Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Amper 2004 poté


Document Actions
amprzaz_5.jpg
Ve dnech od 30. března do 2. dubna 2004 se v Pražském veletržním areálu Letňany uskutečnil 12. ročník mezinárodního veletrhu elektrotechniky a elektroniky AMPER 2004. Jako každý rok věnují tomuto období pozornost elektrotechnici ze všech koutů republiky. Jak dopadla letošní ocenění?
Margita Boháčová, ze dne: 5.04.2004
reklama

Na přelomu března a dubna letošního roku se konal největší veletrh v našem oboru. Veletrh AMPER je nejvýznamnější přehlídkou elektrotechnického a elektronického průmyslu ve střední a východní Evropě, což dokládá i záštita ministra Ing. Milana Urbana z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Návštěvnost
Stejně jako v loňském roce, tak i letos bylo doslova nabito. Vypadá to tak, že AMPER v návštěvnosti kulminuje. Návštěvníků bylo  v jeden okamžik (čtvrtek 13:00) tolik, že nebylo v silách osazení některých vystavovatelů ani nabídnout reklamní leták. To je signál, že v budoucnu je třeba myslet na lepší personální zajištění.

Vystavovatelé
Obdobně jako v odstavci předchozím. Pohledem na seznam vystavovatelů, nás nenapadá, kdo by chyběl. Proto si představte, že máte šanci obejít během jednoho dne třeba jen všechny výrobce v České republice.
Představilo se více než 700 firem z oborů elektrotechniky. Obsadily plochu cca 32.000 m2!

Cechy...
Kdo z cechů se u nás nezapomněl zastavit?  Karel Baborský (Brno), Jiří Fiala (Praha), Jiří Grepl (Drahanská vrchovina), Alexandr Horský (Plzeň), Petr Létal (Olomouc), Jiří Reich (Brno), Julius Růžička (Liberec), František Vodička (Zlín), (Řazeno abecedně!)

... a z velkoobchodů....
Rudolf Vodička (ELVO),
Milan Matějů (icenter), Karel Kukla (Elkas), Christian von Falken Plachecki (Froeschl)

Laureáti ceny ZLATÝ AMPER 2004

POLOVODIČE a.s.
Skříň trakčních měničů LOKO 560
(Více...)
Skříň trakčních měničů LOKO 560 se vyznačuje novým řešením, chráněným průmyslovým vzorem, vynikajícími energetickými vlastnostmi a vysokou přetížitelnosti. Systém lze modifikovat na další typy lokomotiv. Výrobce k měničům vyvinul polovodičové prvky, které jsou optimalizovány a umožňují vynikající poměr ceny k výkonu.

DRIBO, spol. s r.o.
Odpínač Dribo Flc-GB
(Více...)
Český výrobek umožňující vymezený okruh prací pod napětím vysokého napětí a představující nejen úsporu času i finančních prostředků. Zařízení se uplatňuje v provozu vedení vysokého napětí v oblasti působnosti Západočeské energetiky a zájem o využití projevily i další společnosti (SM, JM). Průmyslový vzor vyhověl předepsaným zkouškám ve zkratovně Běchovice.

MOELLER ELEKTROTECHNIKA s.r.o.
Radiofrekvenční systém pro automatizaci budov Xcomfort
(Více...)
Systém umožňuje bezdrátovou komunikaci ovládaání a regulaci elektrických spotřebičů a zařízení v budovách. Systém tvoří široký sortiment spínačů, výkonných a řídících prvků, ze kterých lze vytvářet optimalizované soustavy v konkrétních aplikacích.

SYSTEMOTRONIC, s.r.o.
PNOZmulti – programovatelný bezpečnostní systém
(Více... AN)
Plně programovatelný bezpečnostní systém pro monitorování a vyhodnocení bezpečnostních signálů na stejných zařízeních a technologických linkách. Logické vazby mezi bezpečnostními signály lze libovolně programově řešit. Modulární stavba systému a programovací možnosti umožňují pružně přizpůsobit bezpeč. systém konkrétní aplikaci. Je vhodný pro aplikace menšího rozsahu, kde podobné systémy chybí.

Čestná uznání

SIEMENS s.r.o.
Simotion D435 a Sinamics S100
(Více... AN)
Řídící systém Simotion D435 Sinamics S100 je novinkou na trhu, který je určen přesnému řízení velmi rychlých procesů. Samotný řídící systém je integrován přímo v pohonu, což má velmi příznivý vliv na dynamické vlastnosti systému. Z hlediska programování se jedná o uživatelský přátelský systém.

JABLOTRON
Sofistikovaný komunikační GSM modul – JA -60 GSM
(Více...)
Nově vyvinutý komunikační modul pro systémy EZS umožňující obousměrnou komunikaci uživatele se systémem s využitím různých, na sobě nezávislých komunikačních cest (SMS v mobilní síti, GPRS, pevná síť). Jednotka dále umožňuje připojení k internetu, automatické tísňové volání a další.

ICONICS EUROPE B.V. – o.z.
REPORT WORX.NET
(Více... AN)
REPORT WORX.NET je portál pro tvorbu zpráv, je založený na technologiích Microsoft.NET a EXCELL. Jeho primární funkcí je rychlá, efektivní a plně automatizovaná přeměna libovolných technologických a podnikových dat do zpráv s následnou možností archivace, tisku, faxování, kódování do PDF, odesílání emailu a publikování na webový server. Efektivně řeší tvorbu zpráv v systémech MES. Produkt lze použít s libovolnými SCADA řešeními podporujícími standard OPL.

SVED Liberec s.r.o.
TrafoSTART TS 1211 1000-0203
(Více... PDF)
Nové technické řešení omezí zapínání proudu transformátoru. Zařízení je patentováno. Významným přínosem jsou úspory při dimenzování navazujících rozvodů i ochran.

Jaký byl k dispozici doprovodný program?

  • Národní energetika - Národní energetika z pohledu, přenosu, distribuce, obchod a služeb multiutilit, Pořadatel: Česká energetika (Více...)
  • Zelená energetika - Rozvoj, podnikání, obchodování, podpora a praktické využití OZE v ČR, Pořadatel: Česká energetika (Více...)
  • VOLT ’04 X. celostátní setkání elektrotechniků České republiky, Pořadatel: Pavel Hála (Více...)
  • Jak vidí soudní znalci bezpečnost práce v elektrotechnice, Pořadatel: Lada Melenová, Propagteam (Více...)

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933