Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Nanulovaný prodlužovák se může prozradit sám!


Document Actions
figard_5.jpg
Můžeme tvrdit, že proudových chránič do jisté míry je ve funkci hlídače toho, co připojujeme do zásuvek. Do zásuvek se může připojit prakticky cokoliv. Ovšem pokud někdo tohoto ochránce záměrně vyřadí ze scény, co pak?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 11.05.2004
reklama

Ovšem nepřipojují se pouze spotřebiče vyráběné a schvalované sériově. Existuje mnoho podomácku vyrobených spotřebičů, které často nesplňují ani základní požadavky na bezpečnost. Je spoléháno na vlastní použití, ovšem v takových případech se může stát, že třetí osoba nevědomky takový spotřebič přemístí do jiného objektu..... Mizivé promile spotřebitelů zkoumá připojovaný spotřebič, zda má certifikát, značku a podobně.

Kolegův spolužák z fakulty žurnalistiky, nám zaslal perličku.

Volá do prodejny elektromateriálu rozčílený zákazník:
"Dobrý den, včera jsem si koupil u vás fíčko! Po té, co jsem jej přemontoval za to staré, jsem zjistil, že je stejně nefunkční jako to před tím! To prodáváte pěkné zmetky! Jak si to vůbec můžete dovolit prodávat takové důležité zboží v takovém stavu?"

Takto vzniklou situaci řešil nakonec až vedoucí prodejny, který se vydal za tímto zákazníkem osobně, protože jej znal. Jednalo se o známého a vlivného člověka, tak uznal, že si zaslouží zvláštní pozornost.

Zjištění na místě...
Tři roky stará instalace s rozvaděčem. Ten odpovídal předpisům. Vše hyzdila pouze domácí úprava proudového chrániče. Byl totiž překlemován. Vedoucí prodejny se zeptal, proč to?

Rozčílený zákazník:
"Z ničeho nic přestalo fungovat fíčko! Tak jsem si u vás koupil nové, vlastně úplně to stejné a taky nefungovalo. Včera večer jsme měli se spřátelenými poslanci "briefing" a potřeboval jsem na konci zahrady 220! Tak jsem to musel nějak vyřešit!"

Vedoucí vypátral,
že nefunkčností proudového chrániče myslel jeho zákazník stav, kdy chránič stále vybavoval. Nešel tedy zapnout. Prošel dlouhou zahradu až na její konec, kde odehrávaly "politické debaty". Vzal do ruky zásuvku prodlužovacího přívodu, aby se podíval na její vnitřní zapojení. Dle očekávání byl ochranný kolík propojen (nepřerušeně) se pravou pracovní zdířkou.

Rozčílený zákazník komentoval:
"No, na to nekoukejte, to je úplně nová prodlužka! Tu jsem vyrobil minulou sobotu. A kdyby vás to zajímalo, materiál jsem koupil také ve vaší prodejně! Tak?.....
....Jak špatně zapojený? Nedělejte ze mne hňupa! Cožpak nevím jak se zapojuje zásuvka? Já jich zapojil již dost."

Vedoucí odstranil
všechny nepatřičné úpravy. Odpojil nepřípustný prodlužovací přívod. Vrátil zpět původní chránič. Ovšem ten již zakoupený odmítl vyplatit zpět.

Bohužel celý příběh dopadl tak, že se ochotný vedoucí v následujících dnech musel podrobit kontrole Finančního úřadu a dokonce České obchodní inspekce! Přes to všechno odmítá prozradit jméno tohoto politika. Prý jej všichni dobře známe....

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933