Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

TSB BRNO svítí, spojuje a digitalizuje


Document Actions
TSB BRNO svítí, spojuje a digitalizuje
Slyšeli jste o Technických Sítích Brno? Proslýchá se, že jsou lídrem informačních technologií a kybernetické bezpečnosti v druhém největším městě ČR. Víme, že provozuje kolektorovou síť, veřejné osvětlení, ale co ta kybernetická bezpečnost? Kde je nějaký "můstek" k datům, o které je nutno se starat? Nás jako elektrotechniky bude nejspíš zajímat velké množství světelných bodů, které TSB provozuje a které jsou v neustálém hledáčku "tmářů". Velice pěknou a v místech opravdu překvapivou sumarizaci jsme zachytili přímo od generálního ředitele společnosti! To si poslechněte!
Miroslav Minařík, ze dne: 19.07.2023


Akciová společnost Technické sítě Brno je s tímto městem spjata nejen majetkově, ale i technologicky. Její claim "svítíme, propojujeme, digitalizujeme" je stručný, výstižný a pro zasvěcené jasný. Co vše se ukrývá pod "slupkou" zkratky TSB velice pěkně shrnul Pavel Rouček, generální ředitel této společnosti.

Naše první setkání s TSB ...
Ne každého totiž napadne, co vše se několik metrů pod nohama brněnského povrchu ukrývá. Je to sice běžné řešení velkých měst (viz New York), ale pro mnoho lidí nepředstavitelné. Každý z nás dělá svou práci a často netuší nic o práci svého kolegy. Díky Petru Doležalovi (dnes emeritní projektant) jsme se do primárního kolektoru podívali už v roce 2001. Tehdy ještě i fotoaparátem. Bohužel v té době nic tajného ještě nebylo. (Viz a Viz)

A dnes ...
... s TSB znovu, však v souvislosti se SRVO, což je pro změnu zkratka Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení. Jde svou strukturou o spolek jako každý jiný, ovšem svou činností zaměřený na osvětlování. Popravdě už si nevzpomenu, kdy a za jakých okolností jsme se s tvůrci spřátelili. Na začátku byla jména Karel Sokanský (+2022), Karel Muller, Jiří Skála nebo také bývalá reportérka zaniklého časopisu SVĚTLO Jana Kotková. Celou dobu jsme různě proplouvali s objektivy jejich událostmi a tato se odehrála u nás v Brně. 
  
Co zaznělo ...
TSB uvádí, že servisované veřejné osvětlení v Brně zahrnuje zhruba 42 000 světelných míst různého využití. Přičemž průměrný příkon jednoho světelného bodu činí kolem 78W, což v roční celkové spotřebě znamená 14GWh. V současnosti je v Brně instalováno téměř 5.000 LED světel, která jsou optimalizována pro optimální osvětlení komunikací. Díky dotaci z Programu národní obnovy je plánováno přidání dalších 4.000 LED světel v průběhu letošního a příštího roku. To je ovšem střípek z celého podání z poutavého sdělení Pavla Roučka. Celý záznam sledujte níže ..


Letos po 22. letech jsme koukli i do sekundárních kolektorů v okolí centra Brna. Zákaz obrazového záznamu jsme dodrželi, popravdě jako provozovatel bych neprozrazoval vůbec nic a za takovou exkursi děkuji. Samozřejmě při pohledu na uložená vedení různého druhu (od datových kabelů po vysokonapěťové) mě napadají různé dotazy na způsoby instalace, údržby, řešení problému a třeba ochranou před přepětím konče. To je však už téma na jiný příběh, jiného odborníka než samotného generálního ředitele.




 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

SRVO Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení, o. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933