Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

KOPOS: Dodávka odstiňovacího systému pro CERN


Document Actions
KOPOS: Dodávka odstiňovacího systému pro CERN
Pro CERN jsme dodali obklady, které stíní dvě části detektoru. Odstínění muselo být absolutní. Vyrobili jsme jakési cihly plněné speciální chemickou náplní na bázi bórovaného polyetylénu ...
ze dne: 26.09.2005

Kolín, 27. srpna 2005 - Společnost Kopos Kolín a.s. dodala odstiňovací systém pro urychlovač částic do výzkumného střediska Evropské organizace pro jaderný výzkum CERN (Conseil Européen pour la recherche nucléaire) poblíž Ženevy. Mezinárodní vědecký tým zde vyvíjí obří urychlovač částic LHC – Large Hadron Collider, který má být uveden do provozu v roce 2007.

Jedním ze dvou hlavních experimentů budovaných na urychlovači LHC je projekt ATLAS. „Jeho úkolem je zaznamenat, co se děje a co vzniká při vzájemných srážkách protonů s extrémně vysokými energiemi,“ uvedl doc. Ing. Ivan Štekl, CSc., zástupce ředitele a vědecký pracovník Ústavu technické a experimentální fyziky (ÚTEF) ČVUT v Praze. „Naším úkolem bylo vyřešit stínění dvou částí detektoru, tzv. mionové komory. Navrhli jsme stínicí díly z tvárné litiny a jako další stínicí vrstvu jsme doporučili použít stínicí vrstvu z polyetylénu, který rovněž odstiňuje neutrony a gama záření,“ dodal Ing. Štekl.


Vrstva neutrostopových tvarovek, vyrobených v Koposu, je skrytá pod opláštěním na obrovském litinovém odlitku odstiňovacího systému.

Z hlediska provozu tohoto experimentu na urychlovači LHC je jeho významnou součástí tzv. neutronové stínění. To brání šíření neutronů a doprovodného záření gama do experimentu a jeho okolí a do okolí samotného urychlovače. Takto chrání proti radiaci elektronické součásti detektoru, stejně jako obslužný personál. K řešení unikátní fyzikálně-technické úlohy, kterou byla konstrukce neutronového stínění pro experiment ATLAS, významným způsobem přispěli pracovníci ÚTEF v Praze, a to od návrhu, jak stínění zkonstruovat, až po jeho samotnou výrobu.


Ukázka odstiňovací tvarovky Neutrostop.

Kopos Kolín a.s. uspěl v náročném výběrovém řízení na dodání odstínění urychlovače pro CERN. Výrobu odstiňovacího systému koordinoval s pracovníky ÚTEF. „Pro CERN jsme dodali obklady, které stíní dvě části detektoru. Odstínění muselo být absolutní. Vyrobili jsme jakési cihly plněné speciální chemickou náplní na bázi bórovaného polyetylénu. Těmi bylo celé stínění obloženo za účelem úplného potlačení neutronů. Důležité bylo i řešení tvaru a vzájemného překrývání“, uvedl MUDr. Jiří Vavrouch, obchodní ředitel a.s. Kopos Kolín. „Tato prestižní zakázka upevňuje postavení Koposu na světových trzích“, dodává MUDr. Vavrouch.

Odlitky jednotlivých částí gigantického stínění z tvárné slitiny, které váží až 90 tun, vyrobila Škoda Hutě, Plzeň, s. r. o. Všech deset částí stínění bude do CERN na místo experimentu ATLAS dopraveno do konce letošního srpna.

Společnost Kopos Kolín a. s. byla založena v lednu roku 1996 a navázala na předchozí existenci společnosti s ručením omezeným Kopos Kablo Kolín. Ta vznikla privatizací státního podniku Kablo Kolín. Vyrábí převážně elektroinstalační úložný materiál, investuje do výzkumu a vývoje. V současné době zaměstnává 347 lidí.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Malé zastavení nad krabicemi do omítky. V životě jsem nainstaloval více krabic na omítku, než pod omítku, ovšem na tom moc nezáleží. Občas se zamýšlím nad tím, kolik výrobců dodává na trh podobný produkt a jak se pro který my nakonec rozhodujeme. Nebo snad vidíme nějaké krabice, napočítáme potřebný počet kusů a pokračujeme? To asi ne.
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933