Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • ... experimenty s cílem najít bezpečný způsob usmrcení zvířat elektrickým proudem, což vedlo k sérii pokusů na různých zvířatech ve své laboratoři. Po několika neúspěšných pokusech s různými napětími a sestavami elektrod nakonec Edison našel funkční ...

ENIKA: Elektromechanické součástky


Document Actions
ENIKA: Elektromechanické součástky
Máte potřebu spínat, připojovat, jistit a to vše ještě ukrýt do vhodného obalu? Enika má v nabídce velice slušný sortiment produktů tohoto zaměření. V tomto článku je popisován technický sešit prvků, které použije nejen konstruktér slaboproudých technologií, ale také i praktik při instalacích zařízení. Podívejte se na krátkou recenzi barevné publikace, která na více než 130 stránkách nabízí velké množství alternativ ...
Karel Herma, ze dne: 27.05.2014
reklama

Na stůl se mi dostalo několik katalogů a jedním z nich je i centimetr tlustý, více jak dvouset stránkový sešit ENIKA o elektromechanických součástkách. To co zaujme na první pohled je pěkně zpracovaná titulní strána, možná i proto jsem si mezi čtyřmi katalogy vybral právě tento.


Pro větší náhled kliknout!


Hned na první stránce nalezneme souhrný obsah jednotlivých oblastí. To je potěšující, protože katalogy bez jakékoliv orientace nemám rád, člověk musí celé vydání prolistovat a často nenajde to co hledá. V tomto případě si autor se záchytnými body vyhrál, na dalších čtyřech stránkách je natištěn rejstřík a jednotlivé oblasti mají své podobsahy. Podle mého má právě takhle vypadat katalog pro jednoduchou orientaci.


Pro větší náhled kliknout!

A co v tomto vydání nalezneme?

  • Spínání - mikrospínače, spínače s vysokým krytím nebo joystiky
  • Připojování - část zaměřená na svorky a konektory
  • Jištění - oblast pojistek, tepelných a přepěťových ochran
  • Krabičky a pouzdra - výrobky na DIN lišty, do panelů nebo univerzální
  • VF moduly a elektronické prvky - skupina zaměřená na vysílače, trafa, světlovody a chladiče

Kniha je v pěkném barevném provedení s náhledovými obrázky. I jednotlivé oblasti mají svou barvu, to mě přivádí na myšlenku, že jde o další druh orientace, o které jsem psal výše. V tomto sešitu se tedy opravdu neztratíte.


Pro větší náhled kliknout!


Listováním v jednotlivých stránkách zjišťuji, že produkty zde obsažené nemají velký textový popis. Jde spíše o nezbytné psaní o výběru barev nebo rozměrů. Úvodní slovo je vždy na začátku každé oblasti, což je dostačující pro všechny, kteří se v dané problematice pohybují. Myslím si, že tuto technickou publikaci nebude číst investor nebo laik, ale spíše elektrikář, montér a v konečném důsledku i projektant.

Osobně mne zaujaly směsi FILOFILL pro kabelové spojky. Jde o za studena vytvrzující dvousložkovou polyuretanovou směs speciálně vyrobenou pro kabelové spojky do napětí 1kV.


Pro větší náhled kliknout!

Můj závěr:
Pokud se na katalog podívám jako na celek, musím ho ohodnotit kladnou známkou. Jde o klasické vydání, ve kterém nepřekáží text a informace jsou stručné, pro člověka, který ví co hledá, ideální stav.

 

POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový katalog elektromechanických součástek ENIKA
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
KOPOS Kolín dodává unikátní výrobek na trhu - praktické elektroinstalační lišty ELEGANT, které na trhu nabízí jako jediný výrobce. Vaše kabely vedené na stěnách s nimi budou v přehledném, bezpečném a především elegantním kabátě ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933