Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Normalizace, Bezpečnost zařízení

Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?

  • 24.11.2022
Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?
Už jste se setkali s tím, že bylo špatně definováno, nebo vůbec nebylo, zda jde celkovou rekonstrukci nebo pouze částečnou? Částečných rekonstrukcí můžeme potkat velké množství. Jde o kombinace starých dvouvodičových rozvodů nulováním s novými ostrůvky s třemi vodiči. Samozřejmě každý rozumný elektrikář se podobným situacím raději vyhne a navrhne celkovou rekonstrukci objektu. To však není ve většině případů tak snadné nebo vůbec reálné. Jak se v takových případech chovat při zapojování a následného zápisu do dokumentace?

Šokující výpovědi Jana Hájka #10: Podle čeho se řídit při plánování ochrany před bleskem?

  • 28.12.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #10: Podle čeho se řídit při plánování ochrany před bleskem?
Zřízení či nezřízení ochrany před bleskem nezávisí na subjektivních dojmech. K rozhodnutí existuje objektivní nástroj a tím je analýza rizika. Stavební zákon přitom jasně říká, že na všechny činnosti, na které člověk sám nestačí, má mít najatého odborníka. První kroky každého laika by proto měly směřovat k autorizovanému odborníkovi.

Šokující výpovědi Jana Hájka #9: Má se realizátor aktivního hromosvodu obávat postihu?

  • 16.12.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #9: Má se realizátor aktivního hromosvodu obávat postihu?
Hrozí realizátorovi aktivního hromosvodu dodatečně nějaký postih? Tuto otázku jsme položili odborníkovi na ochranu před bleskem a přepětím Janu Hájkovi. Ve většině případů v České republice zaplatil selhání ochrany prostřednictvím aktivního hromosvodu majitel objektu. Jak je to s platností norem a ochranou před bleskem u veřejných zakázek? A jak přistupují úředníci k nahlášení špatného provedení hromosvodu?

Základní rozdíly mezi normami pro zdravotnictví ČSN 332140 a ČSN 332000-7-710

  • 3.03.2015
Základní rozdíly mezi normami pro zdravotnictví ČSN 332140 a ČSN 332000-7-710
Jaké jsou hlavní rozdíly mezi normami ČSN 332140 a ČSN 332000-7-710? Jak se liší v požadavcích na zdravotnickou izolovanou soustavu, proudové chrániče, ochranu oddělením obvodů nebo na omezení dotykového napětí v místnostech určených k přímým zásahům na srdci? To se dozvíte v tomto článku.

Vypínání elektrické energie při požárech a mimořádných událostech podle ČSN 73 0848

  • 11.12.2014
Vypínání elektrické energie při požárech a mimořádných událostech podle ČSN 73 0848
Kabelové trasy musí být navrženy tak, aby bylo zajištěno bezpečné vypnutí elektrické energie v objektu a tím zajištěn bezpečný zásah jednotek požární ochrany. Co říká norma ČSN 73 0848 o kabelových trasách pro ovládání vypínacích prvků CENTRAL STOP a TOTAL STOP? Jaký dokument platí pro zdolávání požárů elektrických zařízení a rozvodů jednotkami požární ochrany? Jaká je bezpečná vzdálenost a minimální tlak na proudnici při hašení elektrických zařízení a vedení pod napětím do 400V? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v článku Zdeňka Hoška z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Požární bezpečnost staveb a elektrické rozvody

  • 14.11.2014
Požární bezpečnost staveb a elektrické rozvody
Závady elektroinstalace jsou podle aktuálních statistik nejčastější příčinou požáru budov. Jaké zákony a vyhlášky upravují požární bezpečnost? Jaký postup je nutné dodržet při požárním zásahu? Co podle vyhlášky patří mezi bezpečnostní zařízení? A jaké jsou výhody a nevýhody normových nosných tras? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v článku autorizovaného inženýra Jiřího Horáka.

Základní výběr prvků elektroinstalace pro objekty rodinných domů vybudovaných zcela nebo zčásti ze dřeva

  • 22.10.2014
Základní výběr prvků elektroinstalace pro objekty rodinných domů vybudovaných zcela nebo zčásti ze dřeva
Jaký tepelný výkon na normálně hořlavém podkladu bez ochranných opatření je již nebezpečný z hlediska vzniku požáru? Co říká článek 422.3.9 normy ČSN 33 2000-4-42 ed.2 o ochraně před vznikem požáru u běžných sítí TN a TT? Na jaké obvody se požadavek tohoto článku vztahuje? A v jaké zemi je tento požadavek uzákoněn? To se dozvíte v tomto článku.

Požární bezpečnost elektrických zařízení

  • 15.10.2014
Požární bezpečnost elektrických zařízení
Jaká vyhláška stanovuje podrobné technické podmínky požární ochrany staveb a v nich instalovaných elektrických rozvodů a zařízení? Jaké normy se vztahují k požární ochraně elektrických zařízení? A která norma stanovuje pravidla pro požární bezpečnost kabelových rozvodů? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v další části textu Zdeňka Hoška z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933