Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Opravdu není elektrikář jako elektrikář?


Document Actions
Opravdu není elektrikář jako elektrikář?
Lidé jsou různí, odborníci jsou také různí. Nikdo nemůže vědět úplně vše. Jak obyčejný spotřebitel pozná, že jej navštívil právě odborník, a ne "nedopečenec"? Má někdo nějaký námět, jak toto zjistit?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.07.2003
reklama


Vážená redakce,
chtěla bych se s Vámi podělit o zajímavou příhodu. Jsem stavař a pracuji jako projektantka, ale střední školu mám elektrotechnickou. Na stavaře mne přetavila až vysoká.

Loni jsme se přestěhovali s manželem do vily po rodičích, která se dala přirovnat k "domu Usherů". Nutně v mnohých případech potřebovala rekonstrukci. Ne jinak tomu bylo i v případě elektroinstalace. Sice byla různě doplňována, ale vždy pouze částečně.

A tak se stalo, že z ničeho nic nám začalo vyskakovat fíčko, ovšem z ničeho nic. Hrozně nepravidelně a pokus o vysledování nějaké závislosti byl bezvýsledný. Vždy stačilo fíčko natáhnout a zase to nějakou dobu vydrželo. Až jednou.....

Fíčko již nechtělo držet a tak jsme byli po tmě. Zavolala přítelkyni, která mi doporučila svého odborníka. Já jej kontaktovala a on se dostavil v předem dohodnutém čase. Prokázal se elektrotechnickým průkazem s fotografií a vrhl se na náš rozvadeč. Byla jsem velice zvědavá jaký zvolí postup při odhalení příčiny. Povypínal všechny jističe a fíčko natáhl. Po té jističe zapínal jeden po druhém. Náhle zvolal "áááá, světla v patře"! Vyběhl do patra a se štaflemi zručně odpojoval lustr za lustrem. Musím uznat, že takovou rychlost jsem neviděla.

Já stála u rozvaděče a vždy na pokyn jsem fíčko natáhla. Po chvíli elektrikář sešel po schodech dolů pro štípačky (které jsem mu podala z brašny) a vyzval mne k odzkoušení svítidel. Sdělil mi, že byla závada byla v lustru obývacího pokoje. Byla jsem ráda, že ji opravil, protože se jednalo o velký kovový historický kus, který mi připomínal mé rodiče.
Vyúčtoval nám 1580,-Kč, což se mi zdálo za tu dobu strávenou u nás celkem dosti, ovšem řekla jsem si, že jsem spokojená a že přijel opravdu rychle. Rozloučil se se slovy, že by to chtělo generálku.

Uběhl nějaký čas, s manželem jsme se rozhodli druhý dům prodat a tuto vilu zgenerálkovat. Tak přišli vodaři, topenáři, zedníci a elektrikáři. Právě elektrikáři nejdříve podali zprávu o stavu stávající instalace ve zdech a stavu našich instalovaných spotřebičů.

Výčetku návrhu jsem si s chutí přečetla a zjistila jsem, že je uveden v obývacím pokoji horního patra "špatný izolační stav" hlavního svítidla a nedostatečný přívod k němu. Samozřejmě mne zajímaly podrobnosti. Tito elektrikáři konstatovali, že přívod je nedostatečný proto, že zelenožlutý vodič je v kabelu ustřižen zároveň s omítkou. A po proměření památného kovového lustru mi sdělili, že bude lepší koupit nový a tento si pověsit do zahrady jako krmítko pro ptáky.

Neudržela jsem se a sdělila jsem naši příhodu s fíčkem, která se stala před léty. Jeden z elektrikářů mi řekl, že onen přizvaný odborník, přerušil zelenožlutý vodič, po kterém odcházel poruchový proud svítidla, jehož příčina byla ve špatné naměřené hodnotě izolačního odporu. Tenkrát odborník vodič odpojil (navíc z nepochopitelných důvodů i ucvakl). Je pravdou, že svítidlo po celou dobu svítilo, ale podle elektrikářů se na kovovém rámu objevovalo nějaké napětí.

Nabývám dojmu, že pravděpodobně nebyl tehdejší zásah příliš odborný. Nechtěla bych konkrétně nikoho jmenovat, proto prosím, ponechte si mnou uvedené kontakty pouze pro Vaši potřebu redakce. Zajímalo by mne, jak poznám, že elektrikář je opravdu odborník. Tento se mi legitimoval, jeho postup odstranění závady byl rychlý, leč pochybný.

Mohl by se mi někdo nezávislý vyjádřit?

Co vy, čtenáři na to?

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933