Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Zařízení

DEXON #4: Diskuzní systém Dexon rychle a bez drátů

  • 7.04.2016
DEXON #4: Diskuzní systém Dexon rychle a bez drátů
Mikrofony pro diskuzi se doposud musely drátovat. Diskuzní systém dexon WA 510RC je bezdrátový. Mikrofony "rozhodíte" na stůl, automaticky sladíte a diskuze je ozvučena.

DEXON #3: Bezdrátové mikrofony Dexon se naladí automaticky i omezí zpětnou vazbu

  • 25.03.2016
DEXON #3: Bezdrátové mikrofony Dexon se naladí automaticky i omezí zpětnou vazbu
Ladění bezdrátových mikrofonů Dexon je snadné. Mají dobrou vychytávku - mikrofon a přijímač komunikují obousměrně, takže se naladí zcela automaticky. A to není všechno. Umí omezit zpětnou vazbu.

DEXON #2: Bluetooth v rozhlasových ústřednách Dexon je standardem

  • 17.03.2016
DEXON #2: Bluetooth v rozhlasových ústřednách Dexon je standardem
Obsluha ústředen JPA xxx2 je snadná - posluchač snadno vybírá, co chce poslouchat a není zbytečně zahlcen směsicí knoflíků. A také může pouštět hudbu ze smartphonu, tabletu nebo počítače pomocí Bluetooth konektivity.

DEXON #1: Bezdrátové mikrofony Dexon jsou diverzitní s velkým dosahem

  • 11.03.2016
DEXON #1: Bezdrátové mikrofony Dexon jsou diverzitní s velkým dosahem
Není bezdrátový mikrofon jako mikrofon. Ty od Dexonu jsou zásadně laditelné v UHF pásmu a především diverzitní. Díky diverzitě mají daleko větší dosah (až 100 metrů), než je běžné, a lepší zvuk.

SCHRACK: SAT LINE - kompletní program pro satelitní příjem

  • 5.02.2016
SCHRACK: SAT LINE - kompletní program pro satelitní příjem
Společnost Schrack Technik nabízí pečlivě sladěný kompletní program pro satelitní příjem. Sortiment satelitní techniky SAT LINE zahrnuje antény v různých velikostech, materiálech a barvách, koaxiální kabely pro všechny druhy použití, širokopásmové účastnické zásuvky a mnoho dalšího. S kompletním sortimentem SAT LINE se můžete seznámit ve videoklipu z přednášky Libora Bartoše.

Kontroly a zkoušení svařovacích zařízení

  • 29.01.2016
Kontroly a zkoušení svařovacích zařízení
Od roku 2007 platí v České republice národní podoba normy IEC 60974-4, která stanovuje postupy pro kontrolu zajištění elektrické bezpečnosti zdrojů svařovacího proudu během provozu a po opravách. Zkoušky bezpečnosti zdrojů podle EN 60974-4 musí provádět odborný pracovník v oboru elektrických oprav obeznámený se svařováním. Zkoušky se musí provádět v odpovídajícím prostředí vhodnými měřicími přístroji splňujícími požadavky normy. Kdy se kontrola a zkoušky provádí?

SCHRACK: Ostrovní systém jako nezávislý zdroj elektrické energie

  • 27.01.2016
SCHRACK: Ostrovní systém jako nezávislý zdroj elektrické energie
Obnovitelné zdroje energie a zálohové zdroje jsou tématy těchto dní. Výroba elektrické energie nebo tepla ze slunce, větru, vody, biomasy nebo geotermální energie je ekologická a orientovaná na budoucnost. Solární elektrárny použitelné snad na všech místech využívají nevyčerpatelnou energii Slunce. Výkony těchto zařízení se pohybují od wattových výkonů až po megawattové a optimalizují se podle požadavků jednotlivých uživatelů.

Primární unikající proud svařovacích zařízení

  • 15.01.2016
Primární unikající proud svařovacích zařízení
Unikající proud lze definovat jako proud tekoucí z těch částí spotřebiče, které jsou za jeho provozu pod napětím, přes izolace spotřebiče do částí spojených s ochranným vodičem. Měřením velikosti unikajícího proudu se ověřuje stav izolací měřeného zařízení. Měří se proud tekoucí ze síťové části zkoušeného zařízení jeho ochranným obvodem do uzemnění. Tento proud lze zjistit přímo nebo nepřímo. Jak takové měření vypadá?

Jak se měří izolační odpor svařovacích zařízení

  • 30.12.2015
Jak se měří izolační odpor svařovacích zařízení
Izolační odpor svářečky se měří napětím DC 500V přiloženým mezi jednotlivé, normou předepsané části zkoušeného svařovacího zařízení. Pokud svařovací zařízení obsahuje elektronické obvody, je ověření stavu izolací měřením izolačního obvodu neprůkazné. V tom případě je nutné doplnit kontrolu měřením unikajícího proudu, popřípadě jím i měření izolačního odporu zcela nahradit. Jak vypadá zapojení pro měření izolačního odporu mezi jednotlivými částmi svářečky?

Diagnostický přístroj MOSAD umí lokalizovat poruchy

  • 21.09.2015
Diagnostický přístroj MOSAD umí lokalizovat poruchy
Jedním z exponátů na veletrhu Amper 2015, který uspěl v rámci soutěže Zlatý Amper, byl i diagnostický systém MOSAD. Oč jde a k čemu a komu by mohl sloužit? Kdo pracoval na jeho vývoji, jak dlouho vývoj trval? Jak je vlastně finančně nákladný vývoj takového produktu a v čem tkví přidaná hodnota systému? Na tyto a další otázky odpovídali Pavel Fiala z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT Brno a Lubomír Kočiš z EGU HV Laboratory.

Moderné riešenia priemyselnej komunikácie

  • 21.08.2015
Moderné riešenia priemyselnej komunikácie
Spoľahlivosť priemyselnej komunikácie je kľúčovým prvkom pre takmer všetky priemyselné prevádzky. S Jánom Snopkom, konateľom spoločnosti ControlSystem, sme sa porozprávali o tom, ako možno spoľahlivosť komunikácie zabezpečiť, vysvetlili sme čo je to odolnosť prenosových médií a redundancia prenosových liniek a hlavnou témou bola diagnostika priemyselných sietí a spôsoby jej realizácie.

RITTAL: Rozšířená certifikace skříní s odolností EI 30 DP1-S

  • 29.06.2015
RITTAL: Rozšířená certifikace skříní s odolností EI 30 DP1-S
Společnost Rittal Czech rozšířila certifikaci svého sortimentu nástěnných a samostatně stojících protipožárních skříní z odolnosti EI 30 DPl na odolnost EI 30 DPl-S. Doplnění posledního znaku S vypovídá o provedení zkoušek na kouřotěsnost konstrukce. Kouřotěsnost S je schopnost prvku snížit nebo vyloučit pronikání plynů nebo kouře z jedné strany prvku na druhou. Zkoušky požární odolnosti a kouřotěsnosti byly provedeny v požární zkušebně ve Veselí nad Lužnicí a skříně certifikovala autorizační osoba PAVUS.

Rozvaděče UTS jsou určené pro zapuštění do terénu

  • 18.06.2015
Rozvaděče UTS jsou určené pro zapuštění do terénu
Zapouzdření UTS od společnosti AŽD Praha jsou rozvodnice, které se instalují pod zem a jsou vhodné pro instalaci všech typů vybavení pro permanentní nebo dočasná připojení. Vynikající vlastností zapouzdření UTS je, že mohou zůstat pod zemí jak v aktivních tak pasivních podmínkách. Tato zapouzdření UTS mohou být použita, mezi jinými aplikacemi, pro dočasné síťové přípojky pro tržiště, prodejní výstavy, veletrhy, nebo jiné příležitostné akce. Avšak jsou rovněž vhodná pro stálá připojení, rozvod elektrické energie nn, připojování skelnými optickými kabely pro různé druhy příbuzných aplikací v informačních technologiích.

SCHRACK: Novinky v záložních zdrojích

  • 10.06.2015
SCHRACK: Novinky v záložních zdrojích
Společnost Schrack Technik představila na AMPERu 2015 několik novinek v záložních zdrojích. K nejdůležitějším patří modulární UPS s výkonovým modulem 42kW pro velká datová centra a malá UPS pro využití v menších kancelářích. Modulární UPS je vybavena funkcí softstart, která v důsledku přináší nemalé finanční úspory. Více nám o novinkách řekl produktový manažer Jiří Šotola.

ELKO EP: Proudová relé společnosti ELKO EP slaví už 20 let

  • 8.06.2015
ELKO EP: Proudová relé společnosti ELKO EP slaví už 20 let
Proudová, neboli prioritní, relé patří mezi produktové stálice společnosti ELKO EP. Již 20 let se právem drží mezi top výrobky. Proudová relé hlídají procházející hladinu proudu. Pokud se hladina zvýší, nebo sníží oproti nastavené úrovni, kontakt sepne. Relé se využívají zejména k hlídání souběžného sepnutí 2 spotřebičů s větším proudovým odběrem, kdy bez tohoto hlídání musíme mít předimenzovaný hlavní jistič v domě a zbytečně za něj platíme. Relé také může indikovat stav různých zařízení, a to tím, že zařízení proud odebírá, nebo neodebírá.
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933