Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • ... omílaný dotaz, zda lze k pevnému zásuvkovému obvodu připojit pevný světelný obvod. Okolnosti, které vedou k zamýšlenému připojení jsou také stejné. Nemožnost vytvoření nového světelného okruhu a stávající světelné okruhy na hranici maximálního ...
  • ... experimenty s cílem najít bezpečný způsob usmrcení zvířat elektrickým proudem, což vedlo k sérii pokusů na různých zvířatech ve své laboratoři. Po několika neúspěšných pokusech s různými napětími a sestavami elektrod nakonec Edison našel funkční ...

Spelsberg: Katalog s boxy a prvky pro fotovoltaické systémy


Document Actions
Článek
Krátký pohled na hlavní německý katalog Spelsberg. Specialista na elektroinstalační minikrabičky, krabice, boxy, skříně s související příslušenství. Kromě toho jsem na konci objevil krátkou zmínku o prvcích fotovoltaických systémů. Zajímá vás i tato oblast?
Igor Nováček, ze dne: 14.01.2009
reklama


Obsáhlý, 360ti stránkový katalog leží na stole popsán mými poznámkami čeká na použití projektantem Horovským. Čekám jej každou chvíli, tak než příjde ještě krátce pro vás ...

Německý katalog Spelsberg jsem si nechal obstarat aby viděl, co vše tento výrobce ve skutečnosti vyrábí a kolik z toho se objeví v regálech našich velkoobchodů. Zjistil jsem kdysi totiž, že jejich výrobní rozsah je větší, než se zdá.

Asi prvním sortimentem jsou instalační krabice, které bych samozřejmě očekával. Barevná provedení (zelená, červená, černá, šedá, bílá) umožní odlišit několik základních okruhů. A to od IP20 až po IP55. Oblíbené jsou malé krabičky MINI na spojování několika vedení aníž byste použili kabelové spojky. Populární A-box v barvách šedá, červená, černá dkáže být po zalití speciální pryskyřicí až s krytím IP68! (Více zde) Ohniodolné krabice jsou také časo vyhledávané. Spelsberg nabízí jejich krytí IP54 a IP66.

A dál?
Skříně pro řadové svorky nebo také dnes, v době betonem litých stěn a stropů systém krabic IBT do betonu! Elektroměrové skříně nebo zásuvkové rozvodnice se mi často objevují na seznamu. Možná se zde uváděné skříně pro spínací přístroje nedotýkají přímo naší oblasti, ale věřím, že jiní odborníci to ocení. Co najde uplatnění v každém skladu montání firmy jsou systémy krabic do dutých stěn.

A zcela nakonec ...
... si nechávám zmínku o produktech určených pro solární systémy. Pro spojování jednotlivých solárních panelů Spelsberg vyrábí speciální předzapojené boxy. Skříně vybavené svorkami a ochranami před přepětím.Solární systémy jsou stále více skloňovaným heslem a tak nejen my sbíráme dostupné a hlavně použitelné informace.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933