Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Připomínky z praxe

Kdo velí na stavbě #2

  • 3.10.2014
Kdo velí na stavbě #2
Kdo velí na stavbě? Je to ten, kdo stavbu platí, platná norma nebo samotní řemeslníci? O tom s námi ve studiu hovořil stavební dozorce Jaroslav Molák. Co garantuje každý zhotovitel? Může zedník improvizovat? Podle čeho se rozhoduje revizní technik? Kolik stojí projekt domu? A co má dělat projektant, pokud má omezený rozpočet? Odpovědi na tyto otázky a další informace k tématu se dozvíte v druhé části rozhovoru.

Kdo velí na stavbě #1

  • 23.09.2014
Kdo velí na stavbě #1
Kdo velí na stavbě? Je to ten, kdo stavbu platí, platná norma nebo samotní řemeslníci? O tom s námi ve studiu hovořil stavební dozorce Jaroslav Molák. Ten nám vysvětlil, že je rozdíl v rozhodovacích pravomocích u malé soukromé stavby a u velké veřejné zakázky. V čem se tyto stavby liší? Co je nutné udělat před stavbou? Jak probíhá odhad ceny? A jakou roli hraje stavební úřad? Odpovědi na otázky a další informace naleznete v článku s videem.

SCHNEIDER ELECTRIC: Stmívač a zásuvka ASFORA 2014 v redakčním testu

  • 19.09.2014
SCHNEIDER ELECTRIC: Stmívač a zásuvka ASFORA 2014 v redakčním testu
Po testu vypínače ASFORA přišel na řadu stmívač a zásuvka. Tentokrát jsme tyto přístroje nechali instalovat tři naše spolupracující elektroinstalatéry, kteří již zkušeně testovali kritické oblasti při montáži přístrojů do krabic pod omítkou. Předmětem zkoušky nebyly funkce přístrojů, ale jejich montáž. Funkce ocení spotřebitel, montáž naopak dodavatel. Připomeňme si však, že tato řada vypínačů se cenou řadí spíše níž, proto je jejich technická výbava k zamyšlení ...

DEHN: Chybná projektová dokumentace - co s ní a jak se nenechat oklamat

  • 9.09.2014
DEHN: Chybná projektová dokumentace - co s ní a jak se nenechat oklamat
Co má dělat zákazník, když zjistí, že projektová dokumentace nesplňuje požadavky? O tom hovořili Lukáš Rotrekl, Jan Hájek a Jan Franěk. K jakým chybám dochází u projektových dokumentací? Existuje náhrada škody za špatně provedený projekt? Od koho si nechat provést revizi? Jak nemá vypadat revizní zpráva? A jak vybrat správného projektanta pro vytvoření bezchybného projektu? Odpovědi na otázky a další informace naleznete v článku s videem.

LPE: Jiří Sluka o záložních elektrických systémech 2

  • 6.08.2014
LPE: Jiří Sluka o záložních elektrických systémech 2
Typy kabelů pro napájení bezpečnostních systémů nebo pravidla pro záložní systémy v divadlech a dalších kulturních institucích. To jsou některá z témat druhé části přednášky Jiřího Sluky z Technické inspekce ČR o záložních elektrických systémech. Jaká vyhláška stanovuje požadavky na typy kabelů? Jaký generátor musí být instalován v objektech nad 1200 sedadel? Jaká opatření jsou nutná v prostorách s nebezpečím výbuchu? A kudy nesmí procházet bezpečnostní rozvody?

LPE: Jiří Sluka o záložních elektrických systémech 1

  • 6.08.2014
LPE: Jiří Sluka o záložních elektrických systémech 1
Do jaké výšky se umisťují nouzová světla? Jak se tato světla označují? Jaké normy platí pro nouzové osvětlení? K čemu je určený bezpečnostní napájecí systém? Proč nezajišťujeme požární čerpadla proti přetížení? A kdo může dělat elektriku u nouzových výtahů? Odpovědi na tyto otázky a další informace o záložních elektrických systémech naleznete v přednášce Jiřího Sluky z Technické inspekce České republiky.

OBO Bettermann s Martinem Imrichem trochu jinak

  • 13.05.2014
OBO Bettermann s Martinem Imrichem trochu jinak
Co je zákulisím tolik úspěšné značky OBO? Kdo generuje tolik novinek? Kolik lidí zabezpečuje technickou podporu v České republice? Jak koresponduje české skladové zázemí se skutečnou šířkou sortimentu? Jak má vypadat dobrý velkoobchod? Odpovědi na tyto otázky a další názory manažera úspěšné značky v České republice můžete sledovat právě v tomto vydání!

Nedostatky v projektových dokumentacích zjišťované při inspekcích státního odborného dozoru

  • 4.07.2013
Nedostatky v projektových dokumentacích zjišťované při inspekcích státního odborného dozoru
Tato přednáška čerpá zejména ze zkušeností získaných při praktickém posuzování obsahu projektových dokumentací v rámci inspekcí prováděných dle platných směrnic organizace státního odborného dozoru (SOD). Hlavním úkolem přednášky upozornit na některé nedostatky, které jsou při kontrolách, různých stupňů projektové dokumentace (PD), zjišťovány.

OKD: Redakční fárání -750m v Darkově

  • 27.05.2013
OKD: Redakční fárání -750m v Darkově
Cesty a taje elektrotechniky nás dovedly až 750 metrů hluboko! Tentokrát jsme zkoumali život elektrikáře v dole. V lednu tohoto roku jsme sfárali spolu v Českou televizí do dolu Darkov. Své zážitky a videozáznamy jsme shrnuli stručně v tomto třicetiminutovém povídání. Nikdo z nás by tam asi pracovat nechtěl, ale je tam co k objevování ...

Poznatky při provádění revizí v jednoúčelových objektech (2.)

  • 2.02.2012
Poznatky při provádění revizí v jednoúčelových objektech (2.)
Nezapomínejme na umývací prostory a podmínky pro instalaci osvětlení nad umývadlem nebo ... Pračka stojí prakticky hned vedle vany. Tento problém vzniká hlavně při rekonstrukcích stávajících koupelen třeba v ... V průmyslu se u některých výrobních procesů bez vody neobejdeme. Proto opět musíme mít stanoveny vnější vlivy. Jinak nemůžeme správně stanovit, zda krytí nainstalovaných spotřebičů, motorů, krabic atd. odpovídá působení vnějších vlivů a je dostatečné pro dané působení vody.

Poznatky při provádění revizí v jednoúčelových objektech (1.)

  • 27.01.2012
Poznatky při provádění revizí v jednoúčelových objektech (1.)
Praktické poznatky při provádění revizí se týkají zejména jednoúčelových a zvláštních objektů. Mezi nejčastěji zjišťované závady v prostorech s vlhkostí a vodou patří umývací prostory, kde často nebývá dodržena norma, která pojednává o zónách v umývacím prostoru. Na druhou stranu co se týká průmyslových provozů, jako jsou bazény, vodárny, vodojemy, čerpací stanice a další, tak ty mají své specifické požadavky.

KOPOS Kolín v hledáčku kamery

  • 23.01.2012
KOPOS Kolín v hledáčku kamery
Zkraje roku 2012 jsme vyrazili se zástupci diskutujících a kamerou na neobvyklou exkurzi výrobních prostor v kolínském KOPOSu. Pokud vzniknou pochybnosti je dobré si vyměnit včas informace. Často se zabrání mylným představám a předsudkům. Skupinka návštěvníků z tohoto portálu byla opravdu malá, přes to se jí věnoval obchodní ředitel Jiří Vavrouch, vedoucí marketingu Marie Horská a všichni produktoví manažeři. Před samotnou procházkou závodem si na tuto expedici udělal čas i generální ředitel Josef Vavrouch.

Blesková válka č. 8 - Stromy a jejich vliv na objekt

  • 8.11.2011
Blesková válka č. 8 - Stromy a jejich vliv na objekt
"Máme vedle domu vysoký strom, my hromosvod nepotřebujeme." To je věta, kterou ve své praxi slyšel snad každý z těch elektrotechniků, co se věnují ochraně před bleskem. Kde se v lidech tato falešná představa bere? Proč se za bouřky pod stromem nestojí? Jak se chovají listnaté a jak jehličnaté stromy při zásahu bleskem? To vše se dočtete zde ...

Rozbor opakujících se nedostatků v revizních zprávách (druhá část)

  • 16.06.2011
Rozbor opakujících se nedostatků v revizních zprávách (druhá část)
Tvořit revizní zprávy přes "kopírák" se dnes už nevyplácí. V předchozím díle jsme se dozvěděli, že nejčastější je porušení § 16 zákona č.40/2009 Sb. z nedbalosti. A také které další nedostatky mohou zpracování i význam zprávy o revizi více či méně ovlivnit.

Kdo nese zodpovědnost za požárně bezpečnostní opatření?

  • 20.05.2011
Kdo nese zodpovědnost za požárně bezpečnostní opatření?
Ne všichni problematice PO rozumějí a jeden spoléhá na druhého, takže výsledkem je systém se slabými místy. "Hasič" nerozumí dobře záležitostem elektroinstalací a neumí posoudit, zda určitý kabel nebo trasa je vyhovující. Odvolá se na normy. Projektant elektro a revizní technik nerozumí dobře požadavkům požárním a spoléhají, že kdyby něco, "hasič" by se ozval ...
FIREMNÍ TIPY
Katalog slouží jako zdroj informací pro elektrotechniky, kteří provádějí aktualizace a náhrady starších jističů pro své klienty. Poskytuje vysvětlení, jaké jsou dostupné náhrady a jaké specifické kroky a montážní sady jsou potřebné pro správnou instalaci nových modelů. To umožňuje poskytnout kvalifikovanou a bezpečnou službu, zajistit správnou funkčnost zařízení a zároveň dodržovat soulad s normativním doporučením. Jaké zkušenosti máte vy?
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933