Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Paní volala na hlavní číslo portálu se stížností. Objednala si změnu přípojky z jedné fáze na tři fáze. Technik přijel, přepojil vedení, ale jeho chybou polovina spotřebičů v bytě přestala fungovat. I když pojištění existuje, jeho plnění bude trvat ...
  • Zdá se někomu dnešní svět přetechnizovaný? Diví se někdo dnešnímu počtu norem? Vždyť před sto léty stačila malá brožurka a elektrotechnikům bylo vše jasné. Samozřejmě, pokrok a vývoj technologií nás dostal do tohoto stavu. Co vše je dnes v normalizaci ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Inspekce, revize

Měření unikajícího a dotykového proudu u PC sestav

  • 19.06.2015
Měření unikajícího a dotykového proudu u PC sestav
Základní postup měření se používá u PC sestav, které lze během revize odpojit od napájení. Měří se každý spotřebič sestavy zvlášť po odpojení datových vedení. Při základním postupu měření PC sestavy je nutné jednotlivé části vzájemně rozpojit a po revizi zase propojit. To je jednak zdlouhavé, ale hrozí i nebezpečí omylu při opětovném propojování sestavy. Proto lze navrhnout i takzvaný alternativní postup měření. O jaký postup jde?

O Jiřím Slukovi jinak

  • 5.06.2015
O Jiřím Slukovi jinak
Jiřího Sluku znají elektrikáři jako inspektora elektrických zařízení či lektora. Víte ale, jaké má záliby nebo co si myslí o elektrikářích? Na AMPERu 2015 jsme se v krátkém rozhovoru pokusili nahlédnout do jeho soukromí. Z rozhovoru se například dozvíte, jak se tento absolvent Fakulty radiolokace na Vysoké vojenské technické škole v Liptovském Mikuláši dostal k elektrice i jak jeho vzdělání ovlivňuje jeho současnou práci.

Provedení revize PC sestavy za provozu náhradním postupem

  • 5.06.2015
Provedení revize PC sestavy za provozu náhradním postupem
Počítačové sestavy jsou typickým zástupcem zařízení, která často bývají v nepřetržitém provozu a v době revize je nelze vypnout. Proto se právě jich týká takzvaný náhradní postup měření. Provede-li se měření náhradním postupem, je nutno revizi opakovat základním postupem v nejbližším možném termínu, kdy bude možno spotřebič odpojit od sítě. Jak náhradní postup měření probíhá?

Ověření spojitosti PE u vícenásobných zásuvkových polí dle ČSN 33 1600 ed.2

  • 22.05.2015
Ověření spojitosti PE u vícenásobných zásuvkových polí dle ČSN 33 1600 ed.2
U prodlužovaček s několikanásobnou zásuvkou je třeba vyzkoušet spojitost ochranného vodiče u kolíků všech zásuvek. Při měření se doporučuje pohybovat síťovým kabelem a sledovat, zda se údaj na displeji měřicího přístroje nemění. To by svědčilo o narušení spojitosti žíly PE vodiče. Jaký adaptér použít, aby bylo vodivé spojení měřicí přístroj – PE kolík zásuvky co nejlepší?

KNIHA: Dimenzování a jištění elektrických zařízení (2015)

  • 21.05.2015
KNIHA: Dimenzování a jištění elektrických zařízení (2015)
Navrhnout obvody pro rodinný dům obvyklého formátu je otázkou praxe a žádného složitého počítání. Ovšem při nestandardních situacích potřebujeme již dobré technické znalosti mnoha souvislostí a kalkulačka je tím minimem, které k výsledku potřebujeme. Přestože všichni čerpáme ze stejných základů, každý elektrotechnik se na oblast dimenzování a jištění dívá s ohledem na dosaženou praxi. Čtvrté, aktualizované vydání této publikace jsem nyní potřeboval nastudovat sám. A co využíváte k určení správných hodnot vy?

Ověření stavu izolací, zkoušky funkčnosti a doplňující měření u prodlužovacích přívodů

  • 7.05.2015
Ověření stavu izolací, zkoušky funkčnosti a doplňující měření u prodlužovacích přívodů
Ověření stavu izolace mezi pracovními vodiči a PE se provede měřením izolačního odporu nebo měřením unikajícího proudu, pokud prodlužovačka obsahuje doutnavku nebo přepěťovou ochranu. Při revizi prodlužovacího přívodu je vhodné provést také měření odporu jednotlivých pracovních vodičů. Naměřené odpory pracovních vodičů mají být téměř shodné. Zároveň se také ověří funkčnost všech důležitých prvků, které jsou součástí prodlužovacího přívodu.

Jak se provádí revize měřicích přístrojů

  • 24.04.2015
Jak se provádí revize měřicích přístrojů
Revize měřicích přístrojů pro měření na elektrických spotřebičích spočívá v prohlídce, měření dotykového proudu tekoucího z vodivých, dotyku přístupných částí krytu a zkoušce chodu. Platí přitom, že je nutno především dodržovat veškerá bezpečnostní upozornění výrobce uvedená v návodu k použití, ale nesmí se zapomínat ani na obecná ustanovení českých norem. Která norma se zabývá těmito revizemi a co k nim říká?

Co je to kalibrace měřicího přístroje?

  • 10.04.2015
Co je to kalibrace měřicího přístroje?
Kalibrace je soubor činností, kterým se ověří, s jakou odchylkou od skutečné hodnoty přístroj měří příslušnou veličinu. Jde o prokázání, že pracovní měřidlo je včleněno do určitého, obecně uznávaného metrologického systému. S čím se hodnoty naměřené měřícím přístrojem srovnávají?

Kdo je oprávněn provádět kalibrace pracovních měřidel?

  • 2.04.2015
Kdo je oprávněn provádět kalibrace pracovních měřidel?
Kalibrace pracovních měřidel je podle zákona o metrologii oprávněn provádět každý subjekt, který disponuje k tomu nezbytným vybavením. Tím jsou zejména etalony, které jsou vhodné pro zajištění metrologické návaznosti pracovních měřidel při dodržení principů metrologické návaznosti. Na čem jsou zavislé ostatní aspekty kalibrace?

Provozní podmínky pro transformátory pro zdravotnickou IT síť

  • 31.03.2015
Provozní podmínky pro transformátory pro zdravotnickou IT síť
Kam se správně umísťuje transformátor pro zdravotnickou IT síť? Jaké normě musí odpovídat ochranné oddělovací transformátory ve zdravotnických prostorách skupiny 2? A jakou hodnotu nesmí překročit unikající proud výstupního vinutí do země při měření bez zátěže? To a mnohem více se dozvíte v tomto článku.

Kdo a jak stanoví způsob navázání měřicího přístroje?

  • 27.03.2015
Kdo a jak stanoví způsob navázání měřicího přístroje?
Uživatelé pracovních měřidel si návaznost používaných pracovních měřidel mohou zajistit sami pomocí etalonů kalibrovaných Českým metrologickým institutem. Dále s pomocí jiných uživatelů měřidel, kteří mají příslušné hlavní etalony navázané na etalony ČMI, nebo na etalony zahraničních subjektů se srovnatelnou metrologickou úrovní. Co je třeba zvážit při volbě z těchto možností?

Postupy a měření při revizích ve zdravotnických prostorech

  • 19.03.2015
Postupy a měření při revizích ve zdravotnických prostorech
Pro revize ve zdravotnickém prostředí platí zvláštní pravidla. Jak se při těchto revizích postupuje? Jak se správně provádí měření elektrostatických podlah? A jak se měří přechodové či izolační odpory, unikající proudy nebo impedance smyčky? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v tomto článku.

Kdo a jak stanovuje lhůtu kalibrací měřicích přístrojů?

  • 18.03.2015
Kdo a jak stanovuje lhůtu kalibrací měřicích přístrojů?
Dobu platnosti kalibrace přístroje stanovuje sám jeho uživatel. Pouze on je totiž zodpovědný za jeho správnou funkci. Během stanoveného intervalu přitom musí být měřidlo schopno měřit s přesností dostatečnou pro předmětné měření. K čemu musí uživatel přístroje při stanovování lhůty přihlédnout?

Co je to metrologický řád?

  • 13.03.2015
Co je to metrologický řád?
Metrologický řád by měl obsahovat pokyny a postupy, vedoucí k tomu, aby výsledky měření prováděných revizními měřicími přístroji byly hodnověrné a nezpochybnitelné. V prvé řadě by měl obsahovat seznam přístrojů používaných pro revizní činnost se stanovením jejich kalibrační lhůty, případně s odůvodněním, proč byla takto stanovena. Jak má zpracování řádu vypadat?

Revizní technici a soudní znalci versus tržní zákony aneb Máme jen je?

  • 11.03.2015
Revizní technici a soudní znalci versus tržní zákony aneb Máme jen je?
V prvním letošním čísle časopisu Elektro vyšel článek Jána Meravého s názvem Načo sú znalci, keď platia trhové zákony? V tomto článku vám přinášíme reakci na tento text, jejímž autorem je soudní znalec v oboru bezpečnosti práce se specializací v elektrotechnice Jaroslav Melen. Co si myslí o názorech Jána Meravého a jaká zákonná ustanovení by doporučil ke studiu revizním technikům?
FIREMNÍ TIPY
Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se, jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v průmyslové automatizaci! Učte se programovací jazyky, efektivně navrhujte s easySoft 7, zvládněte konfiguraci hardwaru, řešte ...
Podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů neustále roste a stále významněji ovlivňuje oblast dodávek energie. Klíčovým úkolem je vyrovnat proměnlivou výrobu obnovitelné energie s konstantní poptávkou spotřebitelů energie. Přednáška by tak mohla nabídnout komplexní pohled na současný stav a budoucí perspektivy energetiky s ohledem na udržitelný rozvoj a změnu klimatu ...
Dozvíte se, jak norma ČSN EN IEC 61439-2 příloha DD zpřísňuje požadavky na rozvaděče zapojené do fotovoltaických systémů. Projdou se hlavní změny a požadavky, které je potřeba splnit. Např. bezpečnost a spolehlivost, prevence proti elektrickému oblouku, stejnosměrné sítě, propojení s ČSN 33 2000, trvanlivost izolačních materiálů, ověření oteplení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933