Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Orientační ceník slaboproudých montáží a prací s ní spojenou. Skupina: Stavba vnitřních telefonních vedení


Document Actions
Článek
Další ceník volně ke stažení, jen u nás !!! Vychází z dlouhodobého průměru cen, používaných při naceňování staveb montážními a projekčními firmami.
Radek Kaisler, ze dne: 30.07.2002
reklama

V dnešním příspěvku máte možnost stažení orientačního ceníku montážních prací a úkonů spojených s montáží 

 

vnitřních telefonních rozvodů. 

 

Ceník obsahuje oddíly:

 

Kabeláž (položky pro nejběžněji používané typy)

Rozvaděče (položky pro nejběžněji používané typy)

Vybavení rozvaděčů 

Pobočková telefonní ústředna

Účastnická část rozvodu 

Měření a značení

Napojení na NN

Revize stávajících částí rozvodu

Demontáže

Uzemnění

 

Koncepce a struktura jednotlivých položek je i v tomto ceníku převzata z historického ceníků M22 - slaboproudé rozvody, který je součástí souboru pro oceňování staveb. 

 

Každá položka sestává z:

 

1. Pořadového čísla položky (ozn.: Číslo položky)

2. Názvu položky (ozn.: Popis položky)

3. Jednotkového množství (ozn.: Počet)

4. Ceny (ozn.: Jedn.cena)

 

 

 

Ukázka koncepčního a grafického zpracování ceníku

 

 

 

Ad1) Pořadové čísla byly převzaty ze struktury ceníku M22. Všechny pořadová čísla slaboproudých montáží a úkonů tedy začínají 22.

Následuje další členění dle seskupení montážních prací a úkonů prováděných na určitém zařízení či rozvodu. Pro nově doplněné položky do ceníku M22 byly vytvořeny další návazná pořadová čísla.

 

Ad2) Názvy položek sestávají z krátkého popisu montáže či úkonu. Vlastní položky byly z cca 70 procent upraveny, odebrány nebo vytvořeny nové (oproti ceníku M22) tak, aby vyhovovaly současnému trendu montáží a prací.  

Ceník obsahuje výběr nejčastěji používaných položek montáže nejběžněji používaného materiálu

 

Ad3) Jednotkové množství udává pro jakou část úkonu je stanovena cena. Může být pro montáž jednoho kusu zařízení, montáž 1 metru např. kabelu, nebo 1 hodiny provádění pracovního úkonu atd.

 

Ad4) Cena je dnes položka velmi, velmi proměnná, odvislá od jednání zúčastněných stran. Zveřejněny jsou orientační ceny, které montážní firmy u výběrového řízení z největší pravděpodobností nepřekročí. Odvíjí se od dlouhodobějšího průměru cen používaných montážními a projekčními firmami.

Tato cena především zohledňuje: Dobu přípravy k úkonu, dobu trvání úkonu, rozsah použitých pracovních nástrojů a kvalifikaci osoby, která montáž provádí atd. Tyto ceny jsou v hladinách pro rok 2002.

 

Vlastní ceník ve formátu EXCEL 2000 (*.xls) si můžete stáhnout zde:

 

 

 

V rubrice "Tipy projektanta" můžete očekávat další příspěvky orientačního ceníku montážních prací, rozděleného dle oborových skupin.

Ten další nejbližší bude zaměřen na přípravy kabelových tras v budovách.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933