Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Záhady domácností, tichý zabiják proudových chráničů a ...


Document Actions
Záhady domácností, tichý zabiják proudových chráničů a ...
Krátký pohled na detaily, které mohou ovlivnit provoz technologických zařízení v každé domácnosti. Jak může stejnosměrný proud ovlivnit chránič typu AC? Jakou roli hrají vizuální indikátory na jističích při rozlišování jejich kapacity? A proč je pro tepelná čerpadla klíčový chránič typu F? Odpovědi a vhledy, které pomohou lépe porozumět a navigovat ve světě dnešní elektroniky letos přinesly Odborné semináře OEZ. Stačilo pouze dobře poslouchat nebo se o přestávce zeptat :-)
Slávek Patera, ze dne: 6.09.2023
reklama


Zřejmě nejsem sám, kdo se webinářů nabažil a navštěvuje semináře osobně. Pečlivě si však vybírám, které ano a které určitě ne. A nakonec z té záplavy technických podrobností občas vyberu to, co souzní s mou frekvencí. A není tajemstvím, že to zajímavé na seminářích zaznívá v souvisejících diskusních hloučcích ... a co zaznělo?

Elektronika se dnes bezpochyby se nám vtírá do života tak nenápadně, že si jí občas nevšimneme. Ale o to víc nás pak překvapí, když zjistíme, že něco, co bylo donedávna samozřejmostí, najednou přestalo fungovat. O tom bych osobně napsal patrně obsáhlou knihu :-) Přitom za všechny ty záhady a nesnáze často může jen malý, skoro neviditelný detail.

Začněme třeba u stejnosměrného proudu. Kdo by řekl, že zrovna on, takový tichý a nenápadný ..., může vypnout proudový chránič typu AC? Přesto je to tak. A proč? Většina naší elektroniky, mám namysli spotřebiče napájené spínanými zdroji, které dnes najdete snad v každé domácnosti, generuje poruchové proudy. Ty pak mohou úplně změnit funkci našeho chrániče nebo ho dokonce vypnout. A řešení? Nahradit chránič typu AC za typ A. Ovšem, kdo by to v dnešní době technologií tušil, že?



Pokud se ptáte, jak poznáte rozdíl mezi jističi 6kA a 10kA (myšleno řadu OEZ), je to stejně snadné jako poznat, zda máte v ruce jablko nebo hrušku. Stačí se podívat na barvu páčky. Máte-li tmavě šedou, je to 6kA. A světle šedou? Ano, správně, je to 10kA. A upřímně řečeno, je to hezčí, když barva páčky ladí s barvou přístroje, nemyslíte?

A teď odbočím, něco pro milovníky tepelných čerpadel. Jaký chránič je pro něj nejlepší? Samozřejmě typ F. Proč? Protože tepelné čerpadlo je takový malý kouzelník s frekvenčním měničem. A to už není jen tak něco.



A na závěr poslední otázka, kterou si mnozí kladou: Kam u modulárních proudových chráničů OEZ zapojit přívod? Odpověď je jednoduchá: Protože jsou modulové chrániče OEZ jsou napěťově nezávislé, tak je můžete zapojit, jak chcete.

Ať už se nacházíme v jakékoli elektronické džungli, s trochou znalostí a trpělivosti se v ní dokážeme zorientovat. A pokud ne? Stačí se zeptat. A vždy najdeme cestu ven. Vždyť technologie je tu pro nás, ne my pro ni.



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933