Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Bezdotykový indikátor vysokého napětí HSA 205 zachraňuje hasiče!


Document Actions
Bezdotykový indikátor vysokého napětí HSA 205 zachraňuje hasiče!
Německý výrobce DEHN+SÖHNE je známý jako výrobce komponent ochran proti blesku a přepětí. Ne všichni však ví, že je navíc předním výrobcem ochranných pomůcek pro práci pod napětím. My, jako elektrikáři si přítomnost napětí na zařízení kontrolujeme automaticky a bez problémů. Jak se prověřuje bezpečnost při nenadálých situacích jako jsou požáry nebo živelné pohromy si moc nedokážeme představit. Ovšem je jasné, že za takových okolností se spoléháme na jiné osoby, zařízení nebo přístroje.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 11.01.2017

Při natáčení některých dílů seriálu OPP# v Ostravě jsme si povšimli Olafa. Tedy figuríny, která je modelem oblečeným do různých pracovních pomůcek. Olaf je v Německu známý právě představováním těchto odborných modních prvků. V té souvislosti jsme zachytili i bezdotykový indikátor vn (zkoušečku).
 


My, jako elektrikáři si přítomnost napětí na zařízení kontrolujeme automaticky a bez problémů. Jak se prověřuje bezpečnost při nenadálých situacích jako jsou požáry nebo živelné pohromy si moc nedokážeme představit. Ovšem je jasné, že za takových okolností se spoléháme na jiné osoby, zařízení nebo přístroje.

V každém případě nelze uvažovat nějaké kapesní přístroje typu SN1 a podobně. Vysokonapěťová zkoušečka nemůže být noname. Potřebujeme jistotu, garanci funkce. Proto nás v tomto případě (jako v žádném jiném případě) zajímá závazný návod použití výrobce.

Co například se dočteme v návodu ...

Bezdotykový indikátor vysokého napětí HSA 205 není možné používat ve všech situacích bez omezení.
Pro signalizaci stavu napětí je vyhodnocováno elektrické pole, jež kolem sebe vytvářejí vodiče (viz bod 3).
Toto elektrické pole je ovlivňováno různými faktory, jako jsou konstrukce rozvodny (např. vzdálenost vedení od kovových stěn a zábran), řetězy izolátorů, uspořádání sloupů, izolace kabelů nebo vedení několika soustav na jednom stožáru.
Rozdíly a velké kolísání ovlivňujících hodnot nedovolují předem popsat, jakým způsobem bude ovlivněna spolehlivost indikace HSA 205. Proto používání indikátoru vysokého napětí vyžaduje odpovídající zkušenosti, v opačném případě musí být elektrická zařízení předem odzkoušena.




Pro větší náhled kliknout!

Pokud vás zajímají všechny vyráběné pracovní a ochranné pomůcky DEHN+SÖHNE nechte si poslat aktuální materiály. Jedno u nás již víme. I přesto že znáte Jana Hájka a Jiřího Kutáče, na téma ochranných pomůcek jim jednoduše nezbývá čas. A možná je to dobře, protože tuto problematiku přednáší a řeší Eva Černochová Štihelová, což je pro nás mužskou majoritu v oboru příjemnější protějšek! :-)
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933