Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Měření unikajícího a dotykového proudu u PC sestav


Document Actions
Článek
Základní postup měření se používá u PC sestav, které lze během revize odpojit od napájení. Měří se každý spotřebič sestavy zvlášť po odpojení datových vedení. Při základním postupu měření PC sestavy je nutné jednotlivé části vzájemně rozpojit a po revizi zase propojit. To je jednak zdlouhavé, ale hrozí i nebezpečí omylu při opětovném propojování sestavy. Proto lze navrhnout i takzvaný alternativní postup měření. O jaký postup jde?
Leoš Koupý, ze dne: 19.06.2015
reklama


Měření – základní postup (ČSN 33 1600 ed.2, kapitola 6.2.2 a)

Základní postup měření se používá u PC sestav, které lze během revize odpojit od napájení.

Měří se každý spotřebič sestavy zvlášť po odpojení datových vedení a na každém spotřebiči se provedou následující měření:
  • Měření odporu ochranného vodiče (u třídy I).
  • Měření proudu unikajícího PE vodičem a zkouška chodu (u třídy I).
  • Měření dotykového proudu u přístupných vodivých částí nespojených s PE vodičem (u tříd I i II).


Měření – alternativní postup (ČSN 33 1600 ed.2, kapitola 6.2.2 a)
Vzhledem k tomu, že výše uvedený postup měření PC sestavy, kdy je nutno jednotlivé části vzájemně rozpojit a po revizi zase propojit je zdlouhavý a hrozí i nebezpečí omylu při opětovném propojování sestavy, lze navrhnout takzvaný alternativní postup měření, který sice nemá oporu v normě, ovšem bezpečnost spotřebičů PC sestavy jím lze ověřit stejně kvalitně.

Měří se PC sestava jako celek s tím, že pokud výsledek některého měření je nevyhovující, je nutno bezpečnost spotřebičů v sestavě ověřit samostatně.

  • Měření odporu ochranného vodiče
Vzhledem k možnému propojení PE jednotlivých spotřebičů datovým vedením lze doporučit, aby každý ze spotřebičů byl měřen zvlášť. Vyloučí se tím možnost vlivu náhodného propojení jejich ochranných obvodů přes uzemnění datových kabelů. Při špatné přístupnosti síťových přívodů jednotlivých spotřebičů si lze vypomoci adaptérem P8030.


 Obrázek 1 - Měření spojitosti ochranného obvodu u PC sestavy



  • Měření unikajícího a dotykového proudu.
Měří se unikající a dotykový proud sestavy jako celku s tím, že se postupně uvádí do provozu jednotlivé spotřebiče, které chcete měřit. K unikajícímu proudu měřeného spotřebiče se přičítá klidový unikající proud vypnutých spotřebičů. Pokud naměřená hodnota nepřekročí mez stanovenou normou (tj. 3,5mA), lze do dokladu o revizi uvést, že Ipe < naměřená hodnota.

Pokud celkový unikající proud sestavy překročí 3,5mA, je nutno měřit každý spotřebič zvlášť.
 
Obrázek 2 - Měření unikajícího a dotykového proudu u PC sestavy



Zkouška chodu
Během měření unikajícího proudu, kdy je PC sestava v provozu, se provede zkouška chodu, při které se prověří funkčnost kontrolek, vypínačů, pravidelný chod jednotlivých spotřebičů apod.


Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933