 21.01.2016
Dotáhni to dál s IAESTE ČR
Jak udělat první významný krok v kariéře v technických oborech ještě během studia? Ideálně se zahraniční stáží. Využít přitom můžete služeb Mezinárodní organizace pro výměnu studentů za účelem získání technické praxe IAESTE. Ta ročně umožňuje vyjet za zahraniční praxí více jak stovce českých studentů technických oborů. Co musí student udělat pro to, aby se na stáž dostal?

WAPRO: Plynový hořák pro smršťování teplem smrštitelných trubic

  • 19.10.2015
WAPRO: Plynový hořák pro smršťování teplem smrštitelných trubic
Plynový hořák od společnosti Wapro, který nás zaujal na hradecké výstavě Sonepar 2015, byl speciálně vyvinut pro smršťování teplem smrštitelných trubic. Hořák se používá s dvou a desetikilovými bombami a je vybaven šetřícím ventilem, který reguluje plamen. Doplnit jej lze také přepouštěcími a pojistnými ventily. Více nám o hořáku prozradil Martin Hrubý.

Projektantské minimum

  • 5.10.2015
Projektantské minimum
Jaké jsou základní informace, které by měl znát každý projektant? V tomto stručném článku se dočtete, jaké jsou typy kabelů z pohledu požární bezpečnosti, o zdrojích napájení protipožárních zařízení, CENTRAL STOPu a TOTAL STOPu, ale i o zdravotnických zařízeních a normě ČSN 33 2000-7-710.

Metoda GTD: Jak stihnout vše, co je třeba?

  • 17.08.2015
Metoda GTD: Jak stihnout vše, co je třeba?
Valí se na vás nejrůznější úkoly a nestíháte? Tak právě vám se bude hodit metoda GTD. Za těmito třemi písmenky se skrývá anglické Getting Things Done, tedy česky mít vše hotovo. Jedná se o populární metodu organizace práce, která se primárně soustředí na kroky spojené s řízením pracovního procesu. Metoda doporučuje vytvořit si systém seznamů činností, které následně slouží pro připomenutí. Člověk se tedy nesoustředí na zapamatování, ale může svůj mozek plně využít k uskutečnění jednotlivých úkolů.

Náš člověk ve světě aneb Zahraniční zkušenosti absolventa

  • 3.08.2015
Náš člověk ve světě aneb Zahraniční zkušenosti absolventa
V současné době je Evropa otevřená především pro všechny, kteří se nebojí techniky. Ve všech vyspělých státech EU je citelný nedostatek technicky vzdělaných odborníků. Do studia na veletrhu AMPER jsme pozvali Erika Odvářku, absolventa Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně, který byl velmi úspěšný ve světě. Podělil se s námi o své získané zkušenosti a poznatky ze zahraničí.

Jak je na tom trh práce v technických oborech

  • 3.03.2015
Jak je na tom trh práce v technických oborech
Kvalifikovaných odborníků v technických oborech je čím dál tím méně. To říká Kristýna Hnilicová z Divize Engineering personální agentury Advantage Consulting, která se specializuje na obsazování technických pozic v oborech elektro, strojírenství, automotive, chemický a plastikářský průmysl. Jak probíhá hledání a výběr vhodných uchazečů na kvalifikované technické pozice? To nám prozradila v rozhovoru na AMPERu 2014.

Poznatky inspektora práce z kontrolní činnosti

  • 23.12.2014
Poznatky inspektora práce z kontrolní činnosti
Jaké jsou nejčastější nedostatky zjištěné při kontrolách inspektorátu práce? S jakými chybami se inspektoři setkávají u pracovních postupů, hromosvodů nebo prodlužovacích šňůr? O tom přednášel inspektor Radomír Kočíb z Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj. V přednášce se také dozvíte, v jakých předpisech mají být zapracovány ochranné pomůcky nebo co přesně znamená spojení "udržování ve vhodném stavu".

FRAENKISCHE: Co se vyrábí v Okříškách u Třebíče?

  • 29.09.2014
FRAENKISCHE: Co se vyrábí v Okříškách u Třebíče?
Co vyrábí firma FRAENKISCHE v Okříškách? Pobočku jsme navštívili s kamerou a vyzpovídali jejího vedoucího Jiřího Novotného. Prozradil nám, kde všude po světě má tato firma své pobočky nebo čím se liší pobočka v Okříškách od těch ostatních. Zároveň jsme se dozvěděli, že pobočka v současnosti nabírá nové zaměstnance. Na jaké pozice se lidé mohou přihlásit a jaké požadavky musí uchazeči splnit? A jaký přístup má firma ke svým zaměstnancům? Sledujte článek s videem.

Historická ohybačka trubek

  • 16.07.2014
Historická ohybačka trubek
Přesto, že se pancéřové trubky v domovních instalacích v Česku příliš nepoužívaly, v oblasti průmyslu to je naopak. Dnes, s vývojem nových technologií, se ohýbání pancéřových trubek již nevidí. Ale někteří pamětníci mají tuto ohybačku nesmazatelně vrytou do paměti. A co vy? Uměli byste pancéřovou trubku v takové ohybačce správně ohnout?
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933