Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

SOLID TEAM: Zamotala Vám hlavu změna normy ČSN 33 1610?


Document Actions
SOLID TEAM: Zamotala Vám hlavu změna normy ČSN 33 1610?
Velice často se na nás teď obracíte s dotazem, jak to teď tedy je? Kdo může revize dělat a kdo je naopak již dělat nemůže? Dovolíme si Vám osvětlit stávající situaci jak nejlépe to půjde.
Jitka Hemerková, ze dne: 6.09.2007
reklama

Velice často se na nás teď obracíte s dotazem, jak to teď tedy je? Kdo může revize dělat a kdo je naopak již dělat nemůže? Dovolíme si Vám osvětlit stávající situaci jak nejlépe to půjde.

Jak to bylo před červencem 2007?
Původně bylo normou ČSN 33 1610 (konkrétně příloha D) a ČSN 33 1600 (konkrétně příloha A) dovoleno minimálně pracovníkům znalým (§ 5 dle vyhl. č. 50/1978 Sb.) provádět kontroly a revize elektrického ručního nářadí a spotřebičů.

O čem normy hovořily? Citace příloh norem:
ČSN 33 1600, příloha A (informativní): Oprávnění k provádění revizí a kontrol nářadí
“ Revizi nářadí ve smyslu této normy může provádět pověřený pracovník znalý nebo pracovník poučený, pracuje-li pod dohledem minimálně pracovníka znalého (podle vyhlášky Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu č. 50/1978 Sb……)“.
ČSN 33 1610, příloha D (informativní): Provádění revizí a kontrol spotřebičů
“Revize elektrických spotřebičů v rámci zaměstnaneckého poměru mohou provádět pracovníci alespoň znalí (§ 5 vyhl. č. 50/1978 Sb.), kteří jsou prokazatelně poučeni o postupech dle ČSN 33 1610.“

Jak je to nyní?
Provádění revizí elektrických spotřebičů a elektrického ručního nářadí mohou provádět pouze revizní technici s odbornou způsobilostí dle § 9 vyhl. 50/1978 Sb. a osvědčením vydaným ITI Praha. Pokud fyzická nebo právnická osoba provádí revize dodavatelským způsobem, musí být také držitelem oprávnění vydané ITI Praha. Účinnost je od 1. července 2007.

Jaká kategorie osvědčení RT postačí?
Jste-li revizních technikem s kategorií E2 nebo E1 není třeba dělat nové přezkoušení na spotřebiče a ruční nářadí. Minimální kategorie pro revize spotřebičů a el. ručního nářadí je E4A - přístroje a spotřebiče. Platnost osvědčení je na dobu pěti let.

Jak se na zkoušky RT připravit?
Na základě těchto změn jsme pro Vás připravili dvě na sebe navazující školení s možností vykonání zkoušky na závěr.

Pro koho je školení určeno?
Pro elektrikáře, kteří doposud nejsou revizními techniky a jejich pracovní náplň se skládá převážně z revizí a kontrol el. ručního nářadí a spotřebičů. Jste – li již revizním technikem s kvalifikací E2A popřípadě B apod., nemusíte vykonávat další zkoušky pro kvalifikaci E4A.

A. Periodické školení spotřebičů a el. ručního nářadí

Periodické školení k provádění revizí spotřebičů a ručního nářadí je první částí přípravy ke zkouškám. Je připraveno v rozsahu jednoho dopoledního čtyřhodinového bloku a je zaměřeno jak na teoretickou, tak i na praktickou část přednášené problematiky. Součástí školení jsou praktické ukázky měření a použití zkušebních metod. To vše s využitím měřící techniky přímo pro spotřebiče a ruční nářadí. Dalším bodem školení jsou konzultace cvičných revizních zpráv, nákresy používaných měřících metod atd.

Termíny periodických školení:
26.9.2007 – od 8.00 hod do 12.00 hod
23.10.2007 – od 8.00 hod do 12.00 hod

Cena za školení: je stanovena na 700,- Kč včetně 19% DPH.
V ceně školení je zahrnuta publikace ELEKTRO V PRAXI 5.díl – Spotřebiče a ruční nářadí.

B. Přípravné školení ke zkouškám ITI pro revizní techniky E4/A – revizní technik nářadí a spotřebičů, pracovních strojů rozvaděčů

Celodenní školení navazuje na periodické školení. Je zaměřeno převážně na Vaši přípravu ke zkoušce. Rozbory testových otázek, řízená diskuse, platné právní předpisy a legislativa ...apod.

Termíny přípravného školení ke zkouškám ITI:
27.9.2007 – od 8.00 hod do 14.00 hod
24.10.2007 – od 8.00 hod do 14.00 hod

Cena za školení: je stanovena na 1.000,- Kč včetně 19% DPH.

Místo konání školení: Velká učebna – 1 patro, Březinova ulice č.7 ( 150m od hl.vlak. nádraží, za hotelem SIGMA a prodejnou ALBERT).

C. Zkoušky revizních techniků E4/A

Zkouška se bude skládat ze dvou písemných testů a ústního přezkoušení dle ČSN 33 1610 a ČSN 33 1600.

Cena za zkoušku E4/A dle sazebníku ITI: 2600,- Kč + 100,- Kč + cestovní výlohy pracovníků ITI.

Termíny zkoušek: vyhlašovány dle zájmu účastníků ( zpravidla 1x za měsíc).

Objednávky na školení i zkoušky: písemně, telefonicky, e-mailem, faxem u Solid Teamu.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Solid Team s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933