Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Materiály nn, Energetika

RTU: Řešení WAGO v energetické automatizaci

  • 20.12.2023
RTU: Řešení WAGO v energetické automatizaci
Sledujte exkluzivní rozhovor, ve kterém prozkoumáme technologii RTU značky WAGO používanou především ve fotovoltaických elektrárnách! Prozradíme standardy a certifikace nutné pro bezpečnost a dostupnost energetických dat. Probereme také, jak lze využít cloudové technologie. Dozvíte se, jakou roli hrají systémoví integrátoři při nasazování RTU jednotek a proč je důležité nepodcenit výběr těch ověřených. Zároveň prozradíme, proč zvolit modulární systém WAGO jako platformu pro RTU. Podrobnosti včetně důležitých odkazů naleznete v tomto článku!

Katalog Energetické kabely nkt

  • 1.06.2022
Katalog Energetické kabely nkt
Určitě všichni známe společnost nkt jako dodavatele silových kabelů a vodičů pro různá odvětví. Lze začít u staveb, přes železnice, automotiv a konče například u distribuční přenosové soustavy. Co vše prozrazuje tento katalog? Jaké podrobné informace najdeme? Pro koho je určený a koho bude zajímat? Chtít papírovou nebo elektronickou formu? Sledujte tuto minirecenzi zde!

Budou lithium-iontové baterie a superkondenzátory opravdu patřit budoucnosti?

  • 26.03.2018
Budou lithium-iontové baterie a superkondenzátory opravdu patřit budoucnosti?
Ať se nám to líbí nebo ne, naše mobilita je závislá na bateriích. Nekonečné diskuse o tom, že skladování energie se již zvětšit nebude moci tak zásadně, jak bychom potřebovali, začíná přehlušovat téma, kde brát materiál pro výrobu akumulátorů. Ale nyní se zaměřme na naši běžnou stacionární potřebu baterií v kancelářích. Záložní zdroj je součástí každého pracoviště, kde se vytváří něco důležitého. Nepřerušitelné zdroje napájení (UPS) ve většině aplikací tradičně pracují s olověnými bateriemi. Navzdory dobrým zkušenostem s nimi tyto ...

DEHN: Nad otázkami ochrany dle ČSN 33 2000-4-443 ed.3

  • 14.11.2017
DEHN: Nad otázkami ochrany dle ČSN 33 2000-4-443 ed.3
Proč instalovat svodič blesků? Co je to zkratka LPL? Vzniká povinnost instalace za jiných než legislativních důvodů? Ochrana před přepětím je vyžadovaná, pokud přepětí může mít následující účinky na ... Může mít energetika jiné nároky než z ČSN 62 305 vyplývající? Jaké jsou vlastnosti tohoto svodiče? Jakým principem dochází k účinné ochraně zařízení? Jsou tedy instalace za elektroměrem pro ochranu vhodnější? K čemu je dobrý vlnolam? Proč se DEHNshield označuje za kombinovaný svodič?

nkt: Katalog Energetické kabely (Medium Voltage Cables)

  • 10.12.2015
nkt: Katalog Energetické kabely (Medium Voltage Cables)
Navrhujete napájení energetických celků v oblasti vysokého napětí? Zajímáte se o renomovaného dodavatele kabelů v České republice? Podívejme se na krátkou recenzi silnějšího technického katalogu vysokonapěťových kabelů splňujících všechny parametry příslušných norem. Tento katalog je určen především pro projektanty navrhující napájení objektů, ale na své přijdou i konstruktéři alternativních elektráren.

SCHRACK: Superkapacitorová UPS

  • 7.10.2014
SCHRACK: Superkapacitorová UPS
V čem jsou revoluční superkapacitorová UPS? O tom na AMPERu 2014 hovořil Jiří Šotola ze společnosti Schrack Technik. Jaké mají superkapacitory výhody oproti klasickým bateriím? Jak se liší superkapacitorová UPS od starší rotační UPS? Jak probíhá výpočet potřebné kapacity superkapacitorů? A jakými způsoby lze kontaktovat společnost Schrack Technik v případě dotazů? Odpovědi na tyto otázky a další informace se dozvíte v článku s videem.

O Energomonitoru s Pavlem Štorkem technicky

  • 24.07.2013
O Energomonitoru s Pavlem Štorkem technicky
O měřiči spotřeby elektrické energie hovoří Pavel Smílek s jedním z tvůrců Energomonitoru Pavlem Štorkem. Energomonitor má tři možné způsoby jak připojit Energomonitor na měřenou část zařízení. Z kolika částí se Energomonitor skládá. Jak dlouho vydrží vnitřní akumulátory vysílací části. Odkud kam putují data ze snímačů. Jaká je potřebná šířka pásma přenosu dat. Kam se ukládají měřená data. Jak se dostanu k naměřeným informacím. Které webové prohlížeče podporují zobrazení dat. Jak je to se zabezpečení ztráty dat. Je možné si stáhnout data na lokál? Nová verze software je automaticky aktualizovaná z centrálního serveru. Jak Energomonitor vnímá stavy HDO.

RITTAL: Přípojnicové systémy a nosná ramena

  • 2.07.2013
RITTAL: Přípojnicové systémy a nosná ramena
Nejprodávanější přípojnicový systém od Rittalu je RiLine 60. K tomuto systému se vyrábí velké množství příslušenství a je nyní certifikován i pro stejnosměrné napětí. Nosná ramena zaznamenaly také změnu. Nyní mají větší průřez pro uložení kabelů a vyrábí se v řadách 60, 120 nebo 180. Jaké další inovace můžeme očekávat?

LAPP: Kabel HELIX stejně dlouhý, ale elektromobilu zabere méně místa

  • 12.12.2011
LAPP: Kabel HELIX stejně dlouhý, ale elektromobilu zabere méně místa
S elektromobilem jsem si tento rok opravdu žil několik tisíc kilometrů. Při průměrném dojezdu 120km si snadno každý dopočítá, jak často používáte nabíjecí kabel. Přes to, že po nějaké době jej používáte zcela rutinně, byste přivítali nějaká vylepšení. Na odborné konferenci Lapp Group 2011 ve francouzském městě Metz byl představen nový typ kabelu určený pro elektromobilitu HELIX. Na Strojírenském veletrhu v Brně měli návštěvníci možnost spatřit tuto novinku přímo v praxi. V tomto videozáznamu ji krátce popisuje Karel Krejza.

Co je to IP měřič energie HWg-PWR?

  • 21.06.2011
Co je to IP měřič energie HWg-PWR?
Řešení jak dohledovat odběr různých zařízení a technologií. Pokud řešíte například přehledy spotřeby elektrické energie v reálnám čase, pak toto zařízení podá přesnou informaci i z druhého konce světa. Seznamte se s řešením, které oslovuje mnohé provozovatele technologických celků. Řešení snadno dosažitelné, snadno aplikovatelné a spolehlivé ...

Akumulátory

  • 18.02.2010
Akumulátory
Jaké jsou nejrozšířenější druhy akumulátorů a jaké je jejich nejčastější použití? Z kterých konstrukčních částí se akumulátor skládá a jaké známe méně obvyklé konstrukce elektrod? Více informací naleznete zde ...

Transformátory se švýcarskou přesností

  • 20.10.2009
Transformátory se švýcarskou přesností
Co se skrývá za značkou Trasfor nám prozradil Pavel Mužík na setkání projektantů na Soláni 2009. Vzdělávací agentura L.P.Elektro pořádala v říjnu setkání projektantů, na kterém bylo ke slyšení mnoho zajímavých přednášek a praktických informací. Jednou z firem, který prezentovala své produkty byl i švýcarský Trasfor.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933