Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Diagnostický přístroj MOSAD umí lokalizovat poruchy


Document Actions
Diagnostický přístroj MOSAD umí lokalizovat poruchy
Jedním z exponátů na veletrhu Amper 2015, který uspěl v rámci soutěže Zlatý Amper, byl i diagnostický systém MOSAD. Oč jde a k čemu a komu by mohl sloužit? Kdo pracoval na jeho vývoji, jak dlouho vývoj trval? Jak je vlastně finančně nákladný vývoj takového produktu a v čem tkví přidaná hodnota systému? Na tyto a další otázky odpovídali Pavel Fiala z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT Brno a Lubomír Kočiš z EGU HV Laboratory.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.09.2015
reklama


Systém MOSAD-MST-PD slouží k detekci, lokalizaci a vyhodnocení částečných výbojů v elektrárenských transformátorech. Využívá moderní metodu detekce vyzařování elektromagnetických vln od částečných výbojů v pásmu velmi vysokých kmitočtů (UHF). MOSAD diagnostikuje přítomnost částečných výbojů, vyhodnocuje  jejich úroveň a lokalizuje místo jejich výskytu. To vše přitom provádí v reálném čase.



Krátce o FEKT VUT
Vysoké učení technické v Brně (VUT) je druhou největší a druhou nejstarší technickou univerzitou v České republice. Univerzita byla založena v roce 1849 a se zaměřením na technické, zemědělské a obchodní obory. První elektrotechnické disciplíny byly na technické univerzitě vyučovány již od roku 1905. Od roku 1959, kdy byla založena samostatná fakulta energetická, následně transformovaná na Fakultu elektrotechnickou, úspěšně dokončilo inženýrské studium na této fakultě přes 22.000 absolventů. V oblasti výzkumu a vývoje je fakulta velmi úspěšnou institucí, kde se jí daří přicházet s velmi inovativními výstupy vědeckého bádání, které jsou oceňovány i na mezinárodních fórech a v rámci mezinárodních projektů a konsorcií. Výzkumné týmy složené ze zaměstnanců fakulty i nadaných studentů, pracují na celé řadě projektů financovaných jak z tuzemských státních i privátních zdrojů, tak i z významných evropských i zámořských institucí.
 
Krátce o EGU HV Laboratory
Laboratoř vvn byla založena v roce 1953. Od svého založení poskytuje široké spektrum odborných inženýrských služeb a výkonů zkušebnictví pro energetiku a elektrotechnický průmysl. Od roku 1993 je laboratoř akreditovanou zkušební laboratoří v souladu s ČSN EN 45 001 a od roku 2002 v souladu s ČSN EN ISO/IEC 17 025. Předmětem akreditace jsou zkoušky vysokým napětím, měření radiového rušení, elektrického a magnetického pole, napěťové a dielektrické zkoušky elektrických předmětů a zařízení, a mechanické zkoušky izolátorů.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933