Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Poznatky při provádění revizí v jednoúčelových objektech (1.)


Document Actions
Poznatky při provádění revizí v jednoúčelových objektech (1.)
Praktické poznatky při provádění revizí se týkají zejména jednoúčelových a zvláštních objektů. Mezi nejčastěji zjišťované závady v prostorech s vlhkostí a vodou patří umývací prostory, kde často nebývá dodržena norma, která pojednává o zónách v umývacím prostoru. Na druhou stranu co se týká průmyslových provozů, jako jsou bazény, vodárny, vodojemy, čerpací stanice a další, tak ty mají své specifické požadavky.
Milan Dolenský, ze dne: 27.01.2012
reklama


Při provádění revizí elektroinstalací v objektech s vlhkostí a vodou jsou z pohledu revizního technika důležité především podklady pro provádění revize.

Vzhledem k tomu, že tyto prostory jsou z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem prostory zvlášť nebezpečné, je nutné mít k dispozici protokol o určení vnějších vlivů. U elektroinstalací, které byly provedeny dříve, se vycházelo při určování vnějších vlivů především z ČSN 33 2000-3 (vydána 8/1995, zrušena 1. 5. 2011). Tato norma byla nahrazena 1. 5. 2011 normou ČSN 33 2000-1 ed. 2.

Elektrické instalace nízkého napětí – Část 1: Základní hlediska, stanovení základních charakteristik, definice. V současné době lze provozní podmínky a vnější vlivy určovat a stanovovat především podle ČSN 33 2000-5-51 ed.3 - elektrické instalace nízkého napětí, část 5-51 - výběr a stavba elektrických zařízení – všeobecné předpisy.

O určení vnějších vlivů a opatřeních, která určené vnější vlivy podmiňují, musí být písemný doklad - protokol o určení vnějších vlivů. Protokol je součástí dokladové části dokumentace, která musí být po dobu životnosti zařízení, provozu či objektu archivována. Protokol o určení vnějších vlivů má být vypracován odbornou komisí.

Při změnách využití objektu (technologie, změně výrobního zařízení nebo používaných látek, atd.) musí být určeny znovu ty části vnějších vlivů u kterých dochází ke změnám.

Vnější vlivy (nebo jejich části) není nutno určovat v prostorech, pro které jsou tyto vlivy stanoveny jednoznačně technickou normou nebo jiným předpisem. 


Obr. 1: Při revizi elektroinstalace –  zásuvka v umývacím prostoru !

Jedná se například o tyto technické normy:

ČSN 33 2000-7-701 ed. 2 : Elektrická instalace nízkého napětí – Část 7-701: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Prostory s vanou nebo sprchou

ČSN 33 2000-7-702 ed. 3 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-702: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Plavecké bazény a fontány

ČSN 33 2000-7-704 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-704: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Elektrická zařízení na staveništích a demolicích

ČSN 33 2000-7-705 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-705: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Zemědělská a zahradnická zařízení

V protokolu o určení vnějších vlivů se u těchto prostorů uvede pouze odkaz na normu nebo příslušný předpis, na jejichž základě byly vnější vlivy ( zcela nebo z části) stanoveny.


Obr. 2: Umývací prostor dle ČSN 33 2130 ed. 2

Například v revizní zprávě elektroinstalace bytové jednotky nebo rodinného domu je možné uvést v části stanovení vnějších vlivů: Elektroinstalace v koupelně je provedena dle ČSN 33 2000-7-701 ed.2. A pokud máme provádět revizi v nerekonstruované původní koupelně, bude vhodné poznamenat do revizní zprávy: Elektroinstalace v koupelně je provedena podle dříve platné ČSN 33 2135 (není použit proudový chránič).

Pro jednoznačné vnější vlivy u objektů či prostorů, které jsou ve smyslu této normy považovány za normální, není nutno vypracovávat protokol.

POZNÁMKA:  V tomto případě se dbá na to, aby vnější vliv BD byl BD1 a nikoliv vyšší – (Podmínky úniku v případě nebezpečí – malá hustota obsazení, snadné podmínky pro únik)  
ČSN 33 2000-5-51 ed.3 čl. NA 512.2.5. 

Podklady, které má mít revizní technik při provádění výchozí nebo pravidelné revize k dispozici jsou uvedeny v ČSN 33 1500 v článku 4.1 a článku 4.2.

Pro připomenutí uvádím základní přehled podkladové dokumentace:

  • dokumentace elektrického zařízení odpovídající skutečnému provedení

  • protokoly o určení vnějších vlivů, pokud nejsou součástí dokumentace

  • písemné doklady o provedení výchozích revizí částí elektrického zařízení

  • záznamy o kontrolách, zkouškách a měřeních provedených na elektrickém zařízení před jeho uvedením do provozu (protokoly o kusových zkouškách, prohlášení o shodě (zákon č. 22/1997 Sb. průvodní dokumentace výrobců nainstalovaného zařízení, pokyny výrobců pro obsluhu a údržbu apod.)

  • osvědčení a oprávnění elektromontážní firmy, která montáž provedla

Pokud bude provedena elektroinstalace na pracovišti (tj. výrobní podnik, firma, technologický provoz atd.) a bude se jednat o prostor z hlediska úrazu elektrickým proudem zvlášť nebezpečný je nutné zajistit všechny náležitosti vyplývající z Vyhlášky č.73/2010 Sb. (vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních). Tato vyhláška stanoví vyhrazená elektrická technická zařízení, zařazuje je do tříd a skupin a stanovuje bližší podmínky jejich bezpečnosti.

V případě působení nebo výskytu vody - vnější vlivy  AD2  AD3  AD4  AD5  AD6  AD7  AD8 se jedná o prostory zvlášť nebezpečné.  Vnější vlivy AD2, AD3, AD4 mohou být ve venkovním prostoru posouzeny jako prostory nebezpečné, jestliže se tyto vlivy v daném prostoru vyskytují pouze občas a je zajištěno, že s elektrickým zařízením se bude manipulovat pouze v době, kdy působí maximálně jenom vnější vlivy podle tabulky NA.4 a NA.5. (Tabulky přiřazení vnějších vlivů podle přílohy ZA – tabulka ZA.1 Charakteristiky vnějších vlivů dle ČSN 33 2000-5-51 ed.3 jsou uvedeny v ČSN 33 2000-4-41 ed.2 ZMĚNA Z1).

Tyto informace a správně stanovené vnější vlivy v prostorech s vlhkostí a vodou jsou důležité především ve vztahu k Vyhlášce č.73/2010 Sb. Tato vyhláška stanovuje, že zařízení třídy I. skupiny B (Zařízení pracovišť z hlediska úrazu elektrickým proudem zvlášť nebezpečných působením vnějších vlivů, nebezpečí působení vnějších vlivů musí vyplývat z projektové dokumentace) lze uvést do provozu jen na základě odborného a závazného stanoviska organizace státního odborného dozoru tj. Technické inspekce České republiky.


Obr. 3: Jedna z možných variant umývacího prostoru, může to takto být ?

Prakticky to znamená, že na toto vyhrazené elektrické zařízení musí být vypracováno STANOVISKO – INSPEKČNÍ  ZPRÁVA s kladným výsledkem a se souhlasem k uvedení zařízení do provozu.

Z vlastní praxe vím, že při kolaudacích objektů, které naplňují požadavky Vyhlášky č.73/2010 Sb. nejsou vždy při vydání kolaudačního souhlasu (Zákon č.183/2006 Sb., § 122  - stavební zákon) požadovány stanoviska a inspekční zprávy, jak to vyžaduje Vyhláška č. 73/ 2010 Sb. V současné době (srpen 2011) je tato povinnost známa především elektrotechnikům. Zcela jistě zde chybí provázanost a informovanost na úřady a odbornosti, které vydávají kolaudační souhlas. A tento stav se netýká jenom prostorů zvlášť nebezpečných z hlediska úrazu elektrickým proudem, ale i zařízení v prostorách pro léčebné účely a ve zdravotnických zařízeních, kde požadavek stanoviska zatím není také pravidlem.


Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 49

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Co je to protokolární určování vnějších vlivů? Skládání více tříd téže povahy vnějšího vlivu? Jak má vypadat konstrukce elektrických zařízení z hlediska vnějších vlivů? Které vnější vlivy jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed.3.? Jak se označují vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci? Obecné principy volby a návrhu elektrického zařízení s ohledem na vnější vlivy ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933