Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Co dělat v případě poruchy?


Document Actions
Co dělat v případě poruchy?
Pokud zhasne dům, byt a vyčerpali jste všechna možná řešení.... Taková situace se stává i v domě elektrikáře. Jenže ten ví jak na to. Víte to i vy? A víte kdy volat elektrárnu?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.01.2003
reklama

V každé elektroinstalaci se muže jednoduše stát, že vám přepálí pojistka, vybaví jistič nebo proudový chránič. Pokud se to opravdu stane pak vězte, že to má svou příčinu.

• přepálená POJISTKA, vybavený JISTIČ

Jištěným obvodem prošel vyšší proud, než který "sneslo" vlákno v pojistce nebo vyšší proud, než který smí projít jističem.
Příčiny?
Příliš velká zátěž na konkrétní obvod. Pokud připojíte na zásuvkový obvod jištěný např. 16A jističem nebo pojistkou spotřebiče jejichž součet příkonu přesahuje 3680W můžete očekávat reakci vašeho předjištění (pojistek, jističe). Také v případě zkratu projde pojistkou nebo jističem mnohonásobně vyšší proud, než na který je prvek předjištění nastaven.
Co s tím?
V případě, že se díváte na TV a najednou zareaguje předjištění a jste po tmě... V takovém případě se často jedná o "provozní výpadek", kdy se muže stát, že v déle používané pojistkové patroně přeruší vlákno i při nižším proudu.
Pokud zareaguje předjištění zrovna když zapojujete (zapínáte) spotřebič, bud jste právě překročili možný limit připojitelného příkonu nebo je uvedené zařízení vadné. V každém případě zařízení zase odpojte, jistič "natáhnete" a zkuste spotřebič zapojit do obvodu jiného. Samozřejmě správně byste měli zařízení nechat prověřit odborníkem. Jenže jak už to bývá, když se něco podobného stane většinou se to stává, když to nejméně potřebujete. Samozřejmě odborníci žádní...
Pokud dochází k častým, opakovaným přerušení obvodu, zavolejte nejbližšího odborníka.

• vypíná CHRÁNIČ

Pokud vám vypíná proudový chránič, tak je to signál, že vám někde v instalaci teče proud jinudy, než je povoleno. Jinými slovy, některé zařízení je vadné a způsobuje nebezpečí pro všechny přítomné uživatele.
Co s tím?
Pokud vypínání způsobuje zrovna ten spotřebič, který připojujete, tak jej nechte nejbližším revizním technikem Prověřit..
Pokud nevíte který spotřebič způsobuje vypínání proudového chrániče, pak je dobré odpojit všechna zařízení připojená pres zásuvky. Pak se pokusit chránič opět "natáhnout". Pokud chránič nevybavuje s největší pravděpodobností jste vadný spotřebič již odpojili. Pak můžete postupně připojovat zařízení po zařízení až se dopátráte tomu vadnému. Správně byste měli zavolat "poruchovou" službu, která by přijela i ve dvě hodiny ráno a vadný spotřebič profesionálně odhalí.
Pokud chránič stále vypíná existuje zásada: "vypnout všechny spotřebiče ze zásuvek, tím vyloučím variantu, že to způsobuje některý ze spotřebičů, a hned potom volat odborníka!". A v případě, že jste našli vadný spotřebič, určitě jej neopravujte, nezkoumejte!

Víte, že.....
...pokud jste byli řádně proškoleni (při přebírání bytu, domu) z bezpečnostních předpisů, tak pojistky smíte měnit i sami. Osoba, která vyměňuje vadnou vložku si musí být jista, zda úkon který provádí je správný, resp. i přes chybějící vymezovací kroužek (který zabraňuje vložení vyšší hodnoty pojistky) musí být vložena správná hodnota patrony!
U jističe je to jednodušší...

Co na to odborníci?

Ludvík Málek, osvětlovací technika

Tak pokud mám opravdu všechny pojistky v pořádku a jističe natažené, tedy žádný nevybavuje, tak se zeptám sousedů, zda i oni nemají podobný problém. Pokud mají mohu se domnívat, že se jedná o poruchu, kterou mají řešit místní rozvodné závody. V takovém případě obvykle energetický dispečink o výpadku větší části obce díky diagnostickým zařízení ví. Pokud takový problém sousedé nemají, tak je možné, že se jedná pouze o závadu na mé části úseku elektrického vedení.

Stanislav Šterba, elektromontáže

Většinou majitelé nájemních domů mají v místě dohodnuté smluvní elektrikáře (podobně jako výtaháře), které je dobré v případě takové poruchy zavolat. Ten na základe šetření pak rozhodne, zda se jedná o poruchu v domě nebo v rozvodné síti.

 

Víte kdy volat elektrárnu?
(Víte kolik stojí natažení jističe, nebo výměna pojistky zaměstnancem rozvodných závodů?)

Stanislav Šterba, elektromontáže

Lidé by se měli chovat inteligentně a zavolat nejdřív místního odborníka, který posoudí havarijní stav a rozhodne se pro nezbytnou variantu řešení. Volat rozvodné závody vzdálené 10km na výměnu pojistky nebo natažení jističe o půl třetí ráno, vás také muže stát třeba 1000,-Kč!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933