Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Principy (41.) Jak budeme měřit elektrické napětí


Document Actions
Principy (41.) Jak budeme měřit elektrické napětí
Oprášíme si Ohmův zákon, který budeme potřebovat při konstrukci voltmetrů pro měření elektrického napětí a s ostře ořezanou tužkou se pustíme do rýsování stupnic přístrojů.
Margita Boháčová, ze dne: 2.08.2004
reklama

V elektrotechnice platí základní zákon, jeden z pilířů celé nauky o elektřině, který pojednává o vzájemném vztahu napětí, proudu a odporu. Jmenuje se Ohmův zákon a je tak důležitý, že mu později věnujeme více času. Zatím si jenom pamatujme, co nám říká;

           napětí v obvodu = proud x odpor obvodu

Použijeme ho při konstrukci voltmetrů pro měření elektrického napětí.
Když jsme si vyráběli ampérmetr, museli jsme na cívku navinout asi 400 závitů pro rozsah 1 ampéru. Říkáme, že cívka má 400 ampérzávitů, což je součin proudu a počtu závitů. Je to hodnota potřebná pro dosažení plné výchylky. Ale 400 ampérzávitů dostaneme také, když bude proud v cívce 10 ampérů a počet závitů 40. Nebo navineme na cívku 4000 závitů a pro plnou výchylku pak postačí proud 0,1 ampéru. Samozřejmě, že k tomu použijeme slabého drátu, průměru 0,15 nebo 0,2mm. Velikost cívky se nezmění a přístroj bude mít větší odpor. Například místo původního 1ohmu bude mít 250ohmů. Podle Ohmova zákona víme, že při proudu 0,1 ampér bude napětí potřebné pro plnou výchylku 250 . 0,1 = 25 voltů.
Výroba voltmetru je tedy docela snadná. Konstrukci provedeme stejnou jako u ampérmetru, jen cívku navineme mnoha závity tenkého drátu. Přesný počet závitů nalezneme zkusmo.

Rýsování stupnic přístrojů
Ampérmetr i voltmetr jsme šťastně vyrobili, měří báječně, jenom nevíme co vlastně měří. Z celé stupnice máme jenom tužkou udělanou kružnici a začátek a konec stupnice. Potřebujeme však také ostatní dílky.
Celkem je to snadná manipulace. Musíme si přístroj  "ocejchovat". Je-li to ampérmetr, zapojíme jej do série s kontrolním ampérmetrem a odporem rozvaděče si nastavujeme přesné dílky kontrolního přístroje. Po ustálení ručičky našeho ampérmetru označíme si její polohou ostře řezanou tužkou. Když chceme mít stupnici přesnější, regulujeme a značíme dílky po půl ampéru, tedy 0,5, 1, 1,5, 2 atd. Ostatní dílky, značící desetiny ampéru, zakreslíme dodatečně od oka. Tím příliš velikou chybu neuděláme.
Stejně postupujeme i při cejchování voltmetru. Zde však zapojíme kontrolní voltmetr paralelně k našemu (zapojení vedle sebe) a připojíme je k potenciometru, abychom mohli plynule regulovat napětí.

Po vyznačení výchylek tužkou vyjmeme stupnici z přístroje a vyrýsujeme ji tuží. Dílky děláme tenkými čarami, aby odčítání bylo přesnější. U každého celého dílku napíšeme jeho hodnotu. Je zvykem vyznačit desetiny krátkými čárkami a celé dílky dlouhými, aby se usnadnilo odčítání.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933