Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Nalezení poruchy substituční nebo vylučovací metodou


Document Actions
Článek
Nalezení poruchy substituční nebo vylučovací metodou je postup, který se používá k diagnostice a hledání závad v elektrických obvodech a zařízeních. Tyto metody jsou obvykle používány elektrikáři, techniky nebo odborníky v elektrotechnice a elektronice. Cílem je identifikovat a odstranit problémy, které mohou způsobovat nefunkčnost nebo nesprávné fungování elektrických zařízení.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.04.1998
reklama


Při substituční metodě
se zamění podezřelý přístroj, spoj nebo celý obvod jiným, který je zaručeně spolehlivý. Pracuje-li zařízení s tímto náhradním prvkem správně, je možné s jistotou nahrazený díl demontovat k opravě.

Příklady:
Kabel nahradíme ohebným vodičem, snímač nebo koncový vypínač tlačítkem apod.


Při vylučovací metodě
postupné vyřazujeme zkratovánim nebo odpojením jednotlivé vazební kontakty, skupiny kontaktů nebo celé prvky, čímž se obvody zjednodušují a současně se zkouší, zda se závada ještě vyskytuje. Když chyba pomine, je závada v tom úseku, který byl právě vyřazen.

Tímto způsobem zjistíme vibrující kontakt v obvodu nebo poruchy v automatických zařízeních, které způsobí třeba relé nebo pomocný stykač, který odpadává otřesem při zapnutí hlavního stykače, popř. špatně seřízený koncový vypínač.

Dobrou pomůckou při hledání místa poruchy ve složitých zapojeních bez napětí je jednoduchý přípravek podle obrázku. Je to pertinaxová deska se svorkovnicí, objímkou se žárovkou a několika zdířkami.

Dále potřebujeme dva kabely s měřicími hroty a banánky a větší počet vodičů s odizolovanými konci.

Přípravek využijeme tak, že si na schématu vyhledáme vadný obvod a všechny na něm uvedené svorky propojíme (tj. vyvedeme) na svorkovnici přípravku kromě napájecích svorek.

Nyní můžeme na pomocné svorkovnici nahrazovat jednotlivé prvky obvodu podle potřeby v souladu s právě popsanými metodami hledání závad.

Přípravek můžeme použít také pro zjišťování přerušení vodivé cesty obvodu. Jedním zkušebním hrotem se dotkneme napájecí svorky a druhým hrotem se postupně dotýkáme jedné svorky zkušební svorkovnice po druhé. V úseku mezi svorkou, kde žárovka ještě svítila a svorkou, kde nesvítí, je závada.



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933