Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

KROZ#21 Co odborníky vede k návrhu větších rozvaděčů než je třeba?


Document Actions
KROZ#21 Co odborníky vede k návrhu větších rozvaděčů než je třeba?
Nezřídka se stává, že jsou dodavatelé elektroinstalace obviňováni ze zbytečných dodávek, které ve skutečnosti nejsou potřeba. Často jde o proudové chrániče, přepěťové ochrany, nebo o prostorové rezervy rozvaděčových skříní. Za manipulaci to označuje pouze osoba souvislostí neznalá. Proč tedy navrhujeme velké prostorové rezervy? Návrh velikosti rozvaděčové skříně podle aktuálně potřebných obvodů, plus dva moduly v rezervě již patří do minulosti. Jak velká je dnešní rezerva pro použití dalších technologií?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.02.2020



Je mi vnucován podstatně větší rozvaděč než ve skutečnosti potřebuji. Co odborníky vede k takové manipulaci se spotřebitelem?



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Za manipulaci to označuje pouze osoba souvislostí neznalá. Proč tedy navrhujeme velké prostorové rezervy?
Milan Morkes, OEZ
Rozvaděč musí vždy vyhovět zkoušce oteplení. Pokud nevyhoví malá skříň, musí být použita větší skříň.

Leoš Blažek, Rittal Czech
To se dostáváme k tomu, že musím nechat rozvaděč vyrobit s prostorovou výkonovou rezervou. Pokud na ni pamatuji už při návrhu, což bych měl. Potom není problém ji tam doplnit. Pokud mám dobře navržené rozvaděče, znám je, existují. Většinou jsou tam 1, 2, 3 pole, které obsahují vývody s názvem rezerva.

Návrh velikosti rozvaděčové skříně podle aktuálně potřebných obvodů, plus dva moduly v rezervě již patří do minulosti. Jak velká je dnešní rezerva pro použití dalších technologií?
Lukáš Matějíček, EATON Elektrotechnika
V dnešní době při návrhu rozvaděče je potřeba přemýšlet i do budoucnosti a pokud již dům, nebo byt, není vybaven inteligentní instalací, už nepatří mezi chytré domy, je dobré, nechat dostatečnou rezervu pro prvky chytré instalace. Doba pokračuje mílovými kroky, přesto, že dnes při instalaci rozvaděče dům ještě není vybaven moderními prvky pro řízení osvětlení, vytápění apod. je možné, že v budoucnu vznikne požadavek od majitele domu, bytu na dovybavení technologickými prvky. Potom je velmi vhodné, pokud v rozvaděči je prostorová i rezerva z hlediska ztrátového výkonu. Proto určitě nění na závadu mít dostatečnou rezervu v rozvaděči.

A co když se přece jen všechny dodatečné přístroje do rozvaděče vejdou? Můžeme se radovat? Na jak dlouho?
Leoš Blažek, Rittal Czech
Velmi často je otázka toho, že přístroje se mi do rozvaděče fyzicky vejdou, ale už se mi nepodaří uchladit přes prostor sdílený. Přes stěnu, dveře. Musím proto nasadit aktivní ventilaci, ventilátor, mřížku, chladící jednotku, výměník, nebo zvětšit rozvaděč. Vždy je to otázka poměr cena výkon. Velikost přístrojů mi neurčují velikost rozvaděče. To, že se mi to fyzicky vejde neznamená, že to tam může fungovat v rámci použitelných teplot.



V dalším díle videoseriálu KROZ vysvětlíme, proč není dobré připojovat vedení přímo do instalovaných přístrojů bez použití řadových svorek.

Sledujte i další díly videoseriálu #KROZ zde!



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 16)
TEXT Z OBLASTÍ



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933