Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

ELEKTRO: Víte, proč jsou normy drahé, resp. za peníze?


Document Actions
ELEKTRO: Víte, proč jsou normy drahé, resp. za peníze?
Víte, proč jsou vlastně normy drahé, resp. za peníze? Protože jsou nezávazné! Jestliže by byly závazné, povinné, jako před rokem 89, kdy byly normy levné ...
ze dne: 26.06.2007
reklama

Slovo šéfredaktora, časopis Elektro 4/2007

Víte, proč jsou vlastně normy drahé, resp. za peníze? Protože jsou nezávazné! Jestliže by byly závazné, povinné, jako před rokem 89, kdy byly normy levné, platila by pro ně základní podmínka volné dostupnosti. Zkrátka tradiční právní princip.
Problémem je odpověď na otázku, co mělo být hlavním účelem "znezávaznění" norem? Aby se uvolnil prostor pro pohyb zboží, lidí a zkušeností, nebo aby se normy staly byznysem? To první jaksi primárně, to druhé ... jaksi sekundárně.

Zákony, jako základní předpisy, jsou co do právní síly (téměř) nejvyšším stupněm společenských pravidel. Nad zákonem-předpisem může být, sláva bohu, ještě mravní zákon (a to jsem ateista!). Zákony jsou závazné, a proto přístupné zdarma, ale i proto neznalost zákona neomlouvá.
Mravní hledisko brání "kšeftovat" se zákony. Ale v případě norem se kšeftovat může, protože norma není zákon, je to pouze profesní pravidlo, jakkoliv důležité. Norma je informace, a tedy zboží.
Fajn, souhlasím tedy s tím, že za normu-informaci mám platit. A jak a komu za normu platím? Platím notně a platím ČNI. ČNI, tvůrce norem, ustanovil a zřídil stát. Údajně s tím, že si má ČNI na sebe vydělat. Ejhle, jak progresivní přístup státu!

ČNI se v podmínkách tržního hospodářství v podstatě distancoval od poradenské a konzultační činnosti v oboru norem. Neboť postaru se přece žít nedá. Je na mně, elektrotechnikovi, abych si k zakoupené normě jakoukoliv další informaci, konzultaci, posouzení, výklad apod. koupil, resp. zaplatil - na školeních a seminářích, zakoupením literatury nebo konzultace, zaplacením hesla pro vstup na odborný server atd. Všechny tyto poplatky jsou zatíženy daní, kterou jako elektrotechnik bažící po vzdělání zaplatím. Daní jsou však ve svém hospodaření ještě zatíženy všechny firmy, od kterých jsem literaturu, školení... a další koupil.
A já také platím státu daně, a vysoké daně! Činnost státního ČNI - tvorbu normy - jsem už tedy zaplatil z daní. Norma.je úřední dílo, dodržování jehož ustanovení jsou státními institucemi vyžadována, a to dokonce pod sankcemi. Svobodná možnost "nedodržovat normu" je pouze hypotetická. Navíc podle zákona není úřední dílo, zejména právní předpis nebo opatření obecné povahy (norma!), chráněno autorským právem. Nárok na další poplatek za prodej normy tedy ČNI nemá.

Ještěže jako elektrotechnik chápu, že zaměníme-li sekundár za primár, stroj bez uzardění funguje i nadále.

Cena časopisu je 48,-Kč, celoroční předplatné  stojí 576,-Kč včetně poštovného.
Objednat lze pohodlně níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

FCC PUBLIC s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933