Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Poruchy a jejich hledání (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.03.1999
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Poruchy a jejich hledání


Hledání závad v zařízení měřením napětí
Autorský článek, ze dne: 16.03.1999

Základním předpokladem toho, aby elektrické zařízení správně pracovalo je uzavřený elektrický obvod, a to je vlastně nejběžnější způsob hledáni chyb. Měříme tedy napětí, popř. proud (proud měříme tam, kde je podezření, že je vada zaviněna příliš malým proudem nebo naopak přetížením) v obvodu.

Například jestliže nezapůsobí elektrický ovládací obvod podle své funkce (například po stisku zapínacího tlačítka nezapne stykač), přezkoušíme zkoušečkou nebo voltmetrem, je-li na výstupu (na cívce stykače) napětí. Je-li tomu tak, je chyba v přístroji.

Není-li na výstupu napětí. postupujeme při hledání závady vždy od konce k počátku povelové cesty od kontaktu ke kontaktu. V každém místě měřením zjišťujeme, zda napětí je nebo není, zcela analogicky jako při hledání závady na obrázku.

Schm.gif (28570 bytes)

Mezi místem, kde napětí není a místem, kde napětí ještě je, se nachází vadné místo (například špatně přiléhající kontakt, přerušený nebo ulomený vodič).

Povelová cesta se musí současně sledovat na řádkově kresleném schématu ovládacích obvodů, abychom se nedopustili omylu a nehledali napětí tam, kde být nemá.

Vizuálně ověříme, zda jsou zapnuty kontakty přístrojů, které mají být zapnuty.

V zásadě může být chyba zaviněna špatnými spoji v zařízení nebo vadou ve vodičích, přístrojích nebo strojích, ale také chybou na výkrese (závada projektanta). K tomu všemu musíme při hledání závad přihlédnout.

Je účelné projít kontrolovaný obvod nejdříve na schématu a zvážit, může-li vůbec obvod správně pracovat a za jakých podmínek.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.