Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: EN 50110 administrativním postrachem OSVČ? (6.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.08.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

EN 50110 administrativním postrachem OSVČ? (6.)


pranazar_1.jpg
Obsluha a práce na elektrických zařízeních. Nově zaváděná EN klade z hlediska bezpečnosti větší nároky na právnické a fyzické osoby podnikající v elektrotechnice a energetice. Ti musí splnit požadavky normy v plném rozsahu s tím, že tam, kde v současné době byly technologické postupy zpracovány podle ČSN 343100, musí osoba odpovědná za elektrické zařízení, zpracovat nebo prověřit, aby byly v souladu s ČSN EN 50110-1 do doby ukončení platnosti ČSN 34 3100.
'Bohuslav Kramerius', ze dne: 25.08.2004

V dalších částech se norma dotýká provozní činnosti a funkčních opatření jako např. měření, zkoušek a revizí. Tyto nijak nerozpracovává, ale opět stanovuje hlavní požadavky na provádění revizí elektrických. Postupy a požadavky na provedení revizí elektrických zařízení jsou uváděny v dalších EN. Dále je požadavek na provádění revizí a inspekcí na elektrickém zařízení stanoven národní legislativou.

Stanovuje, že osoby které pracují na elektrickém zařízení nebo v jeho blízkosti musí být vyškoleny tak, aby byly schopné poskytnout první pomoc při zranění elektrickým proudem a nebo popáleninách.

Pracovní postupy
V této části norma stanovuje požadavky na zajištění všeobecné bezpečnosti při práci na elektrickém zařízení a to z pohledu technologických postupů, řízení práce a ostatních aspektů, které se mohou při předmětné činnosti vyskytnout.

Jsou zde v jednotlivých článcích stanoveny základní požadavky, které musí být splněny při práci na vypnutém zařízení a to jak na zařízení nn, vn, vvn a zvn.

Dále pak požadavky na práci na elektrickém zařízení pod napětím a to jak při práci na vzdálenost, práci v dotyku tak i práci na potenciálu. Pro tyto činnosti stanovuje norma základní bezpečnostní požadavky, které musí být splněny a v našem případě jsou rozpracovány v národních normách, místních pracovních předpisech a technologických postupech pro danou činnost.

Pokud nejsou v národních předpisech nebo normách jednotlivých států stanoveny bezpečné vzdálenosti od živých částí při práci v blízkosti zařízení pod napětím udává tato norma v informativní příloze A1, A2 doporučené vzdálenosti. Norma definuje ochranný prostor a zónu přiblížení.

Údržba
V poslední části se norma zabývá požadavky, které musí být splněny při provádění údržby a oprav, druhy údržbové práce a kdo a za jakých podmínek může tyto práce vykonávat.

Práce v blízkosti zařízení pod napětím

Pro práce v blízkosti zařízení pod napětím je v normě stanoven ochranný prostor a zóna přiblížení. Vzdálenosti DL a Dv musí být stanoveny příslušnými národními normami a pokud národními normami stanoveny nejsou uvádí EN 50 110-1 doporučené vzdálenosti v informativní příloze A1 a A2.

Na obrázcích jsou uvedeny zóny přiblížení a ochranný prostor, tak jak je uveden v normě EN 50110-1.

Národní dodatky

Jak již bylo uvedeno předcházející části je norma EN 50 110 složena ze dvou částí.

První část EN 50 110-1 stanovuje základní bezpečnostní požadavky pro činnosti na elektrických zařízeních a infoffi1ativní přílohy platné pro všechny státy CENELEC. Stručný výtah obsahu této části byl uveden v předcházejících odstavcích.
Druhá část EN 50110-2 uvádí národní dodatky a obsahuje řadu normativních příloh (jednu pro každý stát), která specifikuje další návrhy bezpečnostních požadavků nebo připojuje národní doplňky k těmto minimálním požadavkům. Do národní přílohy pro Českou republiku budou zahrnuty zákony, vyhlášky a normy, které souvisí se základní normou.

Revize souvisících ČSN

Jak již bylo řečeno v úvodu je řada článků a ustanovení ČSN 34 3100 a ostatních norem této řady ČSN 34 3101-11 shodná s požadavky a nařízeními uvedenými v základní normě ČSN EN 50 110-1, která se od 1.1.2006 stane jedinou základní normou pro zajišťování bezpečnosti při obsluze a práci na elektrických zařízeních.

Revize byla provedena v rámci možných změn s ohledem na jejich platnost a dobu vydání jednotlivých revidovaných norem.

Změny nebyly vyvolány u technologických postupů pro práci pod napětím nebo v jeho blízkosti a norem, které tyto postupy stanovují. Platnost těchto norem jak již bylo uvedeno v úvodu je na dobu určitou. Při zpracovávání bezpečnostních opatření, technologických postupů a místních pracovních směrnic mohou osoby odpovědné za provoz elektrických zařízení tyto normy používat v těch statích, kde to připouští ČSN EN 50110-1.

Tento možný, ale v evropských normách výjimečný princip umožňují právě národní dodatky, které mohou být zařazeny podle potřeby jednotlivých členských států CENELEC v EN 50 110-2.

Nově zaváděná EN klade z hlediska bezpečnosti větší nároky na právnické a fyzické osoby podnikající v elektrotechnice a energetice. Ti musí splnit požadavky normy v plném rozsahu s tím, že tam, kde v současné době byly technologické postupy zpracovány podle ČSN 343100, musí osoba odpovědná za elektrické zařízení, zpracovat nebo prověřit, aby byly v souladu s ČSN EN 50110-1 do doby ukončení platnosti ČSN 34 3100.

Na závěr je třeba podotknout, že norma byla po složitém a náročném připomínkovém a u nás odlišnému pojetí bezpečnostních norem oproti EN a velkému počtu organizací, které se přihlásily nebo byly ze strany ČSNI zařazeny do připomínkového řízení, došlo k jistému časovému posunu na předložení a schválení výše uvedených evropských norem.

Hlavním argumentem proti přijetí a vydání této normy bylo to, že doposud nebyla provedena revize vyhlášky č. 50/1978 Sb. Nakonec bylo potvrzeno a schváleno přijetí ČSN EN 50110-1 a ČSN EN 50110-2 všemi účastníky připomínkového řízení.

Na závěr je třeba je třeba ještě jednou zdůraznit to, že ČSN EN 50110-1 klade větší nároky na odpovědnost osob odpovědných za elektrická zařízení při zajišťování bezpečnosti osob provádějících obsluhu a práci na těchto zařízeních.

Ing. Bohuslav Kramerius, České dráhy a.s., technická ústředna dopravní cesta

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.