Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Kordinace technické infrastruktury v zastavěném území


Document Actions
Kordinace technické infrastruktury v zastavěném území
Rozsáhlá bytová výstavba, která se začala rozvíjet v podobě panelových sídlišť ve druhé polovině 60tých let minulého století si vyžádala nový přístup k řešení inženýrských sítí v těchto celcích. Byly budovány ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.07.2006
reklama

Ing. Jitka Thomasová, PPU-Babtie spol.s.r.o.

Rozsáhlá bytová výstavba, která se začala rozvíjet v podobě panelových sídlišť ve druhé polovině 60tých let minulého století si vyžádala nový přístup k řešení inženýrských sítí v těchto celcích. Byly budovány obytné celky s komplexním vybavením technickou infrastrukturou velmi často v území dosud bez jakéhokoli technického vybavení. Bylo zřejmé, že není možno řešit odděleně jednotlivé sítě příslušnými specialisty, ale že je třeba zajistit nový přístup k této problematice a to komplexním řešením od základní tvorby koncepce až po realizaci. Tato skutečnost si postupně vynutila vypracování návodu řešení jednotlivých sítí, které vyústilo posléze v ČSN 73 6005 Prostorová úprava vedení technického vybavení schválená 21.6.1972, která byla postupně upravována až do současné doby s názvem Prostorové uspořádání sítí technického vybavení ze září 1994 a je postupně doplňována změnami či doplňky.
Iniciátorem a průkopníkem této činnosti byl Ing. Miroslav Řihošek, který již v roce 1968 založil a vedl v Pražském projektovém ústavu samostatný atelier, který měl zkušené specialisty jednotlivých profesí a zde se vytvářela koncepce řešení Jižního města - dosud největšího bytového komplexu v republice. Takto se začalo vytvářet Městské inženýrství, které postupně rozvíjelo činnost, která vyústila do samostatného oboru v rámci zákona č.360/1992 Sb o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě ze dne 7.5.1992.

V současné době pracují na lokalitách autorizovaní městští inženýři a uplatňují se zejména při tvorbě základní koncepce v územním plánování vedle urbanistů, ale nejen zde. S postupující urbanizací území je třeba stále více a více hledat kompromis mezi požadavky obyvatel na vzrůstající komfort bydlení a udržení přijatelného životního prostředí nejen nyní, ale i do budoucna. Městské inženýrství je interdisciplinární obor, který představuje mezioborový okruh poznatků a činností pro tvorbu a koordinaci řešení koncepce technického vybavení území. Městský inženýr garantuje kvalitní technickou funkci území a ovlivňuje jeho další možnosti rozvoje. Zahrnuje metodiku řešení a rozhodování všech základních technických, technickoekonomických a technicko-ekologických problémů spojených se zajišťování správného provozu zastavěných a nově zastavovaných území. Pracuje nejen na nově vznikajících celcích, ale i ve stávajících lokalitách, které třeba přizpůsobit požadavkům života obyvatel 21.století a v současné době i požadavkům EU. Vstup ČR do EU přinesl na jedné straně požadavky na zvýšení kvality TI a na straně druhé možnosti investic získaných z těchto zdrojů zejména na modernizaci vesměs zastaralých subsystémů a to jak v trubním tak kabelovém vedení našich měst a obcí.

Městský inženýr musí umět odhadnout míru velkorysosti při zakládání koncepce řešení jednotlivých subsystémů technické infrastruktury. Historie nás mnohokrát poučila o nutnosti předvídavosti. Příkladem může být velkorysý koncept pražské stokové sítě ze zlomu 19. a 20. století, vytvořený anglickým inženýrem W.H.Lindeyem, jen slouží dodnes samozřejmě značně rozšířen a doplněn. Je třeba si uvědomit, že jakékoliv dodatečné doplňování podzemí s sebou přináší velké problémy. Rovněž otázka výběru kvality materiálu hraje významnou roli, což ukázala zejména doba prudkého rozvoje komplexní bytové výstavby v socializmu, kdy se zejména pro trubní sítě používaly nekvalitní materiály a docházelo k častým poruchám a tím ke značným ekonomickým ztrátám. Současná bohatá paleta materiálního zabezpečení dává stavebníkům možnost vhodného výběru a eliminaci problémů tohoto druhu. Je třeba zvážit a vyhodnotit vhodnost materiálu nejlépe pomocí technickoekonomické optimalizace, kde již právě projektant by měl být stavebníkovi nápomocen.
Je třeba vyhodnotit nejen investiční náklady, ale i náklady provozní, vhodnou dobu životnosti a v neposlední řadě stále vzrůstající nároky na bezchybnou funkci zařízení.
Obnovu technické infrastruktury a tím i její modernizaci a rozšíření si vyžádaly a mnohde uspíšily záplavy v území v moravských lokalitách po r. 1997 a v českých po r. 2002. V Praze se takto do dnešního dne podařilo obnovit podzemní sítě a upravit pro potřeby budoucí doby zejména v Karlíně a Libni.

Inženýrské sítě lze rozdělit dle poslání na:

  • vedení technického vybavení, což jsou zařízení zajišťující provoz obytného a občanského vybavení
  • dálková vedení - hlavní přívody médií od zdrojů do území, případně odvádění dešťových a splaškových vod k likvidaci
  • vedení technologická, což jsou vedení zajišťující provoz uvnitř průmyslových, zemědělských a dopravních komplexů

Podle funkce lze rozdělit inženýrské sítě takto:

  • vodovody a ostatní vodárenská zařízení
  • plynovody - vysokotlaké, středotlaké a nízkotlaké
  • tepelné sítě rozlišeny dle teploty a tlaku media
  • elektrická vedení silnoproudá včetně veřejného osvětlení a signalizace křižovatek, rozpínací stanice a trafostanice
  • telekomunikační vedení různých operátorů
  • stoky jednotné sítě, splaškové, dešťové, drenážní systémy

V průmyslových závodech přistupují ještě

  • produktovody
  • rozvod stlačeného vzduchu
  • signalizace
  • ostatní technologická vedení (kalů, popílku atp.)

Podle způsobu uložení rozlišujeme vedení

  • podzemní
  • nadzemní

Podzemní vedení má základní parametry:

  • prostorné uložení do země - společná trasa jednotlivých vedení mezi sebou zkoordinovaných, dodržení ČSN 73 6005
  • uložení v ochranném tělese představuje tyto formy:

 - uložení v chráničkách při překonávání překážek jednotlivých vedení např. při přechodu vedení na mostě, přes vodoteč, podchod pod jakoukoliv překážkou a zajištění snadné vyměnitelnosti potrubí, zajištění ochrany kabelů silno nebo slaboproudu pod pojížděnými komunikacemi
 - uložení v kabelovodech, do nichž se ukládají zejména telekomunikační kabely
 - teplovodní kanály pro uložení horkovodů, parovodů
 - uložení vedení do sdružených tras. Toto uložení představuje vedení alespoň dvou sítí různých funkcí v kolektorech, technických kanálech a suterénních rozvodech a je vázáno ČSN 73 7505.

Městský inženýr stojí před problémem rozhodnout základní koncepci ukládání inženýrských sítí. Pro rozhodování je podstatný způsob zástavby, tvar a výškové poměry území a jeho využitelnost, řešení podzemních komunikací, možnost prostorového uspořádání, morfologie území, klimatické poměry. Výsledkem musí být technickoekonomické vyhodnocení řešení.
Koncepce řešení inženýrských sítí musí být rozhodována paralelně s urbanistickou koncepcí řešení včetně řešení dopravní obsluhy území a výškového řešení. Samozřejmě je vhodné řešení ve variantách. Komplexní řešení technické infrastruktury nesmí být nikdy na úkor správné funkce jednotlivých subsystémů. Je možno připustit kompromisy avšak v mezích správné funkce jednotlivých vedení.
Ve výstavbě technické infrastruktury je mnoho problémů k řešení a je třeba zajistit systémová opatření, která povedou k plnění zejména dlouhodobých záměrů, které zajistí spolehlivou funkci technické infrastruktury při současné minimalizaci negativních vlivů na životní prostředí.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933