Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Obchodník s platnou vyhláškou 50/78Sb.?


Document Actions
Článek
Prodejce elektroinstalačního materiálu s platnou vyhláškou padesát? Zní to nezvykle, ovšem jsou tací, kteří soukromě investují do svého odborného rozhledu i když to jejich zaměstnavatel vůbec nevyžaduje.
Miroslav Minařík, ze dne: 28.10.2002
reklama

Česká republika je s přihlédnutím na svou velikost doslova napěchována obchodníky, kteří nabízí a dodávají elektroinstalační materiál. V dobách minulých byla možnost výběru dodavatele prakticky nulová. Dnes, kdy nabídka velkoobchodů převyšuje poptávku kupujících si můžeme svého dodavatele vybírat. Samozřejmostí jsou kritéria cena, zboží skladem, splatnost..... pokud ovšem hledáte ještě něco víc, pak to může být i odbornost obchodníka! Tzv. "nabízečů" je opravdu hodně, ovšem ti, kteří jsou schopni odborně radit, těch tolik nebude.

Při náhodné návštěvě Elektrotechnického živnostenského společenstva jsme náhodou narazili na právě přezkušovaného Jana Navrátila. Nebylo by na přezkušování nic podivného, kdybychom nevěděli, že pracuje již několik roků v elektrotechnickém velkoobchodě jako obchodník. Proto jsme usedli a pozorně jsme sledovali průběh přezkoušení z paragrafu 8 vyhl.50/78Sb.

Zastihli jsme pouze poslední část zkoušky, kdy opravdu s brilantní rychlostí a přesností odpovídal na otázky:

  • Jaký je rozdíl mezi chráničem "S" a "G"?
  • Jaký vypínací proud proudového chrániče zvolíte pro umístění do staveništního rozvaděče?
  • Jaký typ rozvaděče byste zvolil?
  • Kolik zásuvek byste připojil na jeden jištěný obvod?
  • Jaké barvy ovládacích tlačítek zvolíte pro ovládání stroje?
  • Jakým proudem a při jakém napětí se měří přechodový odpor mezi vnější a vnitřní ochrannou svorkou?
  • Co víte o ČSN 33 1610?

Po úspěšném zakončení zkoušky jsme ještě položili několik doplňujících otázek:

Proč děláš vyhlášku 50, když ji zaměstnavatel nevyžaduje?

Abych dokázal kvalifikovaně prodávat naše zboží. Elektroinstalační materiál se nedá prodávat jako rohlíky v samoobsluze. Často se jedná o mnoho souvislostí, z kterých nakonec vyplývá zákazníkova potřeba. Mnoho odběratelů, s kterými pracuji jsou elektrotechnici právě se znalostmi tohoto paragrafu a pokud chci rozumět jejich problému, musí znát pochopitelně i tu odbornou řeč, kterou hovoří.

Než ses  dostal k této obchodní činností, čím jsi prošel?
Servisní činnost u Siemensu na slaboproudá zařízení, opravy, servis vyhrazených elektrických zařízení, domovní elektroinstalace. Již od útlého mládí jsem inklinoval k elektrotechnice.

Jaký podílem rozdělíš své zákazníky z hlediska odborných znalostí?
Pokud máš ba mysli odborně připravené osoby, znalé elektrotechnické problematiky, tak asi kolem 70%.... Ti, kteří pouze objednávají konkrétní sortiment (nákupčí) ten zbytek 30%.

Stává se ti, že nákupčí nakoupí špatný materiál? Který z hlediska konkrétní ČSN nelze aplikovat?
Ano, stává se, že zákazník nedodrží projekt, potřebuje snížit cenu, provede po dohodě s investorem náhradu materiálu. Investor samozřejmě se snížením ceny souhlasí, ovšem někdy takové změny nejsou v souladu s platnými předpisy. Ovšem toto již nepřísluší mě, ale reviznímu technikovi. Pouze bych podotkl, že pak odstraňování takových závad, může finančně náročnější než dodržení sortimentu dle projektu.

Který sortiment zboží se nejčastěji zaměňuje?
Jednoznačně svítidla. Samozřejmě také u svítidel pak dochází k nepřesnostem vůči projektu. Projektant zná konkrétní vlastnosti svítidla, které uvede v projektu. Ovšem z pohledu investora jsou svítidla často stejná, pokud srovnává typ paraboly, watáž..... Což často bývá zdrojem mylných domněnek.

Zeptali jsme se přezkušujícího Milana Bureše:

Co říkáš na vědomosti Jana Navrátila?
Na obchodníka má vědomosti opravdu velice obstojné. Měl přehled, který má elektromontér, který se aktivně zabývá touto činností. Mnohdy se stává, že ti, co aktivně tuto činnost provádějí se neumí vyjádřit, i když práci udělají dobře.

Nakonec snad ještě můžeme prozradit, že je to velkoobchod J.Fröschl, pro který pracuje tento kvalifikovaný odborník. Jsou tací odborníci s platnými vyhláškami i v jiných společnostech?

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933