Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Inspekce, revize, Přístroje

Kdo má oprávnění k provádění kontrol a revizí elektrických spotřebičů

  • 3.07.2015
Kdo má oprávnění k provádění kontrol a revizí elektrických spotřebičů
Kdo je oprávněn provádět revize, kontroly a ověřování bezpečnosti po opravě spotřebičů? Revize smí provádět pracovník s příslušnou elektrotechnickou a odbornou kvalifikací. Ověření bezpečnosti po opravě může provádět pověřený pracovník, který nemusí být nutně revizní technik. Kontroly pak provádí přímo uživatel spotřebičů, který má být o nutnosti vykonávat kontroly a o způsobu jejich provádění prokazatelně poučen.

Měření unikajícího a dotykového proudu u PC sestav

  • 19.06.2015
Měření unikajícího a dotykového proudu u PC sestav
Základní postup měření se používá u PC sestav, které lze během revize odpojit od napájení. Měří se každý spotřebič sestavy zvlášť po odpojení datových vedení. Při základním postupu měření PC sestavy je nutné jednotlivé části vzájemně rozpojit a po revizi zase propojit. To je jednak zdlouhavé, ale hrozí i nebezpečí omylu při opětovném propojování sestavy. Proto lze navrhnout i takzvaný alternativní postup měření. O jaký postup jde?

Provedení revize PC sestavy za provozu náhradním postupem

  • 5.06.2015
Provedení revize PC sestavy za provozu náhradním postupem
Počítačové sestavy jsou typickým zástupcem zařízení, která často bývají v nepřetržitém provozu a v době revize je nelze vypnout. Proto se právě jich týká takzvaný náhradní postup měření. Provede-li se měření náhradním postupem, je nutno revizi opakovat základním postupem v nejbližším možném termínu, kdy bude možno spotřebič odpojit od sítě. Jak náhradní postup měření probíhá?

Jak se provádí revize měřicích přístrojů

  • 24.04.2015
Jak se provádí revize měřicích přístrojů
Revize měřicích přístrojů pro měření na elektrických spotřebičích spočívá v prohlídce, měření dotykového proudu tekoucího z vodivých, dotyku přístupných částí krytu a zkoušce chodu. Platí přitom, že je nutno především dodržovat veškerá bezpečnostní upozornění výrobce uvedená v návodu k použití, ale nesmí se zapomínat ani na obecná ustanovení českých norem. Která norma se zabývá těmito revizemi a co k nim říká?

Co je to kalibrace měřicího přístroje?

  • 10.04.2015
Co je to kalibrace měřicího přístroje?
Kalibrace je soubor činností, kterým se ověří, s jakou odchylkou od skutečné hodnoty přístroj měří příslušnou veličinu. Jde o prokázání, že pracovní měřidlo je včleněno do určitého, obecně uznávaného metrologického systému. S čím se hodnoty naměřené měřícím přístrojem srovnávají?

Kdo je oprávněn provádět kalibrace pracovních měřidel?

  • 2.04.2015
Kdo je oprávněn provádět kalibrace pracovních měřidel?
Kalibrace pracovních měřidel je podle zákona o metrologii oprávněn provádět každý subjekt, který disponuje k tomu nezbytným vybavením. Tím jsou zejména etalony, které jsou vhodné pro zajištění metrologické návaznosti pracovních měřidel při dodržení principů metrologické návaznosti. Na čem jsou zavislé ostatní aspekty kalibrace?

Kdo a jak stanoví způsob navázání měřicího přístroje?

  • 27.03.2015
Kdo a jak stanoví způsob navázání měřicího přístroje?
Uživatelé pracovních měřidel si návaznost používaných pracovních měřidel mohou zajistit sami pomocí etalonů kalibrovaných Českým metrologickým institutem. Dále s pomocí jiných uživatelů měřidel, kteří mají příslušné hlavní etalony navázané na etalony ČMI, nebo na etalony zahraničních subjektů se srovnatelnou metrologickou úrovní. Co je třeba zvážit při volbě z těchto možností?

Kdo a jak stanovuje lhůtu kalibrací měřicích přístrojů?

  • 18.03.2015
Kdo a jak stanovuje lhůtu kalibrací měřicích přístrojů?
Dobu platnosti kalibrace přístroje stanovuje sám jeho uživatel. Pouze on je totiž zodpovědný za jeho správnou funkci. Během stanoveného intervalu přitom musí být měřidlo schopno měřit s přesností dostatečnou pro předmětné měření. K čemu musí uživatel přístroje při stanovování lhůty přihlédnout?

Co je to metrologický řád?

  • 13.03.2015
Co je to metrologický řád?
Metrologický řád by měl obsahovat pokyny a postupy, vedoucí k tomu, aby výsledky měření prováděných revizními měřicími přístroji byly hodnověrné a nezpochybnitelné. V prvé řadě by měl obsahovat seznam přístrojů používaných pro revizní činnost se stanovením jejich kalibrační lhůty, případně s odůvodněním, proč byla takto stanovena. Jak má zpracování řádu vypadat?

Revize zdrojů malého napětí podle normy ČSN 33 1600 ed.2

  • 6.03.2015
Revize zdrojů malého napětí podle normy ČSN 33 1600 ed.2
U míst vnějšího připojení k bezpečnému malému napětí, které je generováno ve spotřebiči, se ověřuje, zda není překročena mezní dovolená hodnota bezpečného malého napětí. V důsledku tohoto ustanovení se kontroluje výstupní napětí dobíjecích zdrojů, napáječů různých elektrických zařízení a dalších zařízení. Jak probíhá například revize síťového dobíjecího zdroje k mobilnímu telefonu?

Revize prodlužovacích přívodů podle normy ČSN 33 1600 ed.2

  • 27.02.2015
Revize prodlužovacích přívodů podle normy ČSN 33 1600 ed.2
Kabelové navijáky, odpojitelné a prodlužovací přívody a jejich příslušenství se musí podle normy podrobit zkouškám podle situací, při nichž by mohlo dojít k ohrožení. Ustanovení se týká především prodlužovacích přívodů, které bývají zdrojem poměrně značného nebezpečí úrazu elektrickým proudem nebo vzniku škod na majetku. Jak postupovat při revizi prodlužovacího přívodu?

Musí být přístroje používané k revizím elektrických zařízení kalibrované?

  • 25.02.2015
Musí být přístroje používané k revizím elektrických zařízení kalibrované?
Ze zákona je možné dovodit, že správnost měřidel a měření musí být zajištěna cestou metrologické návaznosti měřidel, tedy v případě pracovních měřidel kalibrací. Pokud je tedy přístroj používán k revizím, je třeba jej pravidelně kalibrovat. Kalibrace revizního měřicího přístroje doložená kalibračním listem se může ukázat velmi důležitou také v případě, že elektrické zařízení, k jehož revizi byl přístroj použit, způsobí úraz nebo škodu na majetku. Podle jakého zákona se poškozený může domáhat doložení návaznosti přístroje?

Kdy se revidují a kontrolují spotřebiče

  • 28.11.2014
Kdy se revidují a kontrolují spotřebiče
Elektrické spotřebiče se klasicky revidují po opravách. Kromě toho je třeba dbát na to, aby se kontrolovaly a revidovaly v pravidelných lhůtách. Od čeho se tyto lhůty odvozují? Jak se spotřebiče rozdělují podle provedení a jak podle způsobu využívání? A jak často má provozovatel provádět revize u jednotlivých skupin a tříd ochrany spotřebičů? To se dozvíte v tomto článku.

Jak ulehčit práci při revizích spotřebičů? (3.)

  • 23.11.2005
Jak ulehčit práci při revizích spotřebičů? (3.)
Seznamte se s ukázkami různých karet (revizní technik- dodavatel, výpis spotřebičů, karta elektrického spotřebiče, doklad o revizi elektrického spotřebiče ...)

Jak ulehčit práci při revizích spotřebičů? (2.)

  • 16.11.2005
Jak ulehčit práci při revizích spotřebičů? (2.)
Tvoříme tři databáze. První je databáze provozovatelů zařízení ke každému z nich tvoříme databázi zařízení. Třetí databázi tvoří revizní technici provádějící revize. Podívejte se jak vypadají karty provozovatelů, hodnocení, zařízení ...
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933