Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

EN 50110 administrativním postrachem OSVČ? (4.)


Document Actions
pranazar_1.jpg
Obsluha a práce na elektrických zařízeních. Nově zaváděná EN klade z hlediska bezpečnosti větší nároky na právnické a fyzické osoby podnikající v elektrotechnice a energetice. Ti musí splnit požadavky normy v plném rozsahu s tím, že tam, kde v současné době byly technologické postupy zpracovány podle ČSN 343100, musí osoba odpovědná za elektrické zařízení, zpracovat nebo prověřit, aby byly v souladu s ČSN EN 50110-1 do doby ukončení platnosti ČSN 34 3100.
'Bohuslav Kramerius', ze dne: 11.08.2004
reklama

Vyhláška stanovuje stupně odborné způsobilosti (kvalifikaci) pracovníků, se zabývají činností na elektrickém zařízení ve smyslu ČSN 34 3100 a zahrnuje:

  • § 3 - Pracovníci seznámení
  • § 4 - Pracovníci poučení
  • § 5 - Pracovníci znalí
  • § 6 - Pracovníci pro samostatnou činnost (jsou pracovníci s vyšší kvalifikací)

V ČSN 34 3100 v článku 31 je uvedeno dělení osob (pracovníků) podle kvalifikace. Jsou to:

  • čl. 32 - pracovníci (osoby) seznámené
  • čl. 33 - pracovníci (osoby) poučené
  • čl. 34 - pracovníci (osoby) znalé
  • čl. 35 - pracovníci (osoby) znalé s vyšší kvalifikací

Jak je zřejmé, je zde určitá disproporce mezi naší legislativou, stávající ČSN 34 3100 a nově přijímanou evropskou normou EN 50 110-1. Tato otázka musí být řešena v rámci přijímání EN nebo legislativní úpravou v souladu s EÚ a byla také jedním z důvodů odložení zavedení EN 50110-1.

Vyhláška č.5011 978 Sb. je již delší dobu odbornou veřejností kritizována jako nevyhovující. Navíc je zastaralá i v terminologii. V minulosti bylo provedeno několik návrhů na změnu popř. vydání nové vyhlášky, ale do současné doby zatím žádná změna nebo novela nebyla vydána.

Ing. Bohuslav Kramerius, České dráhy a.s., technická ústředna dopravní cesta

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933