Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Zdá se někomu dnešní svět přetechnizovaný? Diví se někdo dnešnímu počtu norem? Vždyť před sto léty stačila malá brožurka a elektrotechnikům bylo vše jasné. Samozřejmě, pokrok a vývoj technologií nás dostal do tohoto stavu. Co vše je dnes v normalizaci ...
  • Světelné zdroje a svítidla jsou v elektrotechnice samostatnou disciplínou. Nás elektrotechniky zajímá především způsob zapojení, instalace a výběr vodného typu aby splňoval předepsané normativní parametry. Podstatně větší byznys se však odehrává se ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Podívejme se na kutilovy rozvody!


Document Actions
Článek
Podíval jsem se na jedno typické domácí připojení spotřebiče.
Igor Nováček, ze dne: 8.01.2002
reklama

Už jsme slyšeli od jednoho člověka, jakým právem si dovolujeme psát o tom co, kdo dělá kdo ve svém v soukromí. Pak vězte, že to píšeme jako odstrašující případy a se souhlasem majitele a také bez bližšího upřesnění osoby a místa.
Procházejíc ulicí ke svým rodičům vidím, jak soused vysává před garáží auto. Starý vysavač se k takovéto službě opravdu hodí. Zastavím se, pozdravím a ze zvědavosti koukám, čím, že to připojovali takové vysavače kdysi.

Vysavač s kovovým obalem.

Hlavou mi proběhne asi toto:
...hmmm, flexošňůra 2x1,5...
...kovový obal...
...zřejmě nějaká dvojitá izolace...
...nebo jen někdo vyměnil starou tří... šňůru za novou dvoupramenou...
...no, nic nového pod sluncem, že?...
...ovšem koukám, že i kdyby "na krásno" byla šňůra s třemi vodiči zakončená vidlicí s kolíkem, stejně by to bylo málo platné...
...vysavač byl připojen do třicetimetrového prodloužení na cívce...
...opět nic neobvyklého...
...ovšem až na Schuko zásuvku...

Euroschuko vidlice stojanové vrtačky.

A tak se ptám souseda, proč používá prodloužení se zásuvkou, která není pro Česko schválená.

Vidlice na přívodu cívky prodloužení s Schuko zásuvkami.

Soused: "Já si to myslel! Musel jsem vyměnit i tu šňůru u vysavače!. Mám ještě jednu "prodlužku" s takovou blbou zásuvkou. U té jsem ty plíšky "vycvakl", protože do ní připojuji další "prodlužku", když grilujeme na konci zahrady."

Otázka na souseda: "Vy máte zahradu hodně dlouhou, kolik asi je to metrů?

Soused: "Nóóó, skoro devadesát metrů".

A toto prodložení tam nechce jít!

Co říct domácímu kutilovi a vysokoškolskému profesorovi dějepisu? Tedy ne o dějepisu, ale o ochraně před nebezpečným dotykovým napětím. O provedení zásuvek. O ochranné zelenožluté žíle. O maximální délce prodloužení. O proudovém chrániči u zásuvek ve venkovním prostředí.

No, co...že jeho rod vymře po "přeslici", je již nad slunce jasné. Případnou smrtí elektrickým proudem určitě nic nezmění.... Ve škole nás učili základní hygienická pravidla. Existoval kdysi na silnicích jakýsi BESIP. Ovšem je zcela jasné, že v elektrotechnice nic takového nepotřebujeme! Vždyť máme "Zlaté české ručičky!"

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933