Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Zkoušečky


Document Actions
Zkoušečky
Jaký je rozdíl mezi fázovkou a vadaskou? Která je pro nezkušeného smrtelníka bezpečnější? Čím měřit napětí? Není lepší nechat tato rozhodnutí na odborníky?
Igor Nováček, ze dne: 17.07.2003
reklama

Náš redakční názor je takový, že každý má dělat to, co umí. Proto také nepovažujeme za správné, když se laik "rýpe" v elektroinstalaci. Zvláště dnes, kdy je rozvod často složitější. Přes to všechno se může stát, že budete potřebovat zjistit, zda je napětí na svorkách, resp. zda je zařízení pod napětím, či nikoliv.
Informativní zkoušečku, která je také považována za tu nejjednodušší a pro laika nejbezpečnější.

Stará Vadaska

Bývá v různých provedeních, buď tvaru tužky nebo šroubováku. V nitru této zkoušečky nalezneme doutnavku a odpůrkem. Pokud se takovou doutnavkou dotknete vodiče pod fázovým napětím a současně se dotýkáte druhého bezpečného konce, protéká doutnavkou malý bezpečný proud. Ten stačí k rozsvícení doutnavky a pro lidský organismus je bezpečný. Ovšem tato zkoušečka, nebo také jinak fázovka, je považována za orientační měřidlo. Ne vždy totiž může fázovka spolehlivě ukazovat přítomné napětí.

Fázovka

Profesionálové používají jiné měřící přístroje. Určitě tyto typy znáte pod názvem "Vadaska". Dnes již jsou daleko vybavenější měřidla, než byla Vadaska.

Nové měřidlo nahrazujíci Vadasku

Také v ní byla implementována fázovka, navíc však disponovala malým elektromagnetickým spotřebičem, který přitahoval po přiložení obou konců vadasky na napětí, jeho přítomnost. Tento přístroj je spolehlivější, také jej používají profesionální elektrikáři. Ovšem neznalému může být velmi nebezpečná, protože při špatném použití, resp. při doteku jednoho z konců vadasky, můžete utrpět úraz elektrickým proudem!

Také existují bezdotykové zkoušečky, kterými zpravidla vyhledáváme vedení pod omítkou.

Bezkontaktní měřidlo

Tyto jsou vhodné na vyhledání trasy vedení, které je skryté pod omítkou. Nikoliv bezpečnému ověření zda je zařízení bez napětí!

Správné měření napětí

S jistotou tvrdit, že na konkrétním vodiči opravdu není napětí můžeme se spolehlivým přístrojem a správnou metodou metodou měření. Proto!

 Pokud si nejste měřením jisti, považujte zařízení za nebezpečné a raději přivolejte odborníka!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933