Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

OBO - synonymum pro rozmanitost v oblasti elektroinstalací


Document Actions
OBO - synonymum pro rozmanitost v oblasti elektroinstalací
Společnost OBO Bettermann oslavila v uplynulém roce 100 let své přítomnosti na trhu s elektroinstalačním materiálem. Pro člověka by to byl úctyhodný věk s právem na odpočinek. V životě firmy je to naopak důkaz neustálé aktivity a invence při rozvoji vlastních možností i nezměrné péče věnované průběžně technické úrovni, kvalitě a šíři nabízeného sortimentu. Seznamte se s několika příklady progresivních inovací ...
Jiří Burant, ze dne: 4.05.2012

 


Společnost OBO Bettermann oslavila v uplynulém roce 100 let své přítomnosti na trhu s elektroinstalačním materiálem. Pro člověka by to byl úctyhodný věk s právem na odpočinek. V životě firmy je to naopak důkaz neustálé aktivity a invence při rozvoji vlastních možností i nezměrné péče věnované průběžně technické úrovni, kvalitě a šíři nabízeného sortimentu. Je to také doklad o kvalitě souvisejí technické podpory a dalších částí celkového systému péče o zákazníky.

Jedním z pilířů takto dlouhé existence firmy jsou bezesporu neustálé technické inovace celé produkce. Jejich většina, prezentované v posledních několika letech, pocházela přitom především ze sortimentu kabelových nosných a kabelových úložných systémů.

V této oblasti je OBO již několik let v celosvětovém měřítku průkopníkem zcela nových řešení v oblasti bezšroubového napojovaní plechových (obr. 1) i mřížových kabelových žlabů, bez potřeby používání jakýchkoliv dalších dílů. Jejich sortiment je trvale rozšiřován a posouván ke stále větší dokonalosti. Stejně tak se rozšiřují i jejich specifické aplikační možnosti, např. v oblasti funkčnosti za požáru podle ZP 27/2008
PAVUS. Dosažená doba odolnosti může být až 90 minut, v závislosti na použitých kabelech.


Obr. 1: Kabelové žlaby RKSM
® s integrovaným spojem, vhodné i pro trasy s funkčností za požáru
 

Vyšší kvalitu ovšem nemusí znamenat jen nová, patentové chráněná řešení jako je tomu u právě zmíněných integrovaných spojů. Podstatný praktický přínos mohou znamenat i méně patrné inovace, což dokládají nikdy nekončící inovativní proměny nabídky spojovacího a upevňovacího materiálu značky OBO.

Proto alespoň několik příkladů progresivních inovací z této někdy opomíjené oblasti.

Instalační krabice série T
Nejmodernější řada plastových instalačních krabic OBO s rozměry od 80mm do 300mm se opět rozrostla o další modely. Na skutečnost, že krabice této řady mají u rozměrů nad 100x100mm standardně stupeň krytí lP66 (obr. 2) a nikoliv jen obvyklý stupeň IP 54, si uživatelé zvykli velmi rychle. V praxi jsou běžně využívána také jejich speciální materiálová provedení odolná vůči trvalému působení atmosférického UV záření nebo se zvýšenou odolností vůči šíření plamene. Z požárně bezpečnostního hlediska je významná také skutečnost, že se celá série T vyrábí z bezhalogenových materiálů, což dnes platí ale i o všech dalších druzích instalačních krabic OBO, určených k montáži na stěnu nebo do dutých a dvojitých stěn.


Obr. 2 Instalační krabice série T - velikost T100, krytí IP66

V právě uplynulém roce byla u krabic série T rozšířena barevná paleta a objevila se i zcela nová řešení. Na obr. 3 jsou provedení, u nichž byly standardní měkké kabelové průchodky zaměněny za integrované plastové segmenty, sloužící nejen k zajištění krytí prostupu kabelu, ale i k jeho mechanické fixaci. Tím se podstatně zjednodušuje vytváření kabelových odboček z tras kabelových žlabů nebo žebříků vedených prostorem nad podhledy, pod stropy různých industriálních provozů apod., kde není na závadu nižší stupeň krytí IP30, daný tímto druhem kabelového prostupu. Do průchodky se v tomto případě celý kabel jen zatlačí, následně se za něj mírně zatáhne zpět a vše je hotovo.


Obr. 3 Instalační krabice série T s fixací kabelů.

Větší rozměry série T lze nyní také vybavit víkem s otvorem pro jednu nebo více zásuvek systému Modul 45 a vytvořit tak přímo na krabici standardní přípojný bod silových nebo datových rozvodů (obr. 4). V prostorech s požadavkem na zvýšenou variabilitu uspořádání se pak již jen připojí přístrojový sloupek podlaha-strop a přípojná místa pro jeden nebo více pracovních míst jsou ihned k dispozici. Stejným způsobem lze řešit i vytváření zásuvek pro údržbu technologických tras atd.

Mimo montáže instalačních přístrojů 45x45mm jsou některé varianty krabic série T uzpůsobeny také k vytváření nejrůznějších variabilních rozvodů na výstavních plochách apod. tím, že je lze přímo osadit konektory Wieland. Některé z nich jsou již těmito konektory z výroby i vystrojeny (obr. 4).


Obr. 4: Přípojné body v systému Modul 45 a Wieland z krabic série T.

Zalévací hmota AQUASIT
Ne vždy se podaří umístit spoje nebo rozbočení kabelů ve vnitřním prostoru stavebního objektu nebo ve vnějším nadzemním prostředí. Typickým reprezentantem této situace jsou stále četnější bazénové instalace, při nichž bývá využití běžných instalačních krabic problematické. Řešení tohoto problému nabízí aplikace zalévací hmoty AQUASIT.

Kabel se napojí nebo rozbočí v běžné instalační krabici, která zabezpečí mechanickou fixaci a současně i vytvoří jakousi zalévací formu (obr. 5). Potom stačí již jen prostor vyplnit hmotou AQUASIT a spojení s krytím IP68 při 1,8 bar/1.000h je po jejím vytvrzení hotové.


Obr. 5: Zemní spoj kabelů - s hmotou AQUASIT bez problémů.

Předností hmoty AQUASIT je, že si zachovává trvale určitou míru elasticity a vykazuje také určité "samoopravné" vlastnosti. Pro měření ji lze díky tomu tenkým měřícím hrotem propíchnout až na svorkovnici a hmota po vyjmutí hrotu otvor sama zacelí. Při potřebě opravy nebo změny zapojení lze hmotu např. šroubovákem v nezbytném rozsahu snadno odstranit a po provedení prací se z kartuše opět uvolněný prostor znovu zaplní. Jestliže bylo stykové místo čisté, nová hmota spolehlivě přilne ke stávající části a po jejím vytvrzení je opět zabezpečena původní úroveň krytí.

Kovové instalační trubky
V roce 2010 převzala společnost OBO Bettermann výrobní zařízení na elektrotechnické výrobky od renomovaného výrobce přesných trubek Vincent Wiederholt, jehož historie sahá až do roku 1906. Celý rok 2011 proto provázel činnost společnosti bouřlivý rozvoj aktivit v této oblasti. Nyní je již pod značkou OBO k dispozici úplný sortiment precizních kovových závitových i bezzávitových instalačních trubek, a to hned v několika provedeních pozinkované nebo práškově lakované oceli, stejně jako v několika jakostech korozivzdorné oceli (obr. 6). To vše včetně rozsáhlého příslušenství. Pro určitě sestavy těchto trubek jsou k dispozici již i požární schvalovací dokumenty podle ZP 27/2008 PAVUS. Klasifikace P30-R až P90-R, v závislosti na použitých kabelech.


Obr. 6: Ocelové instalační trubky OBO - základní nabídka.

Samostatnou zmínku si zaslouží speciální technologie vytváření podélného svaru přesně stáčených trubek, který je díky ní zcela hladký a nijak nezasahuje do vnitřního průřezu trubky. Tím je podstatnou měrou usnadněno protahování kabelů a vyloučena možnost poškození kabelového pláště, a to i při velmi obsazeném vnitřním průřezu trubky.

Plastové instalační trubky
Mimo kovových trubek je ale u OBO podporován nadále i jejich plastový sortiment. Jmenovat lze např. speciální provedení trubky Quick-Pipe z obr. 7, umožňující podélné vkládání kabelů, které si již dávno našlo své trvalé příznivce mezi realizačními firmami z oblasti MaR a slaboproudu.


Obr. 7: Plastový systém Quick-Pipe s podélným vkládáním kabelů.

 

Tento článek vyšel také v časopise EvP 1-2/2012
 

Pracujete-li v oboru,
máte možnost si zažádat o přehledový katalog
níže uvedeným formulářem!

 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Navrhujete a přemýšlíte: Jak nainstalovat elektrické a datové porty pod kancelářskými stoly? Jak zapojit datové a multimediální porty do konferenčních stolů? Kde umístit výklopné zásuvky v hotelových pokojích? Jak přidat zásuvky a datové porty do poslucháren a knihoven? Kde je nejlepší místo pro zásuvky a datové porty v pacientských pokojích a operačních sálech? Jak instalovat informační kiosky s elektrikou a datovými porty? Jak připojit stroje a monitorovací systémy na výrobních linkách? Sledujte tuto malou recenzi k inspirativnímu katalogu ...
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933