Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

ENIKA: Systém bezdrátového ovládání Poseidon


Document Actions
ENIKA: Systém bezdrátového ovládání Poseidon
Moderní elektroinstalaci lze v dnešní době realizovat několika způsoby. Je možné zvolit některý ze sběrnicových systémů, což je z hlediska možností nejuniverzálnější řešení, ale na druhou stranu nejdražší. Případně klasickou drátovou instalací, která je nejlevnější. Nabízí však nejméně možností a v moderním domě se opravdu příliš neuplatní.
Martin Formánek, ze dne: 25.03.2013
reklama




POSEIDON - nová generace systému bezdrátového ovládání od společnosti ENIKA.CZ
Nároky kladené na elektroinstalaci v rodinných domech nebo komerčních budovách jsou v dnešní době daleko vyšší než v minulosti. Zejména v moderních domech přibyla spousta nových technologií a systémů řízení (zabezpečení, řízení vytápění, chlazení, atd.). Je žádoucí (z pohledu uživatelů objektu), aby o sobě všechny tyto systémy věděly a zajišťovaly pohodlí, komfort i úsporu při provozu. V neposlední řadě se hledí na rychlost instalace související s časovou a finanční náročností instalace a flexibilitu interiéru.


Moderní elektroinstalaci lze v dnešní době realizovat několika způsoby. Je možné zvolit některý ze sběrnicových systémů, což je z hlediska možností nejuniverzálnější řešení, ale na druhou stranu nejdražší. Případně klasickou drátovou instalací, která je nejlevnější. Nabízí však nejméně možností a v moderním domě se opravdu příliš neuplatní. Zlatá střední cesta je použití systému bezdrátové elektroinstalace, který v sobě snoubí některé vlastnosti inteligentních sběrnicových systémů, spolu s požadavky na flexibilitu interiéru a rychlost montáže. To vše za přijatelnou cenu.




Naše společnost bezesporu takové řešení nabízí díky systému POSEIDON. Kombinuje v sobě více jak 20letou zkušenost, kterou společnost s vývojem RF systému má, s posledními trendy na trhu instalační elektroniky. Systémem lze bezdrátově ovládat libovolné spotřebiče. Řídit spínání a stmívání osvětlení (i s možnou závislostí na detekci pohybu), pohon žaluzii, předokenních rolet a markýz. Zároveň umožňuje centrální funkce a návaznost na další systémy (EZS, EPS, atd.) i dálkovou správu přístrojů pro snadnější konfiguraci.




Systém POSEIDON se díky svým širokým možnostem uplatní ve většině budov. V rodinných domech, komerčních budovách či restauracích. Nabízí ideální řešení nejen při rekonstrukcích, ale i pro novostavby. Poskytuje maximální flexibilitu interiéru, rychlou a levnou montáž i úsporu při následném provozu díky senzorům přítomnosti a osvětlení. Značný potenciál skýtá bezdrátový systém POSEIDON též v průmyslových aplikacích, kde je podstatné zajištění spolehlivosti přenosu. Protokol umožňuje garantovaný přenos stavových veličin - přenos signálu HDO, distribuci signálu pro odpojení/připojení fotovoltaických elektráren nebo např. ovládání čerpadel ve vodárnách. Dálkově lze realizovat i signalizaci stavu různých technologií, indikaci poruchových stavů či hlídání maxima. Bezdrátová zařízení dokáží mezi sebou komunikovat na velké vzdálenosti (až 2km).


Výhody a zásadní vlastnosti systému:
  • Spolehlivost
    Vlastností některých vysílačů nové řady Poseidon je, že vysílají do té doby, dokud přijímač nevyšle zpětné potvrzení, že skutečně povel přijal. Možností vybraných přístrojů je i vizualizace tohoto stavu – tedy zpětné potvrzení od přijímače, že přijal povel vysílače, případně, že se požadovaný příkaz skutečně provedl. Další výhodou je délka vysílané zprávy, které je pouhých 5ms. Tato skutečnost velmi výrazně zvyšuje odolnost proti externímu rušení.
  • Funkcionalita
    Základní konfiguraci systému Poseidon lze provést pomocí tlačítek na přístrojích. U složitějších instalací resp. v případě požadavku na vyšší funkcionalitu přístroje je možno použít konfigurační SW Poseidon Asistent.
  • Elegance
    Nástěnné vysílače jsou i nadále k dispozici v nejprodávanějších designech firmy ABB Elektro Praga. Série mobilních vysílačů Poseidon obsahuje naprosto nové a unikátní designy, zároveň některé poskytují vysoký stupeň krytí (až IP65).



  • Šetrnost k životním u prostředí
    Životnost baterií vysílačů řady Poseidon je typicky 10 let, což je prakticky celá uvažovaná životnost interiérů budov. Baterie proto není třeba měnit!
  • Dosah
    Při použití vysílačů a přijímačů řady Poseidon můžete ve volném prostoru spolehlivě ovládat spotřebiče na vzdálenost až 150m. V případě použití systémového příslušenství prvků lze zaručit dosah až 2km! Každý přijímač napájený ze sítě může zároveň sloužit jako opakovač signálu.
  • Kompatibilita
    Přístroje systému Poseidon jsou navzájem kompatibilní. Jakýmkoliv vysílačem je možno ovládat jakýkoli přijímač.



Poprvé se nový systém oficiálně veřejnosti představil na Mezinárodním veletrhu AMPER 2013 na výstavišti v Brně. Konal se ve dnech 19.-22.3.2013. Další podrobnější informace o všech komponentech nového sytému Poseidon naleznete na našich webových stránkách www.enika.cz v sekci "Instalační elektronika" nebo nás můžete přímo kontaktovat.

Pro snadnější představu využití je společnost ENIKA.CZ schopná poskytnout ucelené řešení pro elektroinstalaci. Zákazník se dnes nemusí spokojit pouze s nákupem a dodávkou kvalitního výrobku. Důležitou součástí strategie naší společnosti je také poskytování návrhů projekce, kompletního poradenství a servisu. Důvěra v kvalitu výrobků je doložena poskytováním záruky 5 let na všechny přístroje systému Poseidon.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Máte z ploužení autem v městské dopravě či hledání místa k parkování stresové stavy? Neholdujete motorkám a jízdu na kole spojujete s námahou, pocením a nutným převlékáním? Elektrická kola eliminují nevýhody klasických kol a stávají se novým fenoménem v dopravě ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933