Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Připomínky z praxe

SCHNEIDER ELECTRIC: Pokročilé technologie do nejudržitelnější kancelářské budovy na světě

  • 6.10.2015
SCHNEIDER ELECTRIC: Pokročilé technologie do nejudržitelnější kancelářské budovy na světě
Společnost Schneider Electric dodala pokročilé technologie do nejudržitelnější kancelářské budovy na světě. Budova The Edge v amsterdamské obchodní čtvrti Zuidas skrývá komplexní řadu nejmodernějších technologií, energeticky efektivních systémů a integrovaných řešení správy budov. Ohodnocena byla jako Outstanding - „Vynikající“ s doposud nejvyšším skóre BREEAM 98,36 procent.

O dobrých řidičích #2: Jaké vlastnosti má správný řidič?

  • 3.09.2015
O dobrých řidičích #2: Jaké vlastnosti má správný řidič?
O tom, zda je někdo dobrý nebo špatný řidič, rozhoduje především jeho přístup k dané problematice. Dobrý řidič je ten, který zná Pravidla o silničním provozu a respektuje je. Otázka striktního dodržování pravidel je ale problematická. Měl by například řidič v místě, kde je značka železniční přejezd, ale přejezd v místě již neexistuje, zpomalit? O tom jsme hovořili se zakladatelem autoškoly JKC Jiřím Kadlecem.

O dobrých řidičích #1: O autoškole JKC

  • 20.08.2015
O dobrých řidičích #1: O autoškole JKC
Autoškola JKC je jednou z nejstarších soukromých autoškol v Brně. Založena byla již před 25 lety - 1. července 1990. Hned na začátku zaznamenala autoškola enormní zájem uchazečů o řidičské oprávnění - současně v ní probíhaly i 4 kurzy po 35 lidech. Jak je na tom autoškola dnes a jaké skupiny školí? To nám v prvním díle seriálu O dobrých řidičích prozradil její zakladatel Jiří Kadlec.

Šokující výpovědi Jana Hájka #1: Jak moc důvěřovat certifikátům?

  • 10.07.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #1: Jak moc důvěřovat certifikátům?
Náš trh je zaplavený velkým množstvím certifikátů. Můžeme jim ale důvěřovat? Výsledky testování výrobků u nás i v zahraničí dokazují, že důvěra mnohdy není na místě. Jako zákazníci ale máme nárok na vrácení peněz nebo výměnu výrobku, pokud se v testování prokáže, že deklarované parametry nejsou pravdivé. Firma, která tento vadný výrobek dodala, pak musí zákazníkovi uhradit veškeré náklady spojené s výměnou.

OSVČ aneb Jak se uživit a mít čisté svědomí

  • 1.06.2015
OSVČ aneb Jak se uživit a mít čisté svědomí
Jak začít podnikat v oboru elektro jako Osoba samostatně výdělečně činná, když po ukončení odborné školy chybí praxe, a jak se v tomto oboru slušně uživit? S tím se v rozhovoru z veletrhu AMPER 2015 snaží poradit dlouholetý praktik (sám vyučený elektrotechnik, revizní technik a soudní znalec) Miroslav Šnobl a ředitel VOŠ a SPŠ elektrotechnické Františka Křižíka Miloš Kodad.

Průmysl 4.0 - Inovace ve společnosti Siemens

  • 27.05.2015
Průmysl 4.0 - Inovace ve společnosti Siemens
V poslední době se ve vyspělých ekonomikách hodně mluví o tzv. průmyslové revoluci 4.0 či průmyslu 4.0. Této problematice se mj. aktivně věnuje koncern Siemens, světový leader v oblasti vyspělé techniky a inovací. V tomto rozhovoru se dozvíte, co vlastně koncepce 4.0 je, jakou roli v ní hraje Siemens a co může její implementace přinést nám všem. Na otázky odpovídal Jaromír Studený.

O motorech #6: Proč provádět diagnostiku poruchy motoru na místě?

  • 15.05.2015
O motorech #6: Proč provádět diagnostiku poruchy motoru na místě?
Poruchu motoru mohou způsobit věci, které s elektromotorem na první pohled vůbec nesouvisí. To je hlavní důvod, proč provádět diagnostiku problému přímo na místě u zákazníka a ne v servisu. Vibrace, které motor poškodí, mohou být způsobené jiným zařízením nebo třeba narušeným prouděním kapaliny v porubí. Další příklady diagnostiky neobvyklých příčin poruch motorů se dozvíte v šestém díle seriálu o motorech.

AFP KONFERENCE: Koncepce strojního inženýrství

  • 12.03.2015
AFP KONFERENCE: Koncepce strojního inženýrství
Povrchová ochrana technologických zařízení není jen nátěr. O nátěrových systémech a strojním inženýrství jsme na konferenci All for Power hovořili s Jiřím Pohankou, obchodně-provozním manažerem společnosti Corrotech, která se zaměřuje na speciální korozní technologie a nátěrové systémy pro těžký průmysl. Jak uvedl, tam kde končí třeba známější Hempel, začínají specializované produkty od společnosti Corrotech.

Co znamená reaction technology?

  • 9.02.2015
Co znamená reaction technology?
Reaction technology, jak už z názvu vyplývá, se zabývá rychlou reakcí výstupu na vstupní podněty v automatizaci. Nazvat ji lze také jako ultrafast automation, tedy velmi rychlá automatizace. Tak nám objasnil tento ne příliš známý pojem Zdeněk Švihálek z firmy B + R automatizace. Technika vznikla z požadavků zákazníků v automatizaci na skutečně rychlou reakci výstupních zařízení na vstupní podněty. Reakce se zde pohybuje až v řádu jedné mikrosekundy. Jak reaction technology funguje?

POZVÁNKA: 22. ledna ŽIVĚ o motorech s Lubomírem Kastnerem

  • 16.01.2015
POZVÁNKA: 22. ledna ŽIVĚ o motorech s Lubomírem Kastnerem
První letošní odborné téma živého vysílání bude o motorech s Lubomírem Kastnerem. Lubomír pracuje na motorech několik desetiletí a jeho zkušenosti si zadají na pořádnou knihu. Nepropásněte živé vysílání v kterém budou objasněny některé základní principy oprav a údržby motorů a v závěru bude možnost osobních dotazů. Kdo bude u živého vysílání bude moci se ptát. A jak je již zvykem, následně bude dostupný sestřih toho nejzajímavějšího.

AFP KONFERENCE: Zavádění výsledků výzkumů CEITEC do praxe

  • 15.01.2015
AFP KONFERENCE: Zavádění výsledků výzkumů CEITEC do praxe
Jozef Kaiser ze Středoevropského technologického institutu CEITEC hovořil na konferenci All for Power 2014 o projektu propojení vědy a praxe. V rámci institutu má profesor Kaiser na starosti problematiku degradace, koroze a únavových vad v energeticky náročných provozech, povrchové úpravy pro vysokoteplotní aplikace v energetice a rovněž stojí za vývojem unikátní laserové technologie. Jak se výsledky práce vědců dále uplatňují v praxi?

Vyšetřování příčiny požáru #4

  • 8.01.2015
Vyšetřování příčiny požáru #4
Víte, jak se při vyšetřování příčiny požáru určuje ohnisko nebo průběh šíření plamenů? Co znamenají pojmy jako flashover nebo backdraft? A co se děje, když hoří v uzavřeném prostoru? O tom přednášeli Petr Michut a Ondřej Sanža Šafránek z Technického ústavu požární ochrany Hasičského záchranného sboru České republiky. Postup při vyšetřování objasnili na konkrétním příkladu šetření požáru v sedmipatrovém skladu ve Zlíně. Jaké zařízení tento požár způsobilo? To se dozvíte v tomto článku s videoklipem.

Vyšetřování příčin požárů #3

  • 16.12.2014
Vyšetřování příčin požárů #3
Vyšetřování příčiny vzplanutí domu či bytu nemusí být mnohdy snadné. Své o tom ví člen Unie soudních znalců Petr Michut z Technického ústavu požární ochrany, který se spolu s týmem specialistů zaměřuje na zjišťování příčin vzniku požárů v souvislosti s elektřinou. Jak postupují soudní znalci při vyšetřování, prozradil ve své přednášce na dvou příkladech z praxe: požáru nového luxusního bytu v Praze a požáru sedmipatrového skladiště ve Zlíně. Co tyto požáry způsobilo? To se dozvíte v tomto článku s videoklipem.

DEHN: Aktivní hromosvod ESE versus soudní znalec

  • 27.10.2014
DEHN: Aktivní hromosvod ESE versus soudní znalec
Aktivní jímače ESE jsou využívány jako alternativní ochrana před bleskem. Při jejich instalaci a dimenzování ale dochází k chybám, které mohou zapříčinit například požár, ohrožení osob dotykovým napětím či zavlečení bleskových proudů do budovy. Jaké jsou nejčastější chyby při instalaci jímačů ESE? Jak se vypočítá velikost ochranného prostoru a jak dostatečná vzdálenost? A k jakým konkrétním příkladům selhání jímačů ESE v minulosti došlo? To se dozvíte v tomto článku.

Kdo velí na stavbě #2

  • 3.10.2014
Kdo velí na stavbě #2
Kdo velí na stavbě? Je to ten, kdo stavbu platí, platná norma nebo samotní řemeslníci? O tom s námi ve studiu hovořil stavební dozorce Jaroslav Molák. Co garantuje každý zhotovitel? Může zedník improvizovat? Podle čeho se rozhoduje revizní technik? Kolik stojí projekt domu? A co má dělat projektant, pokud má omezený rozpočet? Odpovědi na tyto otázky a další informace k tématu se dozvíte v druhé části rozhovoru.
FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933