Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Zdá se někomu dnešní svět přetechnizovaný? Diví se někdo dnešnímu počtu norem? Vždyť před sto léty stačila malá brožurka a elektrotechnikům bylo vše jasné. Samozřejmě, pokrok a vývoj technologií nás dostal do tohoto stavu. Co vše je dnes v normalizaci ...
  • Světelné zdroje a svítidla jsou v elektrotechnice samostatnou disciplínou. Nás elektrotechniky zajímá především způsob zapojení, instalace a výběr vodného typu aby splňoval předepsané normativní parametry. Podstatně větší byznys se však odehrává se ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Jak odměřit 35 metrů kabelu z bubnu? (2.) Odpověď


Document Actions
Článek
Dokončení jedné drobné rady ze života montážního. Tento příběh se sice stal za mnohem dramatičtějších podmínek, ale výsledek splnil očekávání.
Miroslav Minařík, ze dne: 2.01.2002
reklama

Dokončení článku...
Tak Frantík vyběhl před dílnu, vzal lešenářskou trubku, prostrčil ji středem bubnu aby měl větší páku a zabral. Buben převrátil na bok. Vytáhl metr a změřil průměr kabelového bubnu, pak změřil vzdálenost od okraje k prvnímu závitu kabelu, tuto vzdálenost vynásobil dvěma, odečetl od průměru bubnu a dostal průměr jednoho závitu, průměr vynásobil 3,1415 a dostal obvod jednoho závitu. Protože potřeboval 35m, vydělil tuto vzdálenost takto vypočítaným obvodem závitu a dostal počet závitů, který musí z převráceného bubnu odmotat.

Pokud se vám, kteří pracujete v kanceláři zdá, že taková samozřejmost by napadla každého, tak tomu moc nevěřte. Nároky kladené na elektromontéra jsou trochu jiné, než aby ze sebe chrlil matematické vztahy. Takový elektromontér musí být odolný větru, dešti, musí znát zapojení, číst z výkresů, znát základní normy, rozeznávat průřezy vodičů, zručně zapojovat, ovládat zámečnické řemeslo, tedy i dobře svařovat, bezpečně nastřelovat, mít řidičský průkaz, průkaz vazače, a to nejdůležitější umění improvizovat. To je pouze část toho, co by měl znát dobrý montér.
Na montážích se hodnotí samozřejmě odvedená práce a její kvalita, ovšem nejen to. Montér, který zapojí svorkovnici a hned běží za skupinářem, co má dělat dál, může sice odvádět práci dobře, ale nikdy nebude ohodnocen tak, jak jeho kolega, který ráno vytáhne paty z dílny s plány, materiálem a nářadím a do večera o něm není slyšet. Samozřejmě, že večer deklaruje, co zvládl udělat. Takže samostatnost. Tedy univerzální voják.
Proč nemáme hodně takových univerzálních montérů? Protože ten, který toho opravdu hodně umí je buď povýšen do nějakého "šlechtického" stavu (skupinář, vedoucí montér a pak dál...), nebo uteče a udělá si firmu vlastní.

Jak dopadl Frantík? Také utekl. Měl pocit, že toho ví příliš mnoho, aby mrznul na pecích při tahání kabelu. Po revoluci v 89. roce pracoval dva roky jako "Gastarbeiter" u různých německých firem, po návratu dálkově studoval. Dnes se Frantík mezi námi pohybuje jako "malá šedá myška" v saku, s úsměvem a pořád mezi elektrotechniky.

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933