Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Atomové elektrárny ano, nebo jo?


Document Actions
Článek
Tak jak je to s tou atomovou energií? Je proti přírodě vyrábět elektřinu z atomu? Nebo není náhodou proti přírodě vůbec vyrábět elektřinu? Tedy z čehokoliv?
Igor Nováček, ze dne: 15.05.2002
reklama

Údajný rakouský názor na jadernou energii známe velmi dobře, nosí jej na plínkách totiž každé batole, které sice jako 99% odpůrců, vůbec neví o čem je řeč, ale když soused, tak.... I německý parlament schválil odstoupení od výstavby dalších jaderných elektráren. Ale podívejme se, kdo další v Evropě tento způsob podporuje. 

Rozvodna JEDU

Jsou to určitě Francouzi, Angličani, Finové, Litevci a Češi. Proč vůbec někdo staví jaderné elektrárny? Samozřejmě se vše odehrává od financí. Pokud nemáte dostatek přírodních zdrojů jako zemní plyn, uhlí nebo ropu, co by se dalo obchodně směnit za jinou energii s jiným státem, tak samozřejmě z logických důvodů hledáte řešení nezávislosti. Počítat s tím, že snad pokryjete potřebu státu výstavbou větrnými, slunečními, vodními díly se snad už pro každého jeví jako utopie. 
Na Pragoregule 2002 jsme se mohli například dozvědět, že uhlí je úžasně ekologické palivo. Měli bychom s ním počítat ještě na hodně dlouho. Člověk žije cca 60 let, pak už si nikdo nevzpomene, co se propagovalo.

Poznámka k uhlí:
Pokud by nám někdo tvrdil, že je oštěp účinná, ekologická zbraň a měli bychom se rozhodnout raději pro oštěpy, než pro stíhačky Grippen, zřejmě bychom už kolegovi dotyčného v oblasti energetiky nevysvětloval, že se kotel na uhlí hůře zapaluje SMS zprávou z mobilního telefonu, než třeba plynový nebo elektrický. 

Ono zřejmě je proti přírodě úplně všechno, co dělá člověk. Z filozofického pohledu pokud dělá něco jinak, než mu skýtá příroda.... Tedy pokud nejí kořínky, jezdí jakýmkoliv prostředkem, je spotřebitelem elektrické energie apod. už ten je proti přírodě! Takže nedělejme si iluze, že tzv. ochránce přírody, přírodu chrání, když sám jezdí třeba vlakem! Až bude chodit pěšky, zakrytý listem.....

Každý stát se brání velkému % závislosti na importu prakticky čehokoliv! Některé vyspělé země mají doslova "hrůzu", že by snad museli odebírat energie z postkomunistických zemí, obzvlášť z bývalých zemí SSSR. Ovšem podívejme se jak rychle narůstá spotřeba elektrické energie! To nejsou procenta za deset let, to jsou 40 až 50%-ní skoky! Lidí je stále více, používají více spotřebičů a i přes stávající regulaci energetické požadavky stále porostou.

Pohled na JEDU

Jediná možnost jak zachránit svět před energetickou krizí, je se vrátit doslova "zpět na strom"! Rakousko-Český spor je čistě politická záležitost, kde Austria nechce v budoucnu klepat u "nás" na dveře o elektřinu a naopak u nás řešíme energetickou nezávislost. Protože Česko není zrovna země, která může nabídnout ke směně ropu, plyn.....

Vymyslete někdo nový zdroj energie! Ale, pozor! Ekologický! Podle stávajících názorů, takový zdroj by neměl ničit přírodu. Tedy neměl by nic z přírody odebírat a nic produkovat! Tak tedy to vypadá, že bychom měli vymyslet konečně perpetum mobile!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933