Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Na poznámky jedině pero, ale digitální


Document Actions
Na poznámky jedině pero, ale digitální
Tip na aplikaci tolik příznačné pro digitální revoluci v pořizování poznámek. Seznamte se s některými výhodami digitálního pera oproti tradičním metodám. Řeč je o aplikaci Goodnotes 6, která integruje umělou inteligenci pro zlepšení psaní a studia a nabízí funkce jako konverze rukopisu na text, anotace PDF, nahrávání audia a další. Naleznete osobní postřehy o nutnosti efektivního zaznamenávání poznámek v různých profesích, zejména v oblasti elektrotechniky. Téma je o používání digitálních nástrojů pro zvýšení produktivity, organizace a kreativity při zachycování a využívání informací. Diskutuje také přechod od papírových poznámek k digitálním, význam školení při používání nových nástrojů a potřebu znalosti angličtiny pro maximální využití těchto aplikací.
Miroslav Minařík, ze dne: 31.12.2023
reklama


Proč se rozhodnout pro záznam poznámek pomocí aplikace
Elektrotechnik může pracovat na různých pozicích. Pokud vyslovíme "elektrikář", lze si představit ledacos. Někdo vidí toho, kdo umí zapojit tři vodiče v zásuvce, jiný toho, kdo se utápí v administrativě a k zapojování se téměř nedostává. A tak pro ty, kteří s informacemi pracují hodně a třeba také cestují, nemají pouze jediné místo pro výkon povolání, může být vhodná tato (nebo obdobná) aplikace.


Pro mne je pero to, co byl kdysi šroubovák ...,
tak bych asi tento článek uvedl. Celý můj den se točí kolem textu. Někdy je toho tolik, že si nedokážu představit, že by někdo jiný nepřemýšlel nad efektivitou práce se zachycováním informací. Bez ohledu na skutečnost, co se o tvorbě textů v souvislosti s médii říká, si stále stojím za tím, že potřebuji informaci zaznamenat v okamžiku, kdy přichází, nikoliv až budu u počítače.



Pro větší náhled kliknout!


Proč si psát poznámky rukopisem?
Patrně se grafologickým rozborem mého "krasopisu" asi nepochlubím, ale psaním na klávesnici bych si ho určitě nezlepšil. Pomocí klávesnice náčrtek neudělám a myš v terénu nemám. A tak nejrychleší zápis informace je stále perem. Perem? Ale kam? Na papír? Proč ne, ale kam ten papír pak založím? A jak ho později najdu?


Kam vlastně jinam ukládat poznámky?
Píše se rok 2023, vlastně 2024 a uživatelů, kteří si dělají lineární papírové poznámky rychle ubývá. Viz třeba zmiňovaný Obsidian nebo mnoho dalších alternativ. Vzhledem k mnoha nesourodým zdrojům informací musíme volit i příslušná uložiště a nástroje pro smysluplné dohledávání.



Pro větší náhled kliknout!



Píšu perem na tabletu
Konkrétní tablet dnes není podstatný, stejně jako použitý operační systém nebo zrovna tato aplikace. Jde o představení principu. Vše to začalo tím, že jsem to před mnoha lety (1996) začal zkoušet na Newtonu a pak Ipaqu (dávná PDA) pomocí plastového stylusu.

Proč mě přestal stačit obyčejný papír?
Pozor! Neřekl jsem, že na papír nepíšu! Informací je ale strašně moc a tomu úměrně nových myšlenek, poznámek. Všechna školení, přednášky, schůzky ... Vše se musí zaznamenat! Ovšem co s tím? Pokud si celou přednášku zaznamenám třeba na diktafon, kdy si ji poslechnu znovu celou? Nová doba nejen vyžaduje, ale i poskytuje nové nástroje!



Pro větší náhled kliknout!



Poznámky jsou stále klíčové, tedy pokud je zachytíte!
Jenže nejde dělat vše současně! Obzvlášť s přibývajícím věkem. Pokud poslouchám přednášejícího, tak se nesoustředím na svůj zápis. Pokud dělám zápis, uniká mi to, co přednášející vysvětluje a ukazuje na projekční ploše. Když se v minulosti přednášející zdržoval psaním, třeba i na flipcharteru, tak ještě chvilky byly. V této aplikaci je možný záznam zvuku ke konkrétnímu poznámkovému sešitu!



Pro větší náhled kliknout!



Používám GoodNotes
je to aplikace vyvinutá pro poznámky. Umožňuje psát, kreslit a organizovat poznámky na digitálním zařízení jako je tablet nebo smartphone. Jak dlouho ho používám, to bych musel chvíli pátrat, ale jsou to již roky. Zde uvedu několik klíčových důvodů, proč ...

  • Digitalizace papírových poznámek
    Místo psaní na fyzické papírky použiju pro zapisování poznámek, nákresů obvodů nebo seznamů, materiálů přímo na tabletu nebo telefonu. To eliminuje potřebu nosit hromady papírů, zvyšuje přehlednost a taky minimalizuji možnou, často docela pravděpodobnou ztrátu papírku. Stačí vyfotit a vložit do sešitu k poznámkám.
  • Ukládání a organizace
    Všechny poznámky ukládám do virtuálních sešitů v aplikaci. Umožňuje mi to snadno najít i starší záznamy, uspořádat poznámky do projektů nebo kategorií, a rychle přistupovat k potřebným informacím.
  • Vyhledávání v textu
    Pokud jsou poznámky psané ručně čitelně, GoodNotes může pomocí funkce rozpoznávání textu vyhledávat konkrétní slova nebo fráze, což značně usnadňuje nalezení konkrétních informací. Osobně se na čitelnost mého rukopisu nespoléhám, ale těší mě, že ta možnost tu je. Lze to využít u importovaných podkladů!
  • Sdílení a tisk
    Poznámky můžu snadno sdílet s kolegy nebo zákazníky prostřednictvím e-mailu nebo jiných služeb, socky, whatsapp, skype ... Také je možné je vyexportovat a vytisknout, pokud je potřeba fyzická kopie. Velice to rád využívám a pokud si dělám poznámky z rozhovoru nebo porady, pak to zúčastněným během pár vteřin předám.
  • Zálohování
    Digitální poznámky jsou bezpečně uloženy a mohou být zálohovány, což znamená, že nehrozí ztráta tak snadno jako u papírových poznámek. Okamžitá aktualizace s cloudem prakticky znamená, že vše co zapíšu než mi někdo tablet odcizí, mám okamžitě ke stažení na jiném zařízení.
  • Multimediální obsah
    Kromě textu můžu do poznámek přidávat obrázky, fotografie instalací nebo schémat, což může pomoci při ilustraci problémů nebo při sdílení nápadů s ostatními. Je skvělé si u konkrétního sešitu zapnout záznam zvuku a při psaní poznámek si zaznamenávat i řeč přednášejícího.


Pro větší náhled kliknout!



Upozornění
Pohledem na vlastní praxi zpět musím upozornit, že na všechny nové digitální nástroje, které dnes používám, jsem se musel vyškolit. V 90% nikoliv na kurzu, ale samostudiem. Než jsem se rozhodl používat konkrétní aplikaci, otestoval jsem i další konkurenční a určitě nebylo vždy jednoznačné se rozhodnout pro tu jedinou. Angličtina je základ. Čekat na aplikaci v češtině není moc šťastné, protože to bych se u některých nemusel dočkat nikdy. Ale pro dnešní znalostní pracovníky basic English problém určitě nebude!

Goodnotes není pro všechny!
Ale pro ty, kterým za to investice do nácviku a poplatků stojí. Ostatní mohou s klidným svědomím nadále používat papírové kartičky ... jiní pouze s tabletem a stylusem vystudovali třeba šestileté gymnázium a vysokou školu. Všechno učivo, sešity a práce stále s sebou. Podmínkou je však to, že mám nástroj nikoliv pouze ke čtení, ale i zachycování a editaci!




 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933