Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

OPP#32 Lze zapojit více svodičů přepětí do série?


Document Actions
OPP#32 Lze zapojit více svodičů přepětí do série?
Znáte možné zapojení přepěťových ochran? Pokud jsou zapojené přepěťové ochrany do série, čeho tím docílíme? Je pravda, že tím zvýšíme ochrannou úroveň? Nebo to zvýší účinnost? Odolnost? Je vůbec možné takové zapojení? Pokud ano, v kterých případech? Zapojení do série se na vyšším napětí používá a jak dalece to má smysl na napětí nízkém? Jaké máte zkušenosti se zapojováním svodičů přepětí do série vy?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.03.2018
reklama



Rychlý sestřih odpovědí všech odborníků můžete zhlédnout v tomto videoklipu.






Kompletní výpovědi sledujte zde:

Jiří Prchal, PHOENIX CONTACT
Tady se nedá mluvit o výhodách a nevýhodách, záleží, k čemu to chcete použít. Čeho dosáhnu tím, že dám 2 varistory za sebe? Dosáhnu zvýšení ochranné úrovně. Tzn., že pokud budu mít ochrannou úroveň 100V a já dám 2 za sebe, když vezmu začátek a konec, budu mít 200V ochrannou úroveň. Může to být výhodné v aplikacích, třeba v bateriových systémech, zvláště na DC, kdy mám různé Ypsilon zapojení k uzemnění bateriových systémů.
Může to být z prostého důvodů, že si chci zvýšit ochrannou úroveň. V případě toho, že bych si chtěl zvýšit ochrannou úroveň, musím brát v potaz sladění varistorů. Může se stát, že jeden je parametrově jinde než druhý a může dojít k přetížení jednoho z nich a může odejít. Když jeden odejde, zůstane druhý a nebude to fungovat tak, jak má.
Záleží na aplikaci, ke které to chci. Pokud bych to měl vzít tak, že si chci chránit 230V, nebo 500V v DC na fotovoltaikách, nebo i víc, tak je lepší mít jeden prvek, ale jsou zase aplikace, kde je vhodné zapojení více varistorů za sebou. Záleží na dané aplikaci. (Související katalog PHOENIX CONTACT)



Další odborníci:
Jiří Burant, OBO BETTERMANN
David Komrska, SALTEK
Jan Hájek, DEHN + SÖHNE
Wolfgang Marks, HROMOSVODNÍ TECHNIKA

 



Jiří Burant, OBO BETTERMANN
Sériové zapojení svodičů je v určitých případech možné. V žádném případě bych to nedoporučoval u jiskřišť, tam to považuji za vyloučené. Nicméně u varistorových svodičů třeba u fotovoltaických zařízení na vysoké napětí okolo 700V - 1kV se běžně využívá. Tam to možné je. Je ovšem potřeba počítat s tím, že varistory ve svodičích mají určitý rozptyl technických parametrů, takže se nebude bleskový proud a napětí dělit tak, jak by si člověk představoval. Ale s určitým uvažováním nejistoty, lze říci, že možné to je- v každém případě bych ale doporučoval, aby toto dělal výrobce nebo dodavatel jako hotovou sestavu, aby se to nedělalo podomácku podle toho, co nám zrovna zbylo doma. V každém případě to musí být od jednoho výrobce, z jedné typové řady.
Nedoporučoval bych, aby se do série dávaly svodiče od různých výrobců s různými parametry svodového proudu atd. je to záležitost pro výrobce dodavatele svodičů. (Související katalog OBO BETTERMANN)



Další odborníci:
Jiří Prchal, PHOENIX CONTACT
David Komrska, SALTEK
Jan Hájek, DEHN + SÖHNE
Wolfgang Marks, HROMOSVODNÍ TECHNIKA

 



David Komrska, SALTEK
Standardně se svodiče do série nedávají, nebo ochrany před přepětím. Ale pokud mám napětí vyšší než jaké je maximální napětí varistorového modulu, tak můžu. Například: Mám izolovanou soustavu 500V, mám varistorové moduly na 380V, mohu 2 dát do série a použít ji na ochranu pro vyšší jmenovité napětí než pro kterou je jeden modul. Má to ale své omezení, nemůžu míchat různé ochrany, třeba v instalaci někdo se splete dá typ 1 jiskřiště a pod to dá typ 2 do série a zachrání to proto, že spletl zapojení ochran. Nebo neplatí to pro ochrany před přepětím, které obsahují spínací prvky, jako jiskřiště, bleskojistky. (Související katalog SALTEK)



Další odborníci:
Jiří Prchal, PHOENIX CONTACT
Jiří Burant, OBO BETTERMANN

Jan Hájek, DEHN + SÖHNE
Wolfgang Marks, HROMOSVODNÍ TECHNIKA

 



Jan Hájek, DEHN + SÖHNE
Když zapojuji svodiče přepětí do série za sebou, tak si musím uvědomit, jaký vlastně nebezpečný obvod tímto zapojením vytvářím. Z husta se to děje tak, že většinou výrobce, nebo realizátor instalace má napájecí napětí ve vyšší hodnotě než je nominální hodnota uvedená na svodiči přepětí. Vychází z jednoduchého předpokladu, že pokud mám napětí 400V a dám do série 2 svodiče přepětí na 230V, tak budu mít kombinaci, která mi bude reagovat při dvojnásobném napětí než je 230V. Tento předpoklad je částečně správný, ale čeho se dopustím, to vyplave na povrch v okamžiku, kdy dojde k přetížení jednoho z varistorů. Pokud budu mít v sérii 2 varistory, z nichž jeden odejde způsobem, že odejde do zkratu, v tom okamžiku je přetížený i následný svodič přepětí, protože on je na poloviční hodnotu než je hodnota napájecí soustavy a dojde k jeho okamžitému spálení, okamžitému poškození. U svodičů přepětí jsou na výběr 2 možnosti k ukončení jejich životnosti. Jedna varianta je tvrdý zkrat, kdy je velice důležité, aby u svodiče přepětí bylo odpojovací zařízení, které mi ho spolehlivě odpojí a druhá varianta je maximální odpor. Ve většině případů dochází spíše k tomu, že přijde tvrdý zkrat a v případě odpojování za pomoci odpojovacího zařízení vzniká i nebezpečí, že by mohl tento svodič zahořet. Tato chyba v sériovém řazení svodičů přepětí se opakuje hlavně u fotovoltaické aplikace, kde jsou stejnosměrné rozvody je důležité si uvědomit, že to odpojovací zařízení je spínací jev a jakýkoliv jev v DC obvodech vyprodukuje oblouček. Pokud odpojovací zařízení není udělané tak, aby bylo odolné vůči vytváření obloučků při rozpojování, tak instalací dvou svodičů přepětí za sebou, vlastně 2x zvyšují riziko zahoření celé instalace. (Související katalog DEHN + SÖHNE)



Další odborníci:
Jiří Prchal, PHOENIX CONTACT
Jiří Burant, OBO BETTERMANN
David Komrska, SALTEK
Wolfgang Marks, HROMOSVODNÍ TECHNIKA

 



Wolfgang Marks, HROMOSVODNÍ TECHNIKA
Pokud mám fotovoltaické přepěťové ochrany, kde jsou sériová zapojení, tak důvod, proč se používají přepěťovky zapojené do série je jen jediný a to je ekonomika. Množství vyrobených varistorů, např. na 700-800V nikdy nedosáhne množství, varistorů vyrobených na 280, respektive 360 nebo 600V. To jsou hladiny přepětí definované podle norem. Zařízení je potřeba považovat jako jedno zařízení, tudíž odejde-li jeden modul, odejde zároveň i druhý. Na množství se neušetří, takže výsledek je opravdu v tom, že 2 levnější moduly dají dohromady cenově přijatelnou přepěťovku pro ta napětí, která jsou generovaná z jednotlivých fotovoltaických polí. Je potřeba u těchto přepěťovek, které jsou většinou vyráběny jako modulární kusy, počítat s tím, že jakmile dojde k poruše na jednom z pólů přepěťové ochrany, je potřeba počítat, že se musí vyměnit oba póly. Často nastává situace, tzv. elektrotechnická koroze, do půl roku po výměně prvního modulu vyměníme i ostatní. Pak problém který nastává, zejména u fotovoltaiky je velice bolestivý je nebezpečí vzniku oblouku a požáru, který znamená zničení fotovoltaické zařízení.



Další odborníci:
Jiří Prchal, PHOENIX CONTACT
Jiří Burant, OBO BETTERMANN
David Komrska, SALTEK
Jan Hájek, DEHN + SÖHNE

 






Jaké máte zkušenosti se zapojováním svodičů přepětí do série vy?
Podělte se s vašimi zkušenostmi v níže uvedené diskusi!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933