Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Poruchy a jejich hledání


Document Actions
Článek
Hledání závad v zařízení měřením napětí
Autorský článek, ze dne: 16.03.1999
reklama

Základním předpokladem toho, aby elektrické zařízení správně pracovalo je uzavřený elektrický obvod, a to je vlastně nejběžnější způsob hledáni chyb. Měříme tedy napětí, popř. proud (proud měříme tam, kde je podezření, že je vada zaviněna příliš malým proudem nebo naopak přetížením) v obvodu.

Například jestliže nezapůsobí elektrický ovládací obvod podle své funkce (například po stisku zapínacího tlačítka nezapne stykač), přezkoušíme zkoušečkou nebo voltmetrem, je-li na výstupu (na cívce stykače) napětí. Je-li tomu tak, je chyba v přístroji.

Není-li na výstupu napětí. postupujeme při hledání závady vždy od konce k počátku povelové cesty od kontaktu ke kontaktu. V každém místě měřením zjišťujeme, zda napětí je nebo není, zcela analogicky jako při hledání závady na obrázku.

Schm.gif (28570 bytes)

Mezi místem, kde napětí není a místem, kde napětí ještě je, se nachází vadné místo (například špatně přiléhající kontakt, přerušený nebo ulomený vodič).

Povelová cesta se musí současně sledovat na řádkově kresleném schématu ovládacích obvodů, abychom se nedopustili omylu a nehledali napětí tam, kde být nemá.

Vizuálně ověříme, zda jsou zapnuty kontakty přístrojů, které mají být zapnuty.

V zásadě může být chyba zaviněna špatnými spoji v zařízení nebo vadou ve vodičích, přístrojích nebo strojích, ale také chybou na výkrese (závada projektanta). K tomu všemu musíme při hledání závad přihlédnout.

Je účelné projít kontrolovaný obvod nejdříve na schématu a zvážit, může-li vůbec obvod správně pracovat a za jakých podmínek.

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933