Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

PRAXE(-): Nekvalifikovaný elektrikář způsobil havárii v kuchyni


Document Actions
PRAXE(-): Nekvalifikovaný elektrikář způsobil havárii v kuchyni
Příběh popisuje situaci, kdy nekvalifikovaný elektrikář provedl neodbornou instalaci elektriky v kuchyni, což vedlo k poškození domácích spotřebičů a potenciálnímu nebezpečí pro obyvatele domu. Při revizi bylo odhaleno několik závažných chyb, včetně nevhodné montáže a použití neodpovídajících materiálů. Situace vyžadovala okamžitou nápravu a dokumentaci pro možné vymáhání škody. Případ ilustruje rizika spojená s najímáním nekvalifikovaných pracovníků a zdůrazňuje důležitost odborného provedení elektrických instalací.
Jan Franěk, Tým portálu Elektrika, ze dne: 28.12.2023
reklama


Jak je doposud varování před riziky spojenými s najímáním nekvalifikovaných pracovníků pro provádění odborných prací účinné? Ten, kdo zaměstnává a ručí za pracovníka, má již své zkušenosti a osobu si má čas prověřit. Jiné je to však u spotřebitelů. Často bývají v časové tísni bez informací a představě koho si mají najmout.

Příběh vypráví o situaci, kdy neodborně provedená elektroinstalace v kuchyni způsobila poškození domácích spotřebičů a vytvořila potenciální nebezpečí pro obyvatele domu. Byl to obyčejný den, kdy mi zavolal kamarád s prosbou o pomoc pro jeho kolegyni z práce. Situace, kterou jsem následně zažil, připomínala spíše scénář z hororového filmu než běžnou elektroinstalaci.


Pro větší náhled kliknout!


Když jsem dorazil na místo, dozvěděl jsem se, že "elektrikář", který tam pracoval, zapojil nový rozvaděč v kuchyni. Ale když došlo na testování, televize a mikrovlnka se staly oběťmi jeho neodbornosti, shořely. To, co následovalo, bylo ještě horší. Muž, který se vydával za elektrikáře, začal zběsile hledat problém, zatímco telefonoval s nějakým kamarádem. Nakonec se přiznal, že vlastně elektrikářem není a jen si takto přivydělává. Jeho omluvy byly zoufalé, prosil, abychom ho nezničili, protože čekají s partnerkou dítě.

   
Pro větší náhled kliknout!


Investorku na něj upozornil její zedník, který s ním měl dobré zkušenosti z minulých drobných prací. Řekl jí, že má šikovného kamaráda elektrikáře. Jak se ukázalo, byla to velká chyba.

Když jsem se podíval na provedenou práci, nemohl jsem uvěřit vlastním očím. Montáž na hořlavý podklad, nevhodné svorkovnice na Al vodiče, chrániče bez vodičů N, dvě fáze zapojené do zkratu, a to nebylo vše. Jističe na zásuvkách měly 25A a byly smíchány výrobky od dvou různých výrobců, což je naprostá  .... .

Dlouhé minuty jsem dokumentoval všechny závady a snažil se alespoň částečně napravit to, co bylo možné, aby investorka mohla po několika dnech znovu používat alespoň jednu funkční zásuvku a měla teplou vodu. Část instalace se podařilo provizorně, ale bezpečně oživit.

Mezitím přišel skutečný elektrikář, který se pustil do opravy rozvaděče. Já jsem se musel vrátit do svého pekelně nabitějšího rozvrhu, ale slíbil jsem, že se vrátím na finální revizi, až bude vše hotové.


Pro větší náhled kliknout!

Tento případ je varováním pro všechny, kdo si myslí, že elektroinstalace je něco, co může dělat kdokoliv. Nejenže může dojít k poškození majetku, ale hrozí i vážné nebezpečí pro obyvatele domu. V tomto případě se amatérská práce skončila katastrofou, a já doufám, že to bude pro všechny příkladem, proč je důležité svěřit takovou práci do rukou skutečných odborníků.


Pro větší náhled kliknout!


Hlavní body příběhu:

  • Nebezpečí nekvalifikované práce
    Příběh zdůrazňuje rizika spojená s najímáním osob bez potřebných kvalifikací a zkušeností, zejména v oblastech vyžadujících odborné znalosti, jako je elektroinstalace.
  • Důsledky neodborné instalace
    Ukazuje, jak mohou chyby v elektroinstalaci vést k vážným problémům, včetně poškození majetku a ohrožení bezpečnosti.
  • Důležitost odborné revize
    Příběh poukazuje na nutnost odborné kontroly a revize elektrických instalací, aby se předešlo podobným situacím.
  • Právní a finanční důsledky
    Zmiňuje se o možných právních a finančních komplikacích, které mohou vzniknout v důsledku nekvalifikované práce, včetně vymáhání škody a nákladů na opravy.
  • Odpovědnost a etika v řemeslech
    Případ také reflektuje etickou stránku řemeslné práce a odpovědnost, kterou mají odborníci vůči svým klientům.

A jak příběh dopadl?
Ještě ne zcela. Investorka musela na své náklady nechat vše předělat. A vymáhání po původním dodavateli? Ten zakázku vzal, protože měl "hluboko do kapsy" a jak se ukázalo míří na něj exekuce. Takové vyhlídky má nyní paní domu. :-(
Máte svůj zážitek z praxe? Napište nám nebo zavolejte 773 123 100!

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 9)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933